Zamika se plačna reforma: Ali sledi “zamik” še drugih reform, izgovor pa bodo poplave?

Robert Golob (Foto: STA)

Vlada in sindikati javnega sektorja so po enomesečnem poletnem premoru znova sedli za skupno mizo, da bi se dogovorili o nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij, a jim je vlada predlagala, da se zaradi škode po poplavah načrtovana reforma prestavi iz leta 2024 na 2025. Reforma bo namreč drag zalogaj za državo, katere prioriteta pa je zdaj sanacija po poplavah. Je to začetek padanja domin, ko medije in ljudstvo počasi pripravljajo na to, da ne bo reform do konca mandata, izgovor pa bodo poplave? 

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik je povedala, da bodo glede na obseg škode v poplavah morali vsi sektorji v državi prispevati svoj delež. Sindikatom je tako predlagala, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij v javnem sektorju in prehod na nov plačni sistem začeli leto pozneje, kot so načrtovali doslej, torej s 1. januarjem 2025 in ne 2024. Razlog pa je sanacija države po uničujočih poplavah.

Pri tem pa se pojavlja skrb, da bodo poplave le priročen odgovor in izgovor za propad obljubljenih reform. A spomnimo: tudi doslej, še pred poplavami, reform na ključnih področjih ni bilo od nikoder, le analize, prazni dogovori in časovnice. Pojavlja se vprašanje, ali vlada predlaga tudi zamik izplačila milijonov nevladnim organizacijam.

Komu dati prednost? Kaj bo z drugimi reformami, z zdravstveno?
O omenjeni problematiki je spregovoril tudi Janeza Janša, ki je dejal, da so različna ministrstva, različni resorji vlade in da ima vsak svoje odgovornosti in se ne ukvarjajo vsi s poplavami. “Tudi druge težave je potrebno reševati, je pa res, da ko pride do takšne nesreče, je jasno, da so prvi tedni koncentrirani na to, ker je ljudem treba pomagati. Poleg materialne pomoči tudi ustvariti vzdušje, kjer bodo ljudje verjeli, da se bodo stvari rešile, ker če ljudje ne verjamejo, potem je apatija in se nič ne da.”

Slej ko prej bi prišel čas, ko bi moral Robert Golob javnosti obrazložiti, zakaj njegova vlada ne izpolnjuje obljub. Večkrat smo bili namreč priča njegovemu neodgovarjanju na določena vprašanja in nejevolji do pojasnjevanja zadev, četudi se te tičejo slovenske javnosti in ljudi, zaradi katerih danes sedi na premierskem stolčku. Nedavno pa je priznal, da so si zadali prevelik zalogaj z reformami in med vrsticami se je dalo razbrati, da reform pač ne bo.

Tako kot je pred časom v svoji kolumni zapisal Anže Logar: “V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za – vsebino. Ker nimaš vsebinskih rešitev, javnosti pa si reformo že napovedal. Obljubil si pravično davčno reformo, kjer bomo vsi imeli več, pa pošteno pokojninsko reformo, da nihče ne bo živel pod pragom revščine. Ne veš še, kako, ampak saj imaš verbalnega jokerja – časovnico.” Le da bo sedaj za zamike kriva poplava.
Sara Kovač