fbpx

SDS Mojci Šetinc Pašek: Zahtevamo razširitev preiskovalne komisije, da se bo lahko preiskala “zlizanost” med levo politiko in mediji

Ljubljana, DZ. Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predloge novele zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrecami ter zakonov za odpravo posledice draginje za ranljive skupine prebivalstva in o pomoci gospodarstvu zaradi visanja cen energentov. Poslanka Svobode Mojca Setinc Pasek.

Poslanec stranke SDS je na današnji novinarski konferenci predstavil razloge za razširitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Čez poletje je bilo namreč dokazano to, kar so v stranki SDS že dolgo trdili, predvsem v zadnjem času, in sicer, da obstaja zlizanost mainstream medijev in  slovenskih novinarjev, predvsem tistih, ki pokrivajo dnevno politiko, njihovih urednikov in tudi lastnikov določenih medijev z levo politično opcijo.

V zadnjih tednih, zlasti poleti, je bila po besedah Žana Mahniča potrjena zlizanost medijev s stranko Gibanje Svoboda in vladajočo koalicijo. “Nihče od novinarjev portala Necenzurirano ni ostal brez plačila. To je portal, ki se je oblikoval v času, ko je kazalo, da bo nastala tretja Janševa vlada.” Omenjeni portal je redno napadal stranko SDS, predsednika stranke Janeza Janšo in nekatere druge. “To so počeli osebno in prek povezav z določenimi v policiji, ki so danes v samem vrhu policije, in ministrstva za notranje zadeve.

Mahnič je poudaril, da so bili vsi trije novinarji portala Necenzurirano bogato nagrajeni. Tomaž Modic je postal svetovalec parlamentarne preiskovalne komisije, Vesna Vuković je postala piarovka Gibanja Svoboda, žena Primoža Cirmana, Petra Bezjak Cirman, pa je postala direktorica vladnega Ukoma. Prejšnji teden je Marcel Štefančič vodil vladno konferenco na eni izmed slovenskih fakultet, ta teden pa smo izvedeli, da novinar Luka Lukić, celo predsednik Sindikata novinarjev Slovenije, postaja eden pomembnih ljudi na ministrstvu, ki ga vodi Luka Mesec.

Predlagajo razširitev komisije zaradi suma 
Nenazadnje pa smo že globoko v predsedniški tekmi. Ena od verjetnih kandidatk za predsednico republike Nataša Pirc Musar je sama priznala, da je skušala sama oziroma mož Aleš Musar vplivati na medije, konkretno na medije, ki so pod lastništvom Martina Odlazka in njegovega sorodstva, na način, da se je ta dobil s Tomažem Veselom, Odlazkovim sodelavcem, ki ga je skušal prepričati oziroma povprašati o tem, kaj je potrebno, da bo imela Pirc Musarjeva mir,” je spomnil Mahnič in poudaril, da zaradi vsega tega v SDS predlagajo razširitev preiskovalne parlamentarne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc, na celotno medijsko shemo, ki jo ima Odlazek, na medijsko skupino Media24 in z njo lastniško oziroma poslovno povezane vse družbe, SEE M. & C. d.o.o., KCA d.o.o., Media Partner d.o.o. (izdajatelj spletnega portala Necenzurirano) in z njimi lastniško oziroma poslovno vezanih vseh družb zaradi suma, da so bili ti izdajatelji medijev in mediji, ki jih izdajajo, domnevno uporabljeni za nezakonito financiranje političnih oglaševalskih vsebin in druge politične propagande oziroma domnevno prikrito neplačano politično propagando v obdobju pred in med volitvami poslancev v Državni zbor 2022.

Foto: Montaža Demokracija/STA

Poslanec se je zavzel za to, da se raziskava razširi še na podjetje Pro Plus oziroma Telekom. “Potrebno je ugotoviti morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprave in organe nadzora Telekoma Slovenije zaradi sklenitve pogodbe z gospodarsko družbo Pro Plus, ki izdaja POP TV. Na podlagi pogodbe iz leta 2016 je družba Pro Plus kar za 20-krat povečala nadomestilo za predvajanje svojih petih programov v omrežju Telekoma Slovenije,” je pojasnil Mahnič in dodal, da je treba ugotoviti vse okoliščine financiranje in poslovanje družb Salomon d.o.o., medijske skupine Media24 d.o.o. in z njo lastniško in poslovno vezane družbe. “Salomon, ta medijska skupina Media24, zbranih je več kot 60 različnih medijev, ki jih obvladuje Martin Odlazek (Svet24, Ekipa, Reporter, Aktual, Radio 1, Radio Celje …). Media 24 je neposredno vezana na podjetje Eurofit, podjetje v lasti Martina Odlazka in njegovih sedmih otrok. 100-odstotno je to podjetje lastnik Dolenjskega lista, večinski lastnik Salomona, osrednjega podjetja v tej medijski skupini Media24.

Preiskava naj po Mahničevih besedah zajame ugotavljanje vseh okoliščin sklepanja oglaševalskih pogodb z izdajatelji prej navedenih medijev in morebitnimi drugimi, v preiskavi ugotovljenimi izdajatelji medijev, ki so jih z njimi sklenile gospodarske družbe Telekom Slovenije, d.d., Pro Plus d.o.o., Petrol, Holding Slovenskih elektrarn d.o.o. oziroma celotna skupina HSE, Slovenska energetska družba, d.d., GEN-I, trgovanje in prodaja električne energije, d.o.o., da se ugotovi vloga članov organov upravljanja in nadzora teh gospodarskih družb in vloga članov organov upravljanja Družbe za upravljanje terjatev bank, d.d. zaradi suma, da te oglaševalske pogodbe niso bile ekonomsko utemeljene oziroma sklenjene v poslovne interesu teh gospodarskih družb. Pri tem naj se ugotovi morebitna politična odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane organov upravljanja in nadzora za sklepanje teh pogodb.

Mahnič poudarja, da je treba preveriti tudi informacije, ki so večkrat že krožile, in sicer, da je podjetje Vesne Vuković prejelo dobrih 100 tisoč od podjetja GEN-I, 34 tisoč od svetovalnega centra Brio, kjer je bil lastniško povezan minister za finance Klemen Boštjančič, 73 tisoč evrov od Adventure Investments, 60 tisoč evrov od Gorenja, ki je v lasti kitajske družbe Hisense. Takratni predsednik uprave Gorenja Žiga Debeljak je  s danes gospod 100 funkcij. Spomnil pa je tudi, da je ministrstvo za kulturo leta 2020 sprejelo sklep, da morajo pristojni preveriti lastniško koncentracijo medijev, ki so v lasti Odlazka. “Do sedaj se ni zgodilo nič,” je kritičen Mahnič in dodal, da sami menijo, da gre za kršitev zakonodaje. Koncentracija lastništva je namreč tukaj prevelika. “Martin Odlazek je tukaj kot medijski oligarh, trenutno velik podpornik aktualne vlade oziroma Gibanja Svoboda, vplival prek svojih medijev na izid parlamentarnih volitev leta 2022. V zameno za to pa so določena podjetja v državni ali delno državni lasti te medije tudi financirala,” je dejal Mahnič.

Mandatar Robert Golob (Foto: Youtube, STA)

Spomnil je, da je Pašek Šetinčevo povprašal, ali se strinja, da se preišče vse, da ne bo obviselo v zraku, da je komisija ustanovljena le v smislu lova na čarovnice, torej da se vnovič preiskuje SDS. Nikoli ni bilo nobenih ugotovitev, da je kaj narobe. “Če se že preiskuje SDS in medije, ki jih pripisujejo stranki, si predstavljam, da ostali ne bi smeli imeti težav s tem, da se preišče njihovo financiranje, razišče okoliščine glede portala Necenzurirano, da se preveri, kaj se dogaja v medijski mreži, ki jo obvladuje Martin Odlazek. “Verjamem, da širitev komisije ni problem, če nič ne skrivajo in so zakonito financirali svojo kampanjo.”

Sara Kovač