fbpx

Udbovsko omrežje Milana Kučana ima po nekaterih podatkih kar 7 tisoč kosov ilegalnega orožja

Slika je simbolna (Foto: STA)

V državnem zboru se je odvijala še ena pereča tema, ki straši Slovence:“Kje je orožje, ki ga je v nekdanji Jugoslaviji posedovala služba državne varnosti?” Predvsem zadnji dogodki ubojev v Izoli in Ajdovščini kažejo, da gre orožje, ki so ga storilci imeli kot nekdanji pripadniki Udbe. Sicer ekspertize o orožju, s katerim je storilec avgusta letos streljal na zdravnika in policaja, preiskovalci še niso podali, se pa ve, da le-to ni imelo serijske številke, saj je bila profesionalno odstranjena.

Na seji državnega zbora so poslanci obravnavali primer dela Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v letu 2015 v zvezi z nezakonitim posedovanjem ubojnih sredstev nekdanje tajne službe državne varnosti, katere člani naj bi še vedno nelegalno posedovali tudi do 7 tisoč kosov orožja.

Je 7 tisoč kosov orožja še zmeraj v rokah neusmiljenih morilcev?
Po dostopnih podatkih naj bi nekdanji pripadniki Udbe še vedno posedovali 7 tisoč kosov orožja, za katere se ne ve, kje se nahajajo. Kot eno izmed možnih naštetih lokacij navajajo bunkerje, ki še vedno nepregledani stojijo po Sloveniji in so za okolico nevarni, saj naj bi bilo območje okoli njih minirano. Prav tako so na upravičenem sumu tudi bivši pripadniki Udbe, ki bi naj del tega orožja nelegalno posedovali doma.

Krvavo orožje in mine
Dejstvo je, da so imena bivših pripadnikov Službe državne varnosti javno znane pa kljub temu še vedno ni bilo opravljene nobene hišne preiskave, s katero bi si prizadevali zaščito države in rešitev te trajne anomalije. V zadevi obravnavanega orožja, ki si ga je lastninila nekdanja politična policija nekdanjega režima, bi se po mnenju Slovenske demokratske stranke moralo pregledati vse podpisane dokumente s katerimi bi se naredilo evidenco o količini, izvoru, vrsti in lastništvu tega orožja. V nadaljnjem postopku pa bi se moralo identificirati podpisnike in ugotoviti, ali so odgovorni še živi.

Predlagatelji seje so spomnili tudi na udbovska skrivališča, ki jih po Sloveniji ni malo, in služijo kot depoji, ki so kot “tempirana bomba”. Če bi namreč do njih dostopali nepoklicani, bi se aktivirala mina, ki bi uničila vsebino depoja. Preko vsebine depojev bi lahko dostopili do pogrešanega orožja, razstreliva ali tajnih dokumentov.

“Kdor od poslancev glasuje proti takemu določilu, je sokrivec. S tem, ko se nič ne zgodi, ste tudi vi med odgovornimi osebami,” je jasno povedal poslanec Žan Mahnič.

Kot je poudarila tudi poslanka SDS Eva Irgl, smo Slovenci edini, ki imamo strah pred spopadanjem s tovrstnim resnim problemom. Avstrija in Hrvaška že uspešno rešujeta in razkrivata nečedne posle Udbe.

“SDS bo podal priporočilo, da se nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili odkritja kemičnih in drugih ubojnih sredstev za množično in tajno likvidacijo, s katerimi bo dokazano, da je UDBA razpolagala z depoji in ve, kje je 7.000 kosov orožja, katere si prizadevamo najti,” je dejala Irglova. Vrhovno sodišče je v zadevi UDBA dosodilo, da je bila kriminalna organizacija, ki je pretvarjala stvari, morila, ugrabljala in likvidirala ljudi.

K. Ž.