fbpx

Zanimiva ideja poslanca Tanka: Za “urbane naravovarstvenike” predlagal obdelavo zaraščenih zemljišč

Slika protesta okoljskih nevladnih organizacij, ki pa niso protestirali gradnji kanalizacije nad pitno vodo Ljubljančanov (Foto: STA)

Kot smo izvedeli s strani posameznih članov okoljevarstvenih organizacij, je z naravo v Sloveniji konec, saj državni zbor z zakonom končno omejuje njihovo vlogo pri izdaji gradbenih dovoljenj. A v preteklosti se ob hudih posegih v naravo njihov glas ni slišal nikjer. “Vsakemu urbanemu naravovarstveniku, ki ob petkih protestira, naj se namesto sofinanciranja njegovih verbalnih “naravovarstvenih” napenjanj dodeli nekaj hektarov zemlje v zaraščanju ali pušči, pa da ga vidimo. Kolo za 2 ali 3 tisoč evrov ne bo potreboval,” se je na novo dvoličnost posameznih okoljskih nevladnih organizacij odzval podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko.

Del slovenskih državljanov ne more iz svoje kože, da ne bi protestirali proti aktualni vladi. Protesti so sestavni del vsake demokratične družbe, kjer del nezadovoljnih državljanov izraža svoja nasprotovanja proti politiki vlade, mednarodnih organizacij ali korporacij. Žal je tokrat situacija drugačna, saj z množičnim zbiranjem ogrožajo svoje zdravje, kršijo vladne odloke in vse slovenske državljane izpostavljajo nevarnosti, da bo drugi val epidemije korona virusa mnogo hujši kot prvič.

Žal sovražnost do slovenske desnice ne pozna meja. Kljub temu, da vlado sestavljata dve levi stranki SMC in DeSUS, sta obe žrtvi medijskega poročanja, da sta izdajalski stranki. Sovražnost do desnice je v Sloveniji prišla do te stopnje, da ideološki sovražniki Janeza Janše na nezakonite proteste vozijo otroke in ogrožajo zdravje vseh Slovencev. Tudi prostovoljno delo na poljih in hmeljiščih jim ne diši, saj smo tam opazili le slovenske znane športnike, ki so pomagali v teh hudih časih slovenskim kmetijam pri njihovem delu. Bodo pa svoje nesmisle s totalitarnimi simboli zopet kazali že v sledeči protestniški kolesarski akciji Franja po ulicah Ljubljane ta petek.

Naravovarstveniki obtožujejo vlado, da ne bo več narave, a v preteklosti jih niso motili sporni okoljski projekti TEŠ 6, Magna in ogrožanje pitnih virov za 300 tisoč Slovencev v Ljubljani
V Sloveniji pa so svoj narovarstveni čut za slovensko okolje odkrili tudi okoljski nevladniki, ki so v preteklosti bili tiho in podpirali hude posege v naravo. Nihče ne oporeka, da pomisleki naravnovarstvenih organizacij niso na mestu, a če vam je vsem tako do okolja, zakaj se borite le za določene okoljske teme, ne pa vseh. Nihče od teh, ki so bili glasni pred hramom demokracije in so zavajali o koncu narave v Sloveniji, ni povzdignil glasu, ko so se gradili najbolj umazani projekti TEŠ 6, Kemis, Magna ali pa ogrožanje vodnih virov za 300 tisoč Slovencev zaradi sporne gradnja kanala C0 v Ljubljani.

Zato je žaljivo govoriti o tem, da si aktualna vlada želi uničiti slovensko okolje. Vendar v preteklosti je vladala na tem področju prava anarhija, zato so poslanci Državnega zbora v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor potrdili vladni predlog novele zakona o ohranjanju narave in z njim amandma SNS-a, ki ureja pogoje sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih.

Njihov jezni odziv pa si lahko predstavljamo s tem, da nekatera nevladna organizacija na področju okolja niso spoštovale napisane slovenske zakonodaje. Vsako društvo, organizacija in zavod morajo spoštovati pravila igre, ne pa da vlado obtožujejo, da hoče uničiti slovensko naravo.  Prav to ureja amandma poslanske skupine SNS. Glede na kritike smo jim poslali vprašanje, vendar njihove odgovore še pričakujemo.

Foto: STA

SMC delno pomiril razjarjene okoljske protestnike
Jezo okoljskih nevladnikov prisesanih na državni proračun je umirila koalicijska Stranka modernega centra, ki je vložila amandma. V amandmaju so na prej navedene pogoje za pridobitev statusa organizacije v javnem interesu na področju ohranjanja narave ta status lahko pridobijo tudi organizacije, ki imajo z državo sklenjeno koncesijo za izvajanje trajnostnega gospodarjenja z naravnimi viri, pogodbo o upravljanju zavarovanih območij ali pa gre za službe, ki opravljajo naloge zaščite in reševanja, so poročali posamezni slovenski mediji.

Ribiška zveza Slovenije bo še naprej pomemben dejavnik v okoljskih odločanjih. (Foto: STA)

Kot so v obrazložitvi zapisali v SMC-ju, bi lahko glede na pogoje prvotnega amandmaja status organizacije v javnem interesu lahko izgubile tudi npr. ribiške družine ali njihova krovna organizacija Ribiška zveza Slovenije. To pomeni, da bi bile izključene kot stranski udeleženec v upravnih postopkih, ki zadevajo vodotoke, ki jih upravljajo, še posebej v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj za gradnjo hidroelektrarn. Prav tako bi status organizacij v javnem interesu izgubila čebelarska društva, ki si prizadevajo za ohranjanje medovitih območij. Tu so še jamarske reševalne službe in organizacije, ki upravljajo zavarovana območja.

Nevladniki ustavili gradnjo 3. razvojne osi
Matej Lahovnik se čudi težnjam okoljevarstvenikov, da bi trenutna vlada uničila slovensko naravo. “Grozno, vlada dela in ne vem ali je hujši Vizjak, ki bi rad zagnal dela na 3. razvojni osi proti Koroški ali Vrtovec, ki bi širil vpadnice na avtocestah v Ljubljano,” se odziva vodje svetovalne skupine za pripravo protikriznih ukrepov, bivši minister za gospodarstvo in profesor na Ekonomski fakulteti Matej Lahovnik.

https://twitter.com/LahovnikMatej/status/1260126637863075845

Novo fronto nestrinjanja z vlado je izkoristila RTV Slovenija, še posebej MMC RTV Slovenija. V preteklosti smo že pisali, da gre za spletni del RTV Slovenija v resnici za ideološki krožek prodajanja političnih in družbenih idej stranke Levice in njenih nevladnih satelitov. A novo manipulacijo je opazil profesor na Fakulteti za družbene vede Miro Haček.

“Prispevek novinarke MMC RTV Slovenijo Larise Daugul, ki žal ni zapisan dovolj natančno in zavaja. Navaja tri pogoje, ki jih bodo morale izpolniti nevladne organizacije (če bo amandma sprejet), ne pove pa, da gre dejansko za po en pogoj za vsako od statusnih oblik nevladnih organizacij in ne trije  pogoje hkrati,” se odziva Haček. S tem pa je razkrita še ena laž medijskega kartela in nevladnih organizacij v rokah leve politične, gospodarske in družbene struje.

Luka Perš