Zaradi kršitve Kodeksa novinarjev Slovenije Novinarsko častno razsodišče obsodilo novinarko in urednika Večera Matijo Stepišnika!

Foto: STA

Zaslužni profesor mariborske pravne fakultete in strokovnjak za gospodarsko pravo dr. Šime Ivanjko je v preteklosti že opozoril, da se Večerovi novinarji največkrat znajdejo na Novinarskem častnem razsodišču. “Kot poroča RTS24, je njihovo poročanje ‘precej nedemokratično, hkrati pa se lahko zgodijo večje ali manjše, načrtne ali nenačrtne napake’,” je zapisal na družabnem omrežju Facebook. Novinarsko častno razsodišče, ki predstavlja skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije, je nedavno v primeru novinarke Anuške Delić proti novinarki Večera Jelki Zupanič in uredniku Večera Matiji Stepišniku odločilo, da sta slednja kršila novinarski kodeks. Pri tem pa je potrebno omeniti, da se Novinarsko častno razsodišče posebej razpiše takrat, ko so v delu novinarji Nova24TV, a glede na to, da je bil Stepišnik v preteklosti predsednik društva novinarjev, se temu ni mogoče čuditi. 

Delićeva se je za pritožbo zoper Zupaničevo in Stepišnika zaradi članka z naslovom Simič: Ničesar ne skrivam, odločila, ker je po njenem v prispevku na spletu in v tiskani izdaji prišlo do hude obtožbe njenega profesionalnega dela, ki jo je izrekel nekdanji direktor davčne uprave Ivan Simič. “Novinarka ob tem ni pridobila mojega odziva, čeprav me je Simič neupravičeno in lažno obtoževal številnih reči. Tega ni storila, čeprav ji je celo njen sogovornik na njeno vprašanje odgovoril: ‘To je bolj vprašanje za novinarko Anuško Delić, ki objavlja stare, že znane podatke. /…/’,” je zapisala Delićeva.

Pritožnica je podala prepričanje, da to predstavlja najbolj grobo kršitev Kodeksa novinarjev Slovenije. Še posebno zato, ker je njen sogovornik, ki je isti dan v Delu dobil izjemno veliko prostora, da je pojasnil vse, kar je v zvezi z njihovim odkritjem želel pojasniti, dejal: “Zato se ne morem znebiti občutka, da gre za naročeni članek.” Nadalje je izpostavila, da je Zupaničeva sogovorniku, ki je Delićevo obtoževal, namenila kar 70 odstotkov članka, njej pa popolnoma nič. Ob tem pa je poudarila, da je 3. člen Kodeksa novinarjev Slovenije kršil tudi odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik, ki je soodgovoren za objavo hudih obtožb na njen račun.

Foto: STA

Stepišnik postal urednik po prevzemu Večera s strani družine Hakl
Potem ko je največjo mariborsko časopisno hišo Večer prevzela družina Hakl, je odgovorni urednik postal Matija Stepišnik in tedaj je Večer postal še bolj neprofesionalen in nedemokratičen. Zaradi svojega poročanja vedno težje prikrivajo, da so postali trobilo Židanovih Socialnih demokratov in elit blizu njim, ki delajo vse, kar je v njihovi moči, da zadovoljijo lastne ekonomske interese, s čimer pa izjemno škodujejo preostalemu poslovnemu okolju na mariborskem in pomurskem območju.

Samo z enim člankom lahko zapečatijo kariero poslovneža
To neprijetno in nehvalevredno dejstvo glede Večera je potrdil dr. Ivanjko, ki se je kritično odzval na njihovo pisanje. Ob tem je poudaril, da so zaradi tega Večerovi novinarji največkrat izpostavljeni Novinarskemu častnemu razsodišču, saj je njihovo poročanje precej nedemokratično in delajo načrtne in nenačrtne napake. Postopki na omenjenem razsodišču pa so le minornega in simboličnega pomena.

Mariborski podjetniki so po besedah Ivanjka zlasti nezadovoljni z njihovim poročanjem o domnevnih nepreverljivih napakah v podjetništvu, ki ima hude, škodljive posledice za njihovo poslovanje. “Medijsko poročanje je hujša obsodba od morebitnih sodnih sankcij. Posebej pa je medijsko poročanje pogosto namenjeno diskreditiranju poslovnih ljudi, katerih poklicna kariera je zapečatena s kratkim ‘nedolžnim sporočilom’ o tem, ‘kaj se njem govori na ulici’,” je zapisal strokovnjak s področja prava.

Večer vseeno med nagrajenci novinarske nagrade watchdog 
Društvo novinarjev Slovenije, katerega član upravnega odbora je tudi Stepišnik, si je lani podelilo novinarske nagrade watchdog (čuvaj), nagrade pa so pričakovano pobrali izključno novinarji t. i. režimskih medijev, zvestih levi politični opciji, v katero je v Sloveniji trenutno včlanjenih približno tisoč članov. Pri tem so “pozabili” na obstoj našega medija Nova24TV, ki razkriva politične afere. Glede na to, da je član društva Stepišnik, ni čudno, da pri nagrajevanju niso pozabili Večera.

N. Ž.