fbpx

Zapomnite se jih! Ti poslanci leve koalicije, ki imajo polna usta socialne države, so zavrnili ustanovitev pokojninskega sklada in prikrajšali na tisoče upokojencev!

Foto: STA

Predlog slovenskega demografskega sklada, ki bi s prenosom vsega državnega premoženja omogočil trajnosten vir pokojnin za lepšo prihodnost upokojencev, je po zaslugi leve večine končal svojo pot. Proti so glasovali celo v “upokojenski” stranki DeSUS, kjer so svojo politično bazo pustili povsem na cedilu.

Poslanci leve večine so z 49 glasovi proti zavrnili zakonski predlog SDS, ki je predvideval, da bi se v sklad preneslo celotno državno premoženje, večino prihodkov od tega premoženja pa bi namenili za pokojnine.

Proti so tako glasovali vsi poslanci strank leve koalicije – LMŠ, SD, DeSUS, SMC, Levice in SAB – ki imajo sicer polna usta besed o socialni empatiji, ko pa pride do glasovanja, ko bi dejansko lahko dokazali, da mislijo resno, pa se vedno znova izkaže, da so le podaljški tranzicijskih elit, ki skrbijo za polne žepe svojih političnih botrov.

Lista glasovanja, na kateri se jasno vidi, kdo je glasoval proti predlogu.

Spomnimo, da je ravno včeraj v državnem svetu potekala temeljita razprava o uvedbi pokojninskega sklada, ki so se je udeležili Branko Šumenjak, predsednik KSS SDS, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez SušnikAndrej Šircelj, poslanec v DZ RS, evropska poslanka Romana Tomc ter predsednik SDS Janez Janša. Pri tem so si bili vsi enotni, da je pokojninski sklad še kako potreben.

Tovrstne sklade imajo že številne države
Janša je tako poudaril, da v vsem tem času, odkar imamo svojo državo, Slovenija ni bila sposobna vzpostaviti kapitalskega stebra za napajanje pokojninskega sistema, temveč gre denar za pokojnine iz živega dela oziroma dela zaposlenih. Slovenija ima po njegovem še vedno obsežno državno premoženje, ki pa je razbito na različne upravljalce in okrog tega, odkar pomni, potekajo politične debate, kako to urediti, kako to upravljati, kako to narediti bolj učinkovito. “To, kar smo mi predlagali in o čemer danes govorimo, torej slovenski demografski sklad, ni nič novega. Številne države po svetu to že imajo. Mnoge države, tudi takšne, ki niso bistveno bolj bogate od Slovenije, iz kapitalskih stebrov dajejo bistveno večje deleže v pokojninske sisteme, ki so večinoma povsod solidarnostni, se pravi, da iz živega dela namenjajo poplačilo za minulo delo, kljub temu pa se velik delež iz večine držav zagotavlja iz premoženja kapitalskih naložb,” je nadaljeval Janša in dodal, da je zanimivo, da čeprav za tak kapitalski steber tudi pri nas obstaja zakonska podlaga, upravljalci takšnega sklada ne vzpostavijo.

Foto: Twitter

Razbremenila bi se tudi mlajša generacija, ki vplačuje v pokojninsko blagajno
Bistvena dilema, ki je preprečevala nacionalni pokojninski sklad, so pravzaprav bile razlike v številnih in številčnih vladnih koalicijah v zadnjih mandatih, je povedal Janez Janša in opozoril, da je do neskladij prihajalo zato, ker ima vsaka stranka v enem od upravljalcev državnega premoženja svoj fevd. “Ko smo razmišljali, kako presekati ta gordijski vozel, se je v tej dilemi, kaj prenesti v nacionalni pokojninski sklad, ponudila enostavna rešitev. Odločili smo se, da se v ta sklad prenese vse premoženje, ki so ga ustvarjali tisti, ki so v glavnem upokojeni, in prav je, da bi se tako zagotavljalo vir za pokojnine, še posebej, če govorimo o nekem medgeneracijskem sožitju,” je poudaril predsednik SDS. Ob tem je dodal, da predlog, ki ga ponuja SDS, ne samo, da ne oškoduje nikogar, ampak se tudi razbremeni aktivna generacija. Namreč, če se za pokojnine več izplačuje iz kapitalskega dela, potem je treba manj zagotavljati iz plač. Torej to je win-win situacija, kjer nihče ne izgubi, ampak vsi pridobimo. Samo korak je treba narediti, da se okoli tega poenotimo, je povedal Janša.

Vlada pripravlja slabo rešitev, upokojenska generacija mora postati glasnejša
Nato je dodal, da ko so zakon o slovenskem demografskem skladu vložili v postopek, so bili veseli odzivov drugih strank, saj razen nekih pikrih izjav predsednika DeSUS niso doživeli običajnega nasprotovanja, kot ga doživijo, ko opozicija predlaga nek zakon. “A konec prejšnjega tedna je s strani vlade prišel poziv, naj koalicija našega predloga zakona v prvem branju ne podpre,” je povedal predsednik stranke. Pojasnil je, da prvo branje pomeni, da se neka rešitev načeloma podpira in da se kasneje v zakonodajnem postopku dopolnjuje. “Mi smo se bili tudi pripravljeni pogovarjati o naši rešitvi, toda finančno ministrstvo je konec prejšnjega tedna koaliciji predlagalo drugačno rešitev in zavrnitev zakona, ki je danes v prvem branju na seji državnega zbora,” je povedal Janša in hkrati opozoril, da finančno ministrstvo oziroma minister Bertoncelj predlagata staro rešitev, ki ne pelje nikamor. “Minister Bertoncelj ob podpori vladnih strank predlaga, da se v nacionalni pokojninski sklad prenesejo samo nepomembne naložbe, portfeljske, ne pa strateške. V deležu je to mogoče ena šestina ali pa ena sedmina državnega premoženja, kar je daleč od tega, kar potrebujemo, in je zgolj neka megla, zaradi katere do končne odločitve verjetno niti ne bo prišlo, ker ne verjamem, da bi kdo to podprl, ker je nesmiselno,” je poudaril predsednik SDS. Po njegovih besedah predlog ministra Bertonclja pomeni zgolj, da bo razdrobljeno upravljanje državnega premoženja postalo še bolj razdrobljeno, še bolj neučinkovito, še več bo javne uprave, še več nadzornikov se bo lahko imenovalo in okoli njih se bodo vladne stranke prepirale in še manj denarja bo za upokojence.

Edina pot naprej je po mnenju Janše ta, da upokojenska generacije, ki težko živi na račun nizkih pokojnin, postane glasnejša. Ne glede na politično prepričanje bi morali upokojenci zahtevati nacionalni pokojninski sklad, s katerim bi bile koristi za vse generacije vsestranske, Slovenija pa bi na tej točki postala podobna normalnim državam, ki so sposobne skrbeti za svoje generacije, je svoj nagovor zaključil Janez Janša.

C. Š.