Zaradi utemeljenega dvoma o nepristranskosti Okrožnega sodišča v Ljubljani za nedoločen čas odložena obravnava odškodninske tožbe v zadevi Patria!

Foto: STA

“Namesto da bi obravnavo odškodninske tožbe Patria zoper Maslešo, Hrastarjevo, Štruklja, Klanjškovo in Žalikovo pristojni sami že zdavnaj prenesli/dodelili na neljubljansko, neokuženo sodišče, kjer ne bi ena kolegica z jutranje kave nosila drugi, bodo o tem odločali šele na našo zahtevo,” je na Twitterju zapisal prvak SDS Janez Janša. 

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da se sodni postopek proti sodnikom in tožilcem, ki so krivično sodili v zadevi Patria, s četrtka, 14. novembra, prestavi za nedoločen čas. Za to se je odločilo po tem, ko je Janša vložil predlog za prenos krajevne pristojnosti in zatrdil, da obstaja povsem utemeljen dvom o nepristranskosti Okrožnega sodišča v Ljubljani, zaradi česar je v celoti omajano zaupanje stranke v odločanje s strani tega sodišča.

Spomnimo. V Janševi tožbi, v kateri ta od toženih zahteva odškodnino v višini 900 tisoč evrov, sta se tako znašli avtorica obtožnega predloga v zadevi Patria, nekdanja državna tožilka Branka Zobec Hrastar in okrajna sodnica Barbara Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporno kazen obsodila Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Prav tako pa tudi višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesna Žalik in Branko Masleša. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, pozneje pa še zastaranje primera, senatu pa je predsedoval nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Masleša, kar je Janša označil za “škandal brez primere“.

Navedeni sodniki škodo povzročili namenoma
Janša je na podlagi 67. člena zakona o pravdnem postopku vložil predlog za prenos krajevne pristojnosti pristojnega Okrožnega sodišča v Ljubljani na drugo stvarno pristojno sodišče, saj je očitno, da za to obstajajo tehtni razlogi. “Pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani teče predmetna pravna zadeva, v kateri so tožene stranke tudi dva sodnika Vrhovnega sodišča RS, sodnik višjega sodišča in nekdanja sodnica okrajnega sodišča, vse v Ljubljani,” uvodoma izpostavlja Janša in zatrjuje, da je dejstvo, da so navedeni sodniki škodo povzročili namenoma, v spisu pa se nahajajo tudi dokazi o tem. “Kot dokaz je v spisu tudi izjava priče, da naj bi sodnik Višjega sodišča v Ljubljani, Štrukelj, dobil ‘ukaz z vrha’ in namenoma škodil tožniku v kazenskem postopku, kjer je sodil kot višji sodnik, kar je najmanj izpolnjen objektivni kriterij nepristranskosti sodišča, saj je podan povsem utemeljen dvom o nepristranskosti tega sodišča in je v celoti omajano zaupanje stranke v odločanje s strani tega sodišča.”

Najmanj podan dvom v nepristranskost vseh sodnikov
Prav tako je Janša v predlogu izpostavil prepričanje, da je izpolnjen subjektivni kriterij nepristranskosti, saj je povsem jasno, da se sodniki okrožnega sodišča, višjega sodišča in vrhovnega sodišča, ki so v isti zgradbi, dnevno srečujejo, pogovarjajo in se družijo tudi v jedilnici sodišča, zato je najmanj podan dvom v nepristranskost vseh sodnikov Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki naj bi sodili o odgovornosti njim višjih sodnikov.

“Glede na to, da je škoda nastala s protipravnim ravnanjem dolgoletnega sodnika krajevno pristojnega sodišča, ki je tožena stranka v tej zadevi, je prizadeta objektivna nepristranskost sodišča,” poudarja Janša in dodaja, da so iz tega razloga izpolnjeni vsi pogoji za prenos pristojnosti na drugo stvarno pristojno sodišče, da postopa v tej zadevi. “Tožnik še navaja, da je v pravdni zadevi Okrožnega sodišča v Ljubljani, P 190/2016, Vrhovno sodišče RS s svojim sklepom št. IRI/2019 ugodilo predlogu za prenos krajevne pristojnosti z Višjega sodišča v Ljubljani na Višje sodišče v Mariboru, in to iz razlogov, ki zadevajo prav Okrožno sodišče v Ljubljani. Zato je ta predlog utemeljen, o njem pa je potrebno odločiti pred izvedbo obravnave, ki je razpisana za dne 14. november 2019 ob 10.15.”

Slovensko sodstvo primerov, povezanih z zadevo Patria, nikakor ne zaključi. Ali zadevo zastarajo ali pa, ko pride na vrsto vprašanje odškodninske odgovornosti vpletenih v inscenirano afero, zadevo upočasnijo, saj se najbolj bojijo dne, ko bo treba plačati zapitek. Glede na to, da je bil tokrat narok preložen za nedoločen čas, se poraja vprašanje, kako dolgo bo vse skupaj še trajalo, da bodo odgovorni odgovarjali.

Hana Murn

 • Olga101

  Takšne lopove je treba obrat do gat in poslati na Goli otok do smrti, zaradi zlorabe sodstva v politične namene in korupcije!

  • dež

   Se strinjam, a ne vidim, kdo bi to lahko naredil. Vrana vrani ne izkljuje oči.

   • Olga101

    Pokazatii jim je treba, da se ne morejo skrivati za kolektivno odgovornostjo (beri neodgovornostjo), saj vsak sam odgovarja za svoja dejanja (v tem primeru zlorabo sodstva)!
    To bo Janša dosegel v tem procesu! Na Novi je pojasnil, da se zaveda, da bodo težave, vendar je prepričan, da bo tovarišija dobila to, kar si zasluži!
    Slovenci smo mu lahko hvaležni, saj spet orje ledino!

 • Antonius

  Z odložitviji za nedoločen čas krivosodje priznava, da je v zadevi Patria do glave in prek nje v krivosodnem dreku.
  Orgazem vedno pride na koncu seksa in takrat bo Maseševe njihov krivosodni seks zares *sfukal*.

  • WISKY 1000

   BARABE SO SI VZELE ČAS,DA ZA JANEZA ZBEREJO DENAR.

  • jan Gedli

   Hja in ker sta tožena tudi vrhovna sodnika – od vsega začetka, še pred „sodniško Patrio“ je najbolj drek mešal predsednik vrhovnega sodišča Masleša, kot ubogljiv oproda malega velikega moža in njegovih – se pristranskosti itak ne bo dalo izogniti prej kot na ESČP – zamudne obresti pa bodo tekle. Tako toženci kot tožnik imajo dediče – in tožnik ter njegov odvetnik imata železne živce. Vse se vrača, vse se plača.

   • Zdravko Lajh

    A ESČP pa ni pristransko? Jaz nimam takšnih izkušenj…

  • milanček

   samo 5. kom ccal 9, nobene razprave in pravici bo delno zadoščeno, potem gremo naprej!

 • ROMAN Naprudnik

  Naj dajo Radonjiču,bo konec enem tednu!

 • Slovenka

  Božji mlini meljejo počasi, ampak naposled zmeljejo, kar je mletja potrebno. Naj drekači na sliki ne mislijo, da bodo večno nad zakoni!

  • lokec

   Meljejo vendar ne zmeljejo vsega. Tito, Kardelj nista bila zmleta.

   • Slovenka

    Pa še kako sta bila zmleta! Oba je najprej potipala in nato pokončala dolgotrajna bolezen. In kar je še lepše, gnusobi, ki sta tulili, da Boga ni, sta pred smrtjo skrivaj poiskali duhovnika, ker sta vedeli, da božja sodba ne bo lahka. Verjemi, tudi sodniško-tožilski gnus bo dobil svojo porcijo v takšni ali drugačni obliki.

    • Zdravko Lajh

     Jaz nisem ravno tako zelo zadovoljen z božjim mletjem… kje so pa Dolanc, Maček in še cel bataljon njima podobnih?

     • Slovenka

      Kje so? V peklu.

     • Zdravko Lajh

      A si jih videla tam? Upam, da so res!

 • Amerikanc

  Prišel je čas, ko jih bo Janša “sfukal” enega za drugim. Silili so v njegovo cerkvico,…sedaj se bojo spovedali !

  • jan Gedli

   In hočeš nočeš bodo delali pokoro že skozi vso zavlačevano odškodninsko sodno štorijo, ne le ob njenem koncu.

 • saturnsky23 saturnsky23

  Tale zverinsko že videti Masleša, je na nivoju Mitje Ribičiča, zločinec.Če vemo kaj vse je počel skupaj z Jugo graničarjiob Italijanski meji. Doživljensko ga zapret.

  • Zdravko Lajh

   Škoda celice

 • mir

  To je tisti janez ki je svercal orožje?

  • rubec

   Da. In to si tisti majmun, ki je majmun.

   • borko

    od rojstva

   • Rožle

    Tale Andre Frass, ki pa vsem tem opičnjakom po vrsti te sorte všečka ..
    .. je še največji potuhnjeni majmunček …
    In potem, ko ga razkrinkaš te pa z vso silo napade kot nek največji patriot od desničarja..
    hehe .. pravi glumac .. Škoda. Nekateri so mu celo nasedli ..

  • gušto

   “Lepo ti pjevaš, ali glas ti ne valja” . Ime si pa le popravi, ker ti NE ustreza.

  • centurion

   je to zdaj MIR v garaži?
   V tisti garaži, kjer so pesote fukal.
   v miru božjem.
   senico mirom.
   Spel, buzerant!

  • lukamiha

   Spet eden, ki ga je agitprop poneumil! Žalostno, je pa res, da morajo biti nekateri IQ manj sposobni!

 • Zdravko Lajh

  Bojim se, da bi si moral Janša najti pravega odvetnika in ne nekaj “kar tako”….

  • terminalar

   Tu ne gre za odvetnika proti državi, tu gre za JJ proti mafiji.

  • jan Gedli

   Očitno ste neki nadčlovek, iz creme de la creme, kjer se od višine kar zvrti. In kaj je že izgubil g. Matoz z Janšem? Ob boga( t.j.:prej Masleša, sedaj Florjančič) boječih sodnikov, ki skrbijo za svoje riti, se vedno prebije skozi celotno verigo pristranskih sodnikov na vseh stopnjah, tako, da na zadnji instanci zmaga. To traja lahko tudi vrsto let v posamezni zadevi. Napihnjen človek tega ni sposoben razumeti.

   • Zdravko Lajh

    Dragi moj jan Gedli, ali kdorkoli že ste. Jaz, za razliko od vas, ne govorim tako napihnjeno, predvsem pa ne na pamet. Kolikor se spomnim, Matoz z Janšem res (verjetno!) ni imel izgube, ni pa Janša z Matozem ravno “raztural” po sodiščih, ampak bolj ali manj izgubljal. Ne vem, zakaj imam občutek, da ste v neki povezavi z Matozem, če že niste on osebno. Kakorkoli, govorim vam predvsem na podlagi lastnih izkušenj. Od lepega števila (ne vem natančno – sigurno pa več kot 5) zadev, v katerih nas je zastopal Matoz, nismo dobili niti ene. Samo ena od njih še ni zaključena in je trenutno na vrhovnem sodišču. Pa tudi ta ne kaže na velik uspeh…. kakor pravi “terminator” mi proti (Udbo)mafiji…

  • sodnikisozločinci

   Kaj ti pomaga najboljši odvetnik, če ima nasprotnik v tem primeru na svoji strani kompletno sodstvo? Ne govori bedarij. Potrebuje samo odvetnika, ki ga nasprotna stran ne more podkupiti in takega ima.

   • Zdravko Lajh

    Mislim, da ti govoriš bedarije. Takih odvetnikov v Sloveniji ni niti za vzorec. Je pa res, da je proti njemu kompletno sodstvo razen morda kakšnega sodnika (za vzorec) … pa jaz bi na tvojem mnenju zamenjal sliko – razen če je to tvoj vzornik??

 • Iva

  Po Janševem intervjuju na Nova24tv, kjer je jasno povedal, da bodo vpleteni morali odgovarjati (kršenje človekovih pravic, ki ne bo zastaralo, zadeva bo šla do US ali ESČP), se je sodnica Metka ustrašila in vse kaže odstopila od zadeve.
  No, sedaj pa bodo iskali sodišče, ki bo moralo ugrizniti v kislo jabolko.
  Vse se vrača, vse se plača!

  • gušto

   Sej so vsi glih. “Vrana, vrani ne izkljuje oči”, to zmer bolj drži..

 • terminalar

  Patria je trajala,.. koliko? 7 let?
  Tole bo trajalo 14.

 • Laž ima kratke noge.

  Vseeno kam jo prenesejo, moja roka je dolga in seže v zadnjo vas.

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ, ti imaš daljše roke, kot noge

   • sodnikisozločinci

    On ima prste daljše od rok. On je čudež komunizma.

 • Vladni komik

  Vse bo po zakonu

  • gušto

   Aha, kot vedno. Le glej, kako bodo tule vagali, ker Strasbur ni daleč.

  • Poštenjakar

   Jaz sem nad zakonom

   • sodnikisozločinci

    Jaz sem pa izven zakona, na koruzi, pardon, tudi izven koruze.

  • jan Gedli

   Še nikoli ni bilo drugače.

  • Zdravko Lajh

   Vprašanje je samo, ali po zakonu za “naše” ali po zakonu “za vaše”

 • Olga101

  Po poročanju murglepress policija spremlja vsak korak Šiška in štajerske Varde?!! Ne spremlja pa nezakonitih divjakov, ki vdirajo v državo?!!!
  Murglska marionetna vlada bo ukrepala – proti Vardi, ker namesto vojske in policije čuva meje?!! Ne bodo pa zavarovali meja in vdorov nezakonitih migracij?!!!!
  Ali je to slovenska vlada?!! Ali je to slovenska policija?!! Ali je to ustavno sodišče Slovenije?!ll Odgovor na vsa tri vprašanja je trikrat NE! Za koga delajo? Za globaliste in PROTI Sloveniji!

  • slosin

   …še pomnite tovariši?

   vsak odpor proti okupatorju izven OF je strogo prepovedan in se ga bo najstrože kaznovalo…..

  • Antonius

   Vedno ste zelo pronicljivi pa se čudim, da še niste pogruntali, da vlada in policija čuvata, da kdo nepooblaščenih, šerijatarjem v ograji vrat ne zapre in zavari.
   Olga 101, jaz sem prileten odštrajkal svoje, lahko pa brez zadržka zapišem, da se vsem mojim, po koreninah slovenskim sodržavljanom v obraz posmehuje in jih gleda en velik veleizdajalčev qrac.
   Ko so ovce ogrožene vsaj glasen kraval naredijo, Slovenci pa nezainteresirani, vse kar jim levičarska kriminalna golazen počne, mirno in vdani v usodo prenašajo.

   • xtc

    Žal ugotavljam,da ste pri teh letih še vedno naivnež.
    Zakaj?
    A mislite ,da bo baba z 4 rimi froci na sociali in 1600 eur na mesec in od sociale plačanimi položnicami glasovala za reforme,JJ ipd?
    Niti v sanjah.
    Koliko je podobnih na sociali z Audi in BMW ji itd?
    Dragi moj naivnež zadeva se bo vrtela dokler bo kaj denarja ne samo v SLO marveč tudi EU nato pa pridejo peči,eko obdelava itd.
    In še nekaj;Zavrženje boga je zavrženje naravnih zakonov,po tem za vse te,ki mislijo ,da to gre pride kazen-kot v zgodovini.

    • Antonius

     No, vsaj mene ne zanima, kaj si vi mislite o moji naivnosti.
     Očitno ne razumete, mojega odziva na komentar spoštovane Olge101.
     Držite se svojih razmišljanj in vsebin, jaz vas spoštujem in brez želje po odzivu včasih celó preberem.
     Naiven?! Koliko časa je pa že za vami, da mi malce vzvišen solite pamet.

 • Frank Derzic

  Vsi so posteni in nihce ni nikoli nic kriv? Jajcko je pri, ki dela zgago ze vsa ta leta!?!?

  • Kaj pa ti je žalega naredil ? Izlij tule svoje jade !

   • Rožle

    v enem letu mu je uspelo sestavit neverjetnih 39 komentarjev ..
    in še to takih, ki so slabši od nič ..

  • lukamiha

   Spet nekdo, ki ga je agitprop popolnoma poneumil! Žalostno je, da je IQ takšnih Slovencev res nizek!

 • slosin

  tud levičarji jih imajo….klopotce…

  • Olga101

   Pirhe: od rdečih, modrih, mavričnih in zdaj zelenih!

 • Olga101

  Gisoa Ušajeva je tudi obrnila ploščo! Na veliko govori o vsegliharstvu! Pri Janši išče dlako v jajcu, marionetna vlada je ne moti, saj ugotavlja, da je vseeno kdo vlada!?? Ali je samo primitivno maščevalno babše, ki je za projekt desnice izgubilo 14.000 evrov in v zameno ni dobilo nič, razen medijske publicitete? Ali pa je njena intimna opcija Kučanov SZDL? Glede na katastrofo z Brščičem, bi človek rekel, da je sama konfliktna in ni vsa krivda v drugih!

  Žalostno pa je, da pri vseh zdrahah na desnici izgublja Slovenija in pridobiva udbomafija!

 • Dragan Krstič

  A kdo ve če je Masleša kaj v sorodstvu s komunističnim zločincem iz prve polovice 20. stol. Veselinom Maslešo.

 • Dragan Krstič

  Na Wikipedii najdete podatek da je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pred osamosvojitvijo imel jugoslovansko državlanstvo in ne slovenskega. Zato je moral po osamosvojitvi zaprositi na občini Koper za slovenskega. Take ljudi je nastavljal na visoke položaje največji slovenski blefer Pahor.

 • M x

  KARMA še pride .

 • Vero Beguin

  Priložnost za resne ljudi
  Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
  soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
  finančnih, ki izzovejo banke, ponudbe resnih posojil, pošteno potrdijo in hitro se gibljejo od 2000 € do 10.000.000 € za čas odplačevanja od 2 let do 25 let, naša stopnja se giblje od 2%.
  Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila.
  Moj e-poštni naslov: [email protected]
  WhatsApp: +33757910768
  ZELO DINAMIČNI TIM DO NALOGE

 • Andrej

  Za tale proces je popolnoma nepotrebno, da se odvija kjerkoli v Sloveniji. Povsod ima CK ZKS svoje lovke. TAKOJ bi moral v Strasburg.

 • sodnikisozločinci

  Rabil bi pamet.

 • sodnikisozločinci

  Za dobljeno bitko so dovolj jajca, za dobljeno vojno pa potrebuješ pametno glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!