fbpx

Zaradi vladnega poročila o nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev padla že prva kazenska ovadba in predlog za uvedbo pripora zoper Marjana Šarca in Ivana Galeta!

Foto: Printscreen

Potem, ko je Vlada RS razkrila težko pričakovano poročilo o nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev, ki smo ga na našem spletnem portalu Nova24TV objavili v celoti, so na plano prišli podatki, do katerih javnost v preteklosti ni imela dostopa. Ker poročilo najbolj bremeni preteklo vlado z Marjanom Šarcem na čelu in uslužbenca Zavoda za blagovne menjave Ivana Galeta, je padla že prva kazenska ovadba.  

Raziskovalni novinar Mitja Lomovšek se je namreč po branju poročila na 84 straneh odločil, da predlaga kazenski pregon in uvedbo pripora zoper Marjana Šarca in Ivana Galeta. Namreč, kot piše v poročilu, že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Šarec kot predsednik vlade očitno ni vestno ravnal v službi. Vlada v poročilu tako ugotavlja, da Šarčevo ravnanje oziroma opustitev dolžnega ravnanja vsebuje poleg znakov kaznivega dejanja nevestnega dela v službi (258. člen kazenskega zakonika) tudi elemente kaznivega dejanja po 177. členu kazenskega zakonika, ki pokriva področje ukrepanja za omejitev prenašanja nalezljivih bolezni.

V sporočilu za medije je Lomovšek poudaril, da na podlagi prebranega utemeljeno sumi, da je Šarcu v sostorilstvu pri njegovem kaznivem dejanju pomagal uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Gale. “Ker obstaja nevarnost vplivanja na priče, kar je priporni razlog, za oba osumljenca predlagam uvedbo pripora, ki seveda ne sme trajati več kot šest mescev do vložitve obtožnice in pa dve leti (skupaj ne več kot dve leti in pol) v času sojenja. Zahtevam torej uvedbo pripora, svojo nedolžnost pa naj dokazujeta iz pripora,” je poudaril in dodal, da naj zakon velja za vse.

Vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme v času epidemije je razkrilo veliko podatkov, to pa najbolj bremeni preteklo vlado s Šarcem na čelu in uslužbenca Zavoda za blagovne menjave Galeta. Kljub temu, da je bil v odsotnosti direktorja blagovnih rezerv Antona Zakrajška prav Gale odgovoren za nabavo opreme, se je pod večino pogodb podpisal Lojze Černe. Černe je podpisal 34 pogodb v skupni vrednosti 127.703.495 evrov. Gale je podpisal 11 pogodb v skupni vrednosti 29.238.015 evrov.

Sporni dve pogodbi z MD Global in Oeco
Poročilo kot sporni izpostavlja prav dve pogodbi z MD Global in Oeco. Obe je podpisal Gale. Prva sporna stvar pri pogodbah, ki jih je podpisal je, da je bila prvotna vrednost pogodb 29.238.015 evrov, nato pa je podpisal za 3 pogodbe od 11 podpisal anekse v vrednosti kar 39.828.000 evrov. Med temi podjetji sta prav MD Global in Oeco, podjetji, ki se ne ukvarjata z zaščitno opremo. V pogodbi s podjetjem Oeco je  cena ponujenih zaščitnih mask zrasla s prvotnih 3 milijona evrov na 4.900.000 evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo soglasja za aneks ni podalo. Pogodba s podjetjem Oeco je bila v celoti stornirana.

Prav enaka zgodba je bila s podjetjem MD Global, ki naj bi dobavilo za 9.986.000 evrov zaščitnih mask. Podjetje do roka mask ni nabavilo, Gale pa je predlagal aneks, s katerim bi podaljšali rok dobave. Tudi s tem aneksom zaradi nezanesljivosti podjetja z dvema zaposlenima gospodarsko ministrstvo ni soglašalo.  Podjetji MD Global in Oeco torej nista dobili ogromnega posla. Kot smo že poročali, naj bi ravno za tema podjetjema stal nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan. Ta naj bi bil povezan tudi z Galetom. Poročilo dokazuje, da so bili v poslih res preferirani nekateri kupci, a ti niso bili preferirani s strani vlade, pač pa s strani Galeta.

Foto: Printscreen

Poročilo tudi ovrže očitke vladi, da je kupovala najdražje artikle in da ni bila gospodarna z javnim denarjem. Vlada Marjana Šarca je namreč maske FFP2 kupoval po 4,94 evra na kos, sedanja vlada v času epidemije pa 3,4 evra na kos. Prav tako je bila povprečna cena ventilatorja pod Šarčevo vlado 49.154,55 evra, v času  sedanje vlade v krizi pa 33.880,44 evra. Poročilo tudi ugotavlja, da vlada Marjana Šarca zaradi prepočasnega odziva ni pravočasno naročila in vsaj minimalno priskrbela zadostne količine zaščitne opreme.

Šarec posredno obtožen nevestnega opravljanja svoje funkcije
Poročilo Šarca posredno obtožuje nevestnega opravljanja svoje funkcije. 13. marca, na prvi dan nove vlade, je bilo namreč v skladiščih blagovnih rezerv le 3210 mask tipa FFP3, 76.700 kirurških mask, 1.725.190 rokavic, 3.630 zaščitnih oblek in 4.900 kilogramov dezinfekcijskih sredstev. Šarec je trdil, da je zaščitne opreme dovolj, kar je zanikal celo nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Vedeli so, da zaščitne opreme ni dovolj. Šarec je prav tako zavajal javnost, da imamo pripravljen načrt za delovanje v epidemiji. Imeli smo načrt za delovanje ob izbruhu epidemije navadne gripe, pa še ta je bil brez izvedbenih aktov in je predvideval zaščitno opremo le za pripadnike Službe za zaščito in reševanje.

Marjan Šarec (Foto: epa)

Poročilo torej razkriva, da je prejšnja vlada, predvsem premier Šarec močno podcenjevala epidemijo in da ni do časa naročila zaščitne opreme. Prav tako je opustila dolžno ravnanje, ko medicinske zaščitne opreme ni uvrstila med osnovna sredstva. Poročilo razkriva tudi vlogo Galeta, ki je daleč od nedolžnega akterja v tej zgodbi. Sodeloval je pri podpisu dveh spornih pogodb in celo lobiral za anekse k tem pogodbam. Še več, 14. aprila, 4 dni po tem, ko je minister Počivalšek naznanil, da se bo sedaj naročalo skladno z običajno prakso po Zakonu o javnih naročilih je Gale izpeljal 1,8 milijona vreden posel s podjetjem SLA Marketing d.o.o. Na dan podpisa pogodbe so bile maske dostavljene in plačane. Torej, poraja se sum, da je bil posel vnaprej dogovorjen in da je Gale zavestno kršil direktive ministra za gospodarstvo in posel izvedel mimo Zakona o javnem naročanju.

Hana Murn