fbpx

Zaradi opozicijske blokade Državnega zbora brez nujnih sredstev ostali starši otrok s posebnimi potrebami, planinci, vojna grobišča …

Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec, Tanja Fajon. (Foto: STA)

Levi del opozicije je zaslužen, da v državnem zboru ni bil sprejet dnevni red redne majske seje. Toda s to potezo so preprečili povišanje prihodka staršem otrok s potrebnimi potrebami, nujno ureditev planinskih poti in ureditev vseh vojnih grobišč v Sloveniji. To pa še ni vse: na tej seji bi morali poslanci sprejeti prepoved priveza psov na verige. 

Osrednji mediji in levi del opozicije že nekaj časa pozivajo, da bi se Slovenci četrtič zapored odpravili na predčasne parlamentarne volitve. Boli jih, da bo predsednik vlade Janez Janša v kratkem že drugič predsedoval Svetu Evropske Unije. Prav zaradi tega opozicijske stranke LMŠ, SAB, SD, Levica ter nepovezani poslanci nagajajo tam, kjer je to najmanj potrebno.

Toda blokada Državnega zbora ni ostala neopažena. Najbolj burno so reagirali starši otrok s posebnimi potrebami, katerim bi se po dolgem času povišalo finančno nadomestilo. Kot je zapisala ena izmed uporabnic na Facebooku, so svoje predloge dolga leta usklajevali s prejšnjimi levimi vladami, a niso prišli do skupnega dogovora. To je uspelo sedanji vladi, ki je prisluhnila njihovim predlogom in jih tudi zakonsko uredila. Vse kaže, da bo veselje staršev z otroci s posebnimi potrebami za nekaj časa prikrajšani po zaslugi predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je celo sam glasoval proti dnevnemu redu in s tem poskrbel za unikaten precedens, ki mu ni para v sodobnih demokracijah.

Prikrajšani planinci
Žalostni so tudi lahko slovenski planinci. Slovenija je znana po svojih bogatih naravnih danosti. Planinstvo in pohodništvo je med prebivalci Slovenije zelo priljubljeno. Vlada je v ta namen namenila 400 tisoč evrov za vzdrževanje in označevanje planinskih poti. Sedaj je tudi to padlo v vodo. Enako so hoteli sprejeti zakon, ki bi poskrbel za ureditev vseh vojnih grobišč v Sloveniji.

To je le nekaj predlogov, ki jih je leva opozicija blokirala. Ne glede na vse, bodo vsi omenjeni zakoni v kratkem sprejeti. Sedaj so že koalicijski poslanci vložili zahtevo za izredno sejo, kjer bodo vsi ti zakoni najverjetneje sprejeti. Izkazala se je še enkrat dvoličnost t.i. socialnih levih strank, ki so pripravljeni za politični boj žrtvovati najšibkejše predstavnike v slovenski družbi.

Sedanja vlada se je izkazala z marsikaterim socialnim prijemom, ki so jih v preteklosti pozabile izvajati leve vlade. Prav to je težava. Sedanja vlada kljub ideološki sovražnosti večinskih medijev dela v dobro ljudi, kar potrjujejo tudi gospodarske napovedi Evropske komisije. Slovenija je ena redkih držav, ki se na svetovnih trgih zadolžuje z negativno obrestno mero. S svojimi ukrepi v času pandemije je rešila na sto tisoče delovnih mest. Z novo davčno zakonodajo želi, da bo vsak delavec imel višjo plačo ta vsaj 100 do 120 evrov. Prav te ukrepe  prejšnje tri zaporedne leve vlade niso bile sposobne urediti. Sedaj, ko se po dolgih letih to uredi, se bojijo, da jih bodo državljani končno spregledali.  Zato je panika na levem političnem polu vsak dan večja.

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več in besedilo

Luka Perš