fbpx

Zaradi izrednih razmer srečanje najvišjih političnih predstavnikov Slovenije

Predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. (Foto: STA)

“Predsednik republike se je po posvetovanju s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem, predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco odločil, da skliče izredno srečanje štirih predsednikov (4P), ki sicer poteka tradicionalno enkrat letno, v decembru,” je sporočil Borut Pahor.

Štirje najvišji predstavniki oblasti se bodo po besedah Boruta Pahorja srečali v četrtek, 26. marca ob 11. uri v Veliki dvorani Predsedniške palače. Predvidoma naj bi se predsedniki pogovarjali o delovanju političnih institucij v času krize, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost. Šlo bo za prvo srečanje vseh štirih posameznikov po izvolitvi vlade Janeza Janše. Na srečanju bosta sodelavala poleg Janše in Pahorja tudi predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik DS Alojz Kovšca.

Srečanje štirih predsednikov je na današnji novinarski konferenci o sprejetih ukrepih za pomoč gospodarstvu napovedal tudi Janša. Vlada je namreč danes javnosti predstavila pripravljene ukrepe, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca (Foto: STA)

Janševa vlada sprejela ukrepe za blažitev zdravstvene krize v vrednosti treh milijard evrov

Janša je med najpomembnejšimi ukrepi izpostavil sofinanciranje plač za delavce na čakanju. Napovedal je tudi ukrepe za izboljšanje socialnega položaja ljudi, predvsem upokojencev. Zaposlenim v kritičnih dejavnostih je za čas epidemije obljubil izplačilo dodatka za nevarno delo oz. za dodatne obremenitve. Predsednik Borut Pahor pa je izrazil podporo, da bi DZ aktiviral posebni 37.a člen za večja pooblastila Slovenske vojske, ki bi pomagala varovati južno mejo s Hrvaško. Ali bo predsednik države uspešen tudi pri opozicijskih poslancih, bo vidno v prihodnjih dneh.

Luka Perš