fbpx

Žalostna realnost, ki jo je prinesel zamik dolgotrajne oskrbe: Aktivne upokojenke bodo nego na domu opravljale v Avstriji namesto v Sloveniji

Aktivne upokojenke bi lahko nudile nego na domu tudi v Sloveniji

“Žalostna realnost. Gospe, ki se bodo javile na ta oglas, bi lahko enako delo opravljale doma – za slovenske upokojence. Ampak mi, žal, dolgotrajne oskrbe nimamo tako urejene kot Avstrija. In še dolgo je ne bomo imeli. Oglas iz novembrske številke revije za starejše Vzajemnost,” je bila kritična evroposlanka Romana Tomc.

Z nedeljsko zavrnitvijo reševanja področja dolgotrajne oskrbe, kot jo je predvidela vlada Janeza Janše, se nerešen problem prestavlja v prihodnost. Zdravnica Alenka Forte je kratko in jedrnato pojasnila, kaj bi z glasovanjem “proti” noveli zakona vlade Roberta Goloba upokojenci pridobili. Med drugim je navedla: “S 1. januarjem 2023 bodo ostareli plačali samo še stanarino, ne pa tudi oskrbe. Vsi bodo plačali samo še namestitev (stanovanje in hrano). Vse ostalo pa bo skozi ta zakon zagotovila država.”

Foto: Twitter

Leta 2024 pa bi sledila tudi ureditev problematike ostarelih, ki živijo v domačem okolju. Žal pa upokojenci niso Golobova prioriteta. Odgovorni urednik Domovine Rok Čakš: “Kot vemo, je bilo v proračunu za leto 2023 rezerviranih 97 milijonov evrov za izvajanje zakona, Golobovi pa so ta denar prerazporedili in na postavki pustili zgolj 18 milijonov.”

Evroposlanka Romana Tomc (Foto: STA)

Še en primer mačehovskega odnosa dokazuje vladna odločitev, da se upokojencem nameni dvakratni dodatek v višini 4,5 odstotka pokojnine, (novembrskega in decembrskega, ki bosta celo obdavčena!!!), namesto da bi se izpeljala izredna uskladitev, ki bi pokojnine trajno dvignila. Upokojencem se namenja drobtinice. Res viteško: Vlada se je odločila za varčevanje na plečih najranljivejših!

Za Golobove so upokojenci breme in drugorazredna tema?!
Na še en vidik problematike je opozorila evroposlanka iz vrst SDS Romana Tomc. Izpostavila je oglas v reviji Vzajemnost, ki tiste upokojenke, ki so še vedno zmožne dela, nagovarja k odhodu v Avstrijo, kjer bi se udejstvovale kot negovalke na domu, čeprav bi enako delo lahko opravljale v domačem okolju. Pojavlja se vprašanje, kaj konkretnega je Golobova vlada sploh pripravljena narediti za najslabotnejše in kako Slovenijo narediti za deželo priložnosti ter zaslužka.

Domen Mezeg