Žalitve in grožnje z likvidacijo! Levi skrajneži nad poslance strank SDS in NSi

Poslanec NSi Jožef Horvat in poslanec SDS Dejan Kaloh (Foto: STA/Veronika Savnik)

Kot kaže, v “svobodi” prostora za drugače misleče ni. Poslanci stranke SDS so namreč ob odhodu iz parlamenta tarča zmerljivk. Ena dva primitivca nasproti Državnega zbora RS danes 16.45 kričita na poslance stranke SDS, ko odhajajo domov in jih žalita,” je opozoril poslanec največje opozicijske stranke SDS Dejan Kaloh. Daleč od tega, da je bil edini. 

“A lahko vsaj enega policista nastavite na začetek stopnic vhoda v garažo? Ali pa sta morda to policista pod krinko?” je še komentiral poslanec Dejan Kaloh in ob tem pripisal ključnik sarkazem. Glede na to, da so bili pred nastopom funkcije danes vladajoči glasni, kako naj ne bi imeli tolerance do nestrpnosti in neprimerne komunikacije do drugače mislečih, človek upravičeno pričakuje, da se poskrbi za varnost predstavnikov ljudstva.

Poslancu iz vrst NSi grozili z likvidacijo
“Verjetno je naš DZ edini parlament v Evropi, da se 10m od stavbe parlamenta prostaško kriči na poslance, policija pa takih – tudi potencialno nevarnih osebkov niti ne popiše. #Beda,” je izpostavil Kaloh. V predstavniški demokraciji so predstavniki ljudstva ljudstva tisti, ki zastopajo interese volivk in volivcev. Zato je prav, da se tudi poskrbi za varnost le teh, da ne bo kdo slučajno pomislil, da svobode govora, s tem pa izražanje prepričanj drugače mislečih ni zaželena. Kot kaže pa ni bil le Kaloh tisti, ki je bil v sredo deležen groženj. Poslanec iz vrst NSi Jožef Horvat je namreč povedal: Tudi jaz sem od teh dveh danes po seji Državnega zbora RS dobil grožnje po likvidaciji.”

Dejstvo pa je, da gre za prvi primer ustrahovanja predstavnikov ljudstva. V času vlade Janeza Janše se je namreč lev ekstremizem naravnost razbohotil. Spomnimo. Julija lani so namreč agresivneži obkolili poslanca NSi Horvata, mu grozili in ga celo popljuvali. Do napada je prišlo, ko je Horvat v večernih urah zapuščal poslopje hrama demokracije in opazil, da je ob poslopju kar nekaj policistov. Z namenom, da bi se izognil protestnikom z brutalnim zasramovanjem in grožnjami, se je odločil, da se do svojega stanovanja nameni po drugi poti. A so ga na prehodu čez že pričakali nestrpneži, ki so nanj vpili n ga povprašali, kako je glasoval. Na to jim je Horvat odgovoril, da je glasoval tako kot vedno. Torej po svoji vesti. Nato je poslanca pljunek, zaradi česar se ustavil, nato pa so ga vendarle spustili naprej. Glede na to, da je bilo tedaj prisotnih kar nekaj policistov, je marsikoga presenetilo, kako to, da policija ni odreagirala.

Ker naj bi tedaj grozili tudi nekaterim drugim poslancev, je tedanji predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič sklical poseben posvet. Nato se je sedeč po objavi v Facebook skupini Maske dol izkazalo, da so si umisli posebno akcijo “Pljuni in se nasmehni”, v okviru katere bi v znak protesta pljuvali v obraz politikom, stroki, novinarjem itd. S pljuvanjem poslancev se je pohvalila aktivistka Anica Bidar, ki je pojasnila, da so na tak način protestirali proti sprejetju zakona o nalezljivih boleznih. V povezavi z ustrahovanjem poslancev pa je šla tako daleč, da je v svojem javljanju zatrdila, da bi se moralo za poslance, ki sprejemajo zakone, ki ji niso povšeči, sprejeti smrtno kazen z obešanjem. Tedaj je marsikoga presenetil odziv predsednice stranke SD Tanje Fajon, ki je dejala: “Svoboda izražanja, govora in javnega nastopanja je zagotovljena v naši Ustavi. Ostro obsojam. Odgovorni smo za svoje besede in ravnanja. Vsi.” S svojim odzivom je namreč po mnenju nekaterih namignila, da si je Horvat sam kriv, ker uporablja pravico do svobode izražanja, ki mu je zagotovljena v skladu z Ustavo RS.

Ker so tako imenovani KUL-ovci šparali z obsodbami tistih, ki so na primitiven način izražali svoje nesoglasje z vladajočo oblastjo, smo bili priča kupu primitivnosti. Od groženj s smrtjo, pa do zmerjanja slovenskih vojakov z “izdajalci”. Spomnimo se samo, kako se je predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc med oddihom na Kredarici pod Triglavom histerično spravila na tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo in nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Kakorkoli, danes je Jarčeva, skupaj z frontmanom protestov proti Janševi vladi Jašo Jenullom, posebna gostja pri aktualnem predsedniku vlade Robertu Golobu.

Foto: Twitter Vlada RS

“Predsednik vlade  dr. Robert Golob je danes sprejel predstavnika iniciative Glas ljudstva Jašo Jenulla in Teo Jarc. V pogovoru je med drugim izrazil spoštovanje do njunega preteklega dela in izpostavljenosti v prizadevanjih za spoštovanje človekovih pravic,” so ob sliki pripisali na vladnem profilu Twitterja. Glede na to, da smo bili ravno tedaj priča pravemu razmahu levega primitivizma, človek resnično podvomi v to, da bo aktualna vlada naredila vse, da se ustrahovanju naredi konec. Tako imenovana “civilna družba” bo namreč očitno sedaj kar vključena v zakonodajni postopek. Ne pozabimo namreč, kako je predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič ob nedavnem obisku Nike Kovač iz Instituta 8. marec dejala, da bi jih kar vključila v delo zakonodajnega organa. Upajmo, da bo policija v prihodnje odreagirala. 

Sara Kovač