fbpx

Zasačeni: Mesec na kavi s simbolom tovarišijskega turbokapitalizma in tajkunizacije – Binetom Kordežem!

Koordinator Levice Luka Mesec in nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež (Foto: STA)

Vse odkar je stranka Levica v parlamentu, smo priča zgrešenim izjavam, uperjenim proti kapitalizmu in poveličevanju socializma. Očitno pa so eno besede, drugo pa praksa. Prek družabnih omrežij je namreč zaokrožila slika, na kateri je mogoče videti koordinatorja Levice Luko Mesca v družbi nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža, ki predstavlja simbol tovarišijskega turbokapitalizma in tajkunizacije. Spomnimo, da je Kordež s privatizacijo skoraj uničil Merkur, svoj dolg pa je odplačal tudi z zaporno kaznijo.

V Levici nasprotujejo kapitalizmu, saj ta po njihovih besedah tudi v času rasti ustvarja revščino in neenakost. “Kapitalizem ni samo sistem razrednega izkoriščanja in zapostavljanja, ampak tudi izkoriščanja in zapostavljanja na podlagi spola, etničnosti, narodnosti in drugih osebnih okoliščin,” med drugim navajajo v programu.

Menedžerski prevzem se mu ni izšel
Bine Kordež, v čigar družbi je bilo mogoče opaziti koordinatorja Levice Luko Mesca, je ustanovni član Foruma 21 Milana Kučana, krovne organizacije globoke države. Kot eden redkih članov te organizacije se je Kordež znašel v zaporu po goljufijah, povezanih s svojim neuspelim menedžerskim prevzemom Merkurja. Nekdanji predsednik uprave Merkurja Kordež je bil namreč obsojen na prestajanje zaporne kazni v trajanju 7 let in 6 mesecev. Kordež je s tožilstvom sklenil dogovor in priznal krivdo za 11 kaznivih dejanj. Po tem dogovoru bi Kordež v zaporu preživel 7 let in mesec dni, a se je sodišče odločilo za višjo kazen.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1409976064395427842?s=20

Glede na to, da je že iz zraka povsem jasno, da Kordež predstavlja simbol tovarišijskega turbokapitalizma, je resnično zanimivo, da se koordinator Levice dobiva z njim na kavi. Še posebej v luči dejstva, da v vrstah Levice radi zagovarjajo zgrešene socialistične sisteme, kot jih doživljajo prebivalci v Venezueli. Za njihove zgrešene poteze pa radi okrivijo razvite  države z močnimi demokratičnimi principi.

Take, kot je Kordež, bi Kordiš z bajoneti v morje nagnal
O programu stranke Levica se je v preteklosti že veliko govorilo. Med drugim je denimo zapisano, da želijo nacionalizirati podjetja: “Lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge. Zato bomo spremenili nosilce kapitala in socializirali dobičke. Z demokratičnim planiranjem želimo regulirati tržne procese in jih postopno nadomeščati z organiziranimi procesi.” S svojimi izjavami so v preteklosti že velikokrat izkazali nespoštovanje do najbolj uspešnih podjetnikov v Sloveniji. To so na svoji koži izkusili Ivo Boscarol, Igor Akrapovič in Marjan Batagelj.

No, težko je verjeti, da se je Mesec s Kordežem pogovarjal o pravicah delavcev. Morda pa se Mesec zanima za vstop v poslovni svet, poslovni način oblačenja mu nedvomno ni tuj. Kakorkoli, nedvomno je vse skupaj zanimivo in dokazuje, da so eno besede, drugo pa dejanja, ko kamere ugasnejo.

Sara Kovač