fbpx

Zaradi nedopustnega poseganja v osebnostne pravice prizadeti zahtevajo javno opravičilo in odstop županje Krnčeve

Bernardka Krnc. (Foto: STA)

V predvolilnem boju za županska mesta nekateri žal za dosego svojega cilja ne izbirajo sredstev in tako grobo posegajo v pravice drugih. Prav to se je zgodilo v Šmarjeških Toplicah, kjer je kandidatka za vnovični mandat županje Bernardka Krnc s poizvedovanjem o zdravstvenem stanju in javnim pojasnjevanjem na nacionalni televiziji izpostavljala in pod vprašaj postavljala volilno pravico točno določene osebe iz ranljive skupine državljanov Republike Slovenije.

Na današnji novinarski konferenci je tako prizadeti oče in skrbnik Tone Bregač predstavil vse dogajanje in poizvedovanja sedanje županje Krnčeve glede zdravstvenega stanja njegovega sina Uroša Bregača. Romana Trpin, direktorica Varstveno-delovnega centra Novo mesto, ki se zaradi službenih obveznosti novinarske konference ni mogla udeležiti, je podala pisno sporočilo, da jo je županja Bernardka Krnc poklicala po telefonu in spraševala po zdravstvenem stanju enega izmed varovancev.

Ker gre pri tem za nedopustno poseganje v pravice posameznika, ji kot odgovorna oseba teh podatkov seveda ni posredovala, za namen klica Krnčeve pa je Trpinova izvedela šele kasneje iz medijev. Že z vidika varovanja osebnih podatkov, še posebej pa v primeru ranljivih oseb bi kot županja z dolgoletnimi izkušnjami morala poznati svoje moralne in zakonske pristojnosti. Zaskrbljujoče je po mnenju Trpinove tudi to, da gre za politično motiviran kontekst tega poizvedovanja.

Nezakonito in nemoralno početje
To je bila po besedah Bregača samo kaplja čez rob, saj so bili že v pretekli volilni kampanji pogosto deležni etiketiranja in preganjanja drugače mislečih, saj je znano, da njegova družina podpira županskega kandidata Marjana Hribarja. Kot je pojasnil Bregač, sin ima volilno pravico in se je do sedaj vedno udeležil volitev, to mu omogoča zakon in s tem se tudi sam počuti kot enakovreden del lokalne skupnosti. Bregač tako z odvetniki tudi proučuje vse pravne možnosti za vložitev tožbe proti Krnčevi iz naslova suma kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, od županje pa zahteva javno opravičilo in odstop s funkcije. “Gre za osebno prizadetost naše družine, prav zato želimo Krnčevi nastaviti ogledalo javnosti. Kot dolgoletna županja, ki nastopa pod sloganom ‘Za skupno dobro vseh ljudi’, si takšnega precedensa milo rečeno ne bi smela nikdar privoščiti. Njeno početje je nemoralno in nelegitimno, pravna pot pa bo pokazala, da je najverjetneje tudi nezakonito. Skrajni čas je, da v naši sredini prenehamo z etiketiranjem in razdvajanjem občanov in se usmerimo na razvojne priložnosti v korist vseh nas,” so zapisali v prizadeti družini.

V znak podpore in v zagovor ustavnih volilnih pravic invalidnih oseb iz t. i. ranljive skupine državljanov sta se novinarske konference udeležili še dr. Valerija Bužan, predsednica skupščine Socialne zbornice Slovenije in direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, ter izr. prof. dr. Annmarie Gorenc Zoran v imenu Društva Polžek in osebnem imenu kot občanka Šmarjeških Toplic. Z izjavo podpore pa sta prizadevanja družine Bregač podprla še prof. dr. Jurij Toplak, eden vodilnih evropskih strokovnjakov na področju volilnega prava, in Romana Trpin, direktorica Varstveno-delovnega centra Novo mesto.

Volilno pravico imajo vsi polnoletni državljani. Volilno pravico imajo ne glede na morebitno telesno, intelektualno, psihosocialno ali kakšno drugo invalidnost. Invalidi so, enako kot ostali, ljudje z vsemi ustavnimi pravicami. Da imajo vsi invalidi volilno pravico, jasno določa 29. člen Konvencije o pravicah invalidov, ki je del slovenske ustavne ureditve,” je zapisal ustavni pravnik Jurij Toplak v strokovnem mnenju glede glasovanja invalidnih oseb.

C. Š.