fbpx

Žalosten dan za Šarčevo desno roko: Črnčec dokončno izgubil tožbo proti Toninu

DrŽavni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črncec (Foto: STA)

Državni sekretar na Šarčevem ministrstvu za obrambo Damir Črnčec ima razlog za nezadovoljstvo. Črnčec je namreč na višjem sodišču izgubil odškodninsko tožbo proti predsedniku stranke Nova Slovenija Mateju Toninu, ki je Črnčecu javno očital zlorabo represivnih aparatov v času Šarčeve vlade. Sodba je pravnomočna.

“Mislim, da ta moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec zlorabljal represivne aparate te države za boj proti takratni opoziciji”; in “Po sestopu Črnčeca z oblasti se je izkazalo, da vse tisto, kar smo trdili takrat na Knovsu, je do zadnje pike res, in to je bila edina oblika boja proti takratni nadzorni komisiji, da so nas ovajali,” sta izjavi Mateja Tonina, ki sta šli v nos desni roki Marjana Šarca. Črnčec je namreč izjavi označil kot žaljivi in neresnični ter zahteval njun preklic. Ker naj bi ga Toninove besede prizadele, je od njega zahteval 7.000 evrov odškodnine.

Spomnimo. Črnčec je izjavil, da ima visok prag bolečine, a da naj bi ga Toninovi izjavi prizadeli. “Laž je bila izrečena in za to laž pričakujem opravičilo,” je za 24ur decembra lani povedal Črnčec in dodal, da nedvomno ne namerava odstopiti od tožbe. Na drugi strani je Tonin izrazil mnenje, da bi morali v njunem sporu sodbo izreči volivci. Hram demokracije se mu je namreč zdel precej primernejši za sojenje njunega spopada. Izpostavil je še, da Črnec pač ni tip človeka, ki bi nastopal v prvih linijah, odšel na volitve, kjer bi se tudi stehtal. Po Toninovih besedah Črnčec veliko raje druge pošilja v prve vrste, medtem pa sam “spletkari iz ozadja”.

Tonin uveljavil svobodo izražanja v dopustnih okvirjih
Februarja letos je Okrajno sodišče v Kamniku zavrnilo Črnčecev tožbeni zahtevek, zato je njegova odvetnica napovedala pritožbo, ki pa več kot očitno ni bila uspešna. Na izjavo Mateja Tonina za spletni Večer, da je Damir Črnčec kot sekretar za nacionalno varnost izrabljal represivne aparate, je Višje sodišče v Ljubljani namreč odločilo, da je Tonin “uveljavljal svojo svobodo izražanja v dopustnih okvirjih“. Črnčec je s tem dokončno izgubil odškodninsko tožbo proti Toninu, saj je sodba pravnomočna.

Vir: Twitter

Za Tonina je Črnčec zagrenjen spletkar
Tonin in Črnčec sta že kar nekaj časa na bojni nogi. “Na opozicijo je pritiskal tako, da so organi vlagali ovadbe zoper nas in nas tako oddaljevali od našega dela, mi pa smo morali hoditi na zaslišanja. V tem delu mu očitam zlorabo represivnih aparatov,” je namreč o Črnčecu povedal Tonin in dodal, da je moto njegovega delovanja, da je treba “sovražnika zaposliti, drugače bo on nas”. V eni izmed Tarč pa je Tonin Črnčeca označil za spletkarja, ki je zrušil prejšnjo koalicijo. “Črnčec je oseba z najdaljšim stažem vodenja varnostno-obveščevalnih služb in je zato odličen spletkar, ki je zrušil prejšnjo koalicijo. Mislim, da je v to oddajo namesto Šarca prišel zato, da provocira, da išče neke konflikte in razdore. Ne pa, da bi se realno ukvarjali s problemi, ki tarejo Slovenijo, in gledali naprej v prihodnost. Če konstantno iščemo stvari, ki nas delijo, potem je jasno, da se ne moremo premakniti naprej,” je namreč izjavil Tonin.

Tonin prepoznava v Črnčecu zagrenjenega spletkarja. “Svoj negativizem in laži bruha vsepovsod. Delal je za Janeza Janšo, danes dela za Marjana Šarca, jutri pa bo verjetno služil tretjemu gospodarju. Vsekakor mu ne zaupam, nikoli ne veš, kdaj te bo izdal.

(Foto: STA/Bruno Toič, Mors)

Črnčec postal glavni svetovalec in zaupnik Goloba?
Pisali smo že, da so imeli z imenovanjem Črnčeca na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo imajo po navedbah N1 težave v vseh koalicijskih strankah. Izjeme ni predstavljala niti vodilna stranka Gibanje Svoboda, kjer so nekateri sogovorniki za omenjeni medija dejali, da so “naravnost zgroženi”. Kakorkoli, v delu stranke so zagovarjali prepričanje, da je bolje, da je Črnčec na vidnem mestu z odgovornostjo, in se ga da potem tudi lažje sankcionirati, če bo kaj narobe, kot da bi vlekel poteze iz ozadja.

Mirko Mayer, novinar in odgovorni urednik Informativnega programa na Planet TV, je v luči nedavne razsodbe Višjega sodišča v Ljubljani glede Črnčeca dejal, da viri trdijo, da je Črnčec že postal glavni svetovalec in zaupnik predsednika vlade Roberta Goloba. “Sedela naj bi 2x na teden: – scenarij že viden, v fazi 1 torpediranje koalicijskih partnerjev, v fazi 2 čudenje ob samoobglavljenju; – viri to opisujejo kot Der Untergang 2.0”, je še zapisal. V primeru, da omenjene informacije držijo, je Črnčecu potrebno priznati, da res nikoli ne počiva na lovorikah. 

Sara Kovač