fbpx

Zaradi Pikalovega predloga protiustavnega financiranja zasebnih osnovnih šol pred državnim zborom protestirajo starši otrok, dvorana državnega sveta, kjer poteka posvet, pa kar poka po šivih!

Foto: Twitter

Pred stavbo Državnega zbora RS so se zbrali razburjeni starši, ki protestirajo zaradi predloga ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pod vodstvom Jerneja Pikala. Namesto, da bi ta prispeval k izpolnitvi zahtev ustavne odločbe, ki nalaga izenačeno financiranje javno veljavnih programov osnovnih šol, se z njegovim novim predlogom pravni položaj zasebnih šol še slabša. Na to temo v prostorih Državnega sveta RS medtem poteka posvet na tematiko javnega in zasebnega šolstva, ki kar poka po šivih, saj je dvorana nabito polna do zadnjega sedeža. Kot smo izvedeli na posvetu ni bilo ministra Pikala ali kogarkoli z ministrstva za izobraževanje.

Glede na to, da so zaradi predloga ministra Jerneja Pikala starši jezni, ravnatelji razočarani in javnost zgrožena, ni nič čudnega, da so se pred hramom demokracije s transparenti v rokah zbrali starši, ki na shodu mirno sporočajo, da niso za zlonamerne interpretacije zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Starši jasno poudarjajo, da želijo, da se odločba ustavnega sodišča o financiranju javno veljavnih programov v zasebnem šolstvu v celoti spoštuje.

“Zato želimo v sredo predsedniku vlade, ministru za izobraževanje, znanost in šport ter vsem poslancem v državnem zboru, kot tudi drugi širši javnosti jasno in glasno, a hkrati povsem spoštljivo in z veliko mero strpnosti sporočiti: 
· da smo proti razslojevanju družbe,
· da si želimo, da bi bila izbira vzgoje pravica vsakega posameznika, ne samo finančne elite,
· da vlada in minister Pikalo spoštujeta demokratična načela naše države, ki so zapisana v ustavi,
· da zahtevamo, da se spoštujejo ustavna določila, kot tudi odločba ustavnega sodišča,
· da se zavzemamo, da bi imele tudi prihodnje generacije staršev možnost izbire med različnimi pedagoškimi pristopi tako v vrtcih kot v šolah,” pravijo starši.

Foto: Twitter

Foto: Twittter

Foto: Twitter

Dvorana kar poka po šivih
Medtem v nabito polni dvorani Državnega sveta RS razpravljajo o dilemah javnega in zasebnega šolstva skozi prizmo zasebnih vrtec in šol. Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem govoru izpostavil, da je čas, da politika, stroka in laična javnost stopijo skupaj v dobro naših otrok, ni pa čas za politiko dveh izključujočih polov.

Foto: Twitter

Zaradi velikega zanimanja za posvet na temo javnega in zasebnega šolstva, na katerem kot govorci nastopajo ravnatelj Osnovne šole Montessori Pavel Demšar, predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Stablovnik, profesor dr. Matevž Tomšič iz Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, direktor Zavoda sv. Stanislava Ljubljana mag. Anton Česen, direktor Waldorfske šole Ljubljana Iztok Kordiš in vrhovni sodnik na Vrhovnem sodišču RS in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, so bili v državnem svetu primorani omejiti število prisotnih.
Prepolna dvorana na temo javnega in zasebnega šolstva, več kot 100 prijavljenih k debati, miren protest staršev in transparenti z napisi “Ne ideologiji na hrbtih otrok!” in “Izbiro staršem, ne Pikalu!” nazorno kažejo, kaj si državljani mislijo o predlogu Pikala. Izobraževanje, na vseh nivojih, je namreč le temelj sodobne družbe. Omejevati možnost izbire in razvoja različnih vsebin in metod vzgoje ter izobraževanja je za družbo nazadovanje in tega bi se morali zavedati tudi vladajoči in izvoljeni predstavniki v Državnem zboru RS.

https://twitter.com/DrzavniSvet/status/1141262314311753728

H. M.