fbpx

Zaradi groženj predsedniku vlade in napisov “Smrt janšizmu” začela padati prva vabila na policijo!

Sporni napisi "smrt janšizmu (foto: STA)

Na družabnih omrežjih se je znašla fotografija, ki jo je objavil osumljenec zaradi groženj smrti predsedniku vlade Janezu Janši. V preteklih dneh je odmevalo, da so na tožilstvu zavrgli kazensko ovadbo zaradi napisov protestnikov “Smrt janšizmu”. V vabilu piše, da se prejemnik vabila na policijo osumljen kaznivega dejanja grožnje po prvem in tretjem odstavku 135. člena Kazenskega zakonika. Žal pa tudi takšni obskurni primeri dokazujejo, zakaj se je Slovenija znašla na 81. mestu med 142 državami na področju pravosodja na lestvici Svetovnega ekonomskega foruma.

Gospod Janšizem, kdorkoli že to je, se je odločil, da angažira policijo, da popišejo vse protestnike, ki ga na transparentih žalijo, tako da nas bo lahko kasneje preganjal na predlog. Torej še preden smo storili domnevno kaznivo dejanje proti gospodu Janšizmu. Smrt janšizmu, smrt fašizmu. Svoboda Narodu!,” je na Facebooku po poročanju Svet24 zapisal osumljenec.

Radikalni del slovenske levice se zelo trudi, da bi prepričal slovensko javnost, da je trenutna vlada le slovenska verzija italijanskega fašizma. Zato uporabljajo besedo janšizem, ki ne pomeni popolnoma nič. V svoj izgovor se izgovarjajo na definicijo iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki so jo je leta 1995 izmislila Mladina. Glede na to, da se lahko v Sloveniji želi vsakemu smrt, bi bilo zanimivo opazovati te taiste posameznike, ko bi namesto besede “janšinzem” zagledali na transparentih svoje ime.

V preteklih dneh se je Janez Janša kritično odzval na odločitev tožilstva. A kot kaže po besedah osumljenca je predsednik vlade sam pričel z vlaganjem tožb. Transparente, na katerih je zapisana grožnja, obravnava tudi policija.

Osumljenec je dobil vabilo na pobudo oškodovanca predsednika vlade Janeza Janše

Policija je za STA pojasnila, da so ljubljanski policisti med spremljanjem zbiranja ljudi na javnem kraju zaznali transparente z vsebino, ki je lahko sporna tako z vidika izražanja grožnje, javnega spodbujanje sovraštva, razžalitve in podobno. V teh primerih so dogajanje avdio in video dokumentirali, v posameznih primerih pa je policija transparente zasegla. Identiteto osumljencev so ugotavljali neposredno na kraju in preko video posnetkov. “Policija je v teh primerih neposredno sama ugotovila razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca. O zaznavi je bil seznanjen oškodovanec, ki je predlog za pregon tudi podal,” so navedli.

(vir: Facebook)

Levo usmerjeni državljani pa zelo hitro pozabijo, ko njihovi predstavniki koga preganjajo. Tako je nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek sprožila kazenski pregon proti svobodnemu medijskemu delavcu Janiju Božiču, ki se je moral zaradi pregona predsednice SAB preseliti v Anglijo. V lanskem letu je eden izmed slovenskih državljanov doživel obisk policije, ker je na družabnih omrežjih všečkal kritično objavo o predsedujoči stranki SD Tanji Fajon.

Slovensko tožilstvo in sodstvo je del problema, ne rešitve

Letno poročilo Svetovnega ekonomskega foruma je namreč Slovenijo po neodvisnosti sodstva med 141 državami sveta uvrstilo na nezavidljivo 82. mesto, kar po mnenju nekdanjega ustavnega sodnika odganja tuje vlagatelje.

“Ta spremni dopis se mi ni zdel nikakor sporen in napačen. Poročilo je s tem dobilo neko zaokrožitev. Samo poročilo, ki sem ga tudi prebral, je dokaj suhoparno, dokaj formalno. Ostaja v glavnem na normativni ravni, kjer Slovenija na videz, z vidika normativnosti dobro stoji. Imamo vse ustavne organe, imamo ustavno sodišče, imamo zagotovljeno institucionalno neodvisnost sodstva itd.” je Jan Zobec komentiral nedavni Logarjev dopis.

Toda po njegovem mnenju je funkcioniranje v praksi povsem nekaj drugega. “Da pa ne živi dobro, vemo pa vsi. Nihče pa ni zadovoljen s kritiko,” je bil še jasen Zobec glede resničnega delovanja sodstva pri nas in njegove zunanje podobe. To pa je tudi odgovor na vprašanje, zakaj imamo v Sloveniji zelo slabo zaupanje v pravosodni sistem.

Luka Perš