fbpx

Žalostno: Medtem ko država skrbi za financiranje ilegalnih migrantov, državljani primorani v zbiranje denarja za družino v stiski!

Foto: Printscreen

Če se morda kdo vpraša, čemu se navadni državljani počutijo drugorazredno, je odgovor na dlani. Namreč, ko se Slovenke in Slovenci znajdejo v stiski, po tem ko so ti pridno vplačevali v državno blagajno, lahko opazijo, da je njihov obstoj odvisen od dobre volje sosedov, prijateljev, skratka dobrih ljudi, ki zmorejo pomagati. Država namreč za klice na pomoč nima posluha in se raje ukvarja s tistimi, ki za našo državo niso naredili nič in tudi ne nameravajo. 

Medtem ko so zaradi ponedeljkove ujme pričeli izvajati napore za vzpostavitev prometne povezave do Jelendola, v Tržiču prebiva družina, ki s pomočjo prijateljev čisti ruševine hiše. Družina Dolžan je namreč doživela najhujšo nočno moro, saj je zaradi narasle vode ostala brez strehe nad glavo. Na srečo pa je razsodnost najstarejšega sina Roberta tik pred tragedijo rešila življenje njegovega mlajšega brata in matere. Medtem ko je oče med okrevanjem po operaciji na srcu izvedel za tragedijo, so se angažirali Tržičani in priskočili na pomoč z oblačili in obutvijo.

Ker družina Dolžan nujno potrebuje denar za stanovanje, saj denarja za obnovo porušene hiše nima, so ji odprli transakcijski račun, kamor ji lahko nakažejo denar vsi, ki to zmorejo in želijo. Ko pa človek ob tem sliši, kako bo država poskrbela za morebitno večje število migrantov, lahko opazi, da očitno država nima nobenih težav z denarjem. Vlada Marjana Šarca se pospešeno pripravlja na množični prihod novih migrantov in potencialnih azilantov v državo. Če se bo število ilegalnih prehodov meje podvojilo, bodo ob meji s Hrvaško pričeli postavljati sprejemne centre v obliki šotorov in zabojnikov. Urad za migracije je že objavil razpis za nakup čistil, čistilnih pripomočkov in do okolja prijaznih vreč za oskrbo večjega števila migrantov. Slovenski policisti so namreč lani do konca septembra obravnavali dobrih 1300 ilegalnih prehodov meje, letos v istem obdobju pa preko 6600, kar pomeni, da se je pritisk povečal za 400 odstotkov.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Migrantom raznovrstna hrana in moderna nastanitev
Človek se vpraša, kako je mogoče, da država nikoli ne najde denarja, ko pomoč potrebujejo državljani v stiski ali pa opremo gasilci, vojaki in policisti? Mar moramo res zbirati zamaške in star papir, da pomagamo ljudem v stiski? Žalostno pa je, da to ljudem postaja vedno bolj samoumevno, na drugi strani pa se denar steka v kupovanje dragih medicinskih pripomočkov in v plačevanje izdelave takšnih in drugačnih raziskav, ki na koncu ne prinesejo nobenega učinka. Borne pokojnine, nizke plače in ostale osebne okoliščine preveč Slovencev potiskajo na socialno dno. Medtem ko imajo ti občutek, da je njihov glas na pomoč slišen kot glas žejnega v puščavi, pa so nezakoniti migranti deležni dobrodošlice in lagodnega načina življenja. V preteklosti smo namreč že poročali o tem, kako je država velikodušno poskrbela za njihovo nastanitev, poleg tega pa podala zahteve po opremi, kot sta LCD-televizor in nove steklokeramične plošče.

Slika je simbolična. (Slika: PrintScreen/YouTube)

Spomnimo. Do velikega razburjenja je prišlo po tem, ko je v javnost poleti 2016 prišla vsebina Pogodbe o izvedbi celodnevne oskrbe s prehrano prosilcev za mednarodno zaščito, nastanjenih v izpostavi azilnega doma (Kotnikova) med podjetjem Sodexo in Ministrstvom RS za notranje zadeve. Namreč, s strani ministrstva so bile podane zahteve po hrani, pridelani na ekološki način, zahtevani trije obroki, pri vsakem obroku pa nujno dva kosa kruha (vsaj en kos je moral biti črn ali polnozrnat). Glede na to, da si mnogi Slovenci raznovrstne prehrane sploh privoščiti ne morejo, je težko razumeti, kako država vendarle brez težav najde denar za ekonomske migrante, po drugi strani pa s(m)o Slovenci v stiski odvisni od pomoči dobrih ljudi in celo zbiranja zamaškov. Naj razume, kdor more.

H. M.