fbpx

Zaskrbljujoče stanje duha, ki ga podpihuje Kučan: Glede padca Berlinskega zidu se molči, da je šlo za padec komunizma, glavno besedo pa imajo tisti, ki naj bi bili s padcem poraženi!

Milan Kučan. (Foto: Nova24TV).

V luči 30. obletnice padca Berlinskega zidu, ki ni predstavljal zgolj ločnice med vzhodnim in zahodnim delom Nemčije, ampak je v času hladne vojne predstavljal razdelitev sveta na Vzhod in Zahod, je jasno, da je padec zidu predstavljal padec komunizma. Čeprav to mnogi radi zamolčijo, pa se v Sloveniji pojavlja fenomen, da tisti, ki bi se morali ob padcu zidu posloviti, modrujejo o zadevi. To dokazuje nedavni intervju zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana v Delu, kjer se je ta na široko razgovoril o padcu Berlinskega zidu, o stanju demokracije v Evropi in Sloveniji, pri tem pa “pozabil” na to, da je njegova klika zaslužna za stanje, kot ga imamo v Sloveniji danes.

Kučanu je vsekakor prijalo, da ga je nekdanje osrednje komunistično glasilo povabilo k intervjuju, za razliko od nekaterih drugih komunističnih diktatorjev, kot je romunski diktator Nicolae Ceaușescu, ki se je moral s padcem komunizma posloviti, je Kučanov položaj namreč vse do danes ostal nespremenjen. Kučanu namreč le financiramo 5.761 evrov mesečne pokojnine in seveda se mu lahko samo smeji.

Priznani slovenski zgodovinar dr. Stane Granda je kritično izpostavil, da le z redkimi izjemami niso poročali o tem, da je pri padcu Berlinskega zidu šlo pravzaprav za padec komunizma. “Pri nas ne samo to, da so bili polni časopisi teh, ki naj bi bili s tem poraženi, ti so imeli celo glavno besedo. To je približno tako, kot da bi nacisti govorili o padcu nacizma.” Ob tem je Granda izpostavil, da pri nas to očitno ni bil tak dogodek, saj ko se je celotna Evropa spominjala padca komunizma, smo imeli pri nas partijski kongres. “Je bil slučaj ali pa ni bil?”

Foto: Prinstscreen

Imamo zaskrbljujoče stanje duha
Po prepričanju Grande to kaže na zaskrbljujoče stanje duha v Sloveniji. “Ne gre samo za njegov intervju. Gre pravzaprav za vrsto drugih. To je najboljši pokazatelj, kaj se je v Sloveniji sploh zgodilo. Zelo malo, premalo, da bi se velike civilizacijske pridobitve, ki jo je prinesel padec Berlinskega zidu, sploh zavedali. Zaskrbljujoče je, kaj se dogaja v Sloveniji. Bistva tega sploh nismo slišali, slišali smo celo, da naj bi imeli glavne zasluge neki pankerji. Namesto da bi glavno besedo dobili tisti, ki so pri tem sodelovali in imajo največje zasluge, je glavno besedo dobil Kučan.” 

Foto: Printscreen

Kdo je za to zaslužen, pa pozablja
Kučan v intervjuju izpostavlja, da na ravni naše celine in vsake države posebej obstajajo zidovi. “Razlike med bogatimi in revnimi so realnost, s katero živimo znotraj vsake države.” Prav tako po besedah Kučana demokracija predstavlja nikoli uresničen projekt. “Za funkcioniranje demokracije je zelo pomembno načelo delitve oblasti in samostojnosti njenih posameznih vej. To, kar se zdaj dogaja v Sloveniji, je na meji poseganja v samostojnost, zlasti prekrivanja izvršilne in zakonodajne oblasti na eni in preseganja mej med zakonodajno in sodno vejo oblasti na drugi strani. Eden od temeljev demokracije je neodvisnost sodstva, pravna država. Ko enkrat spodkopljete ta temelj, ste na terenu arbitrarnosti.” Seveda ob tem Kučan pozablja, da je sam skupaj s svojo tovarišijo najbolj zaslužen za to, da je neodvisnost vej oblasti pod velikim vprašanjem.

Zaradi izbrancev okrog Foruma 21 imamo državo prvorazrednih in drugorazrednih državljanov. Prvorazrednim so omogočeni nedotakljivost pred zakonom in stalni finančni prelivi, drugorazredni pa se kljub delu stežka prebijajo iz dneva v dan in lahko že zaradi nekaj evrov neplačanih računov ostanejo brez strehe nad glavo. Seveda so sanje o tolikšni pokojnini, kot jo prejema Kučan, le pobožne sanje. A ravno zaradi privilegijev, ki so jih deležni nekdanji visoki komunistični funkcionarji, je poročanje glede zgodovinskih dogodkov, kot je padec Berlinskega zidu, takšno, kot je, saj imajo ti primat nad dominantnimi mediji.

Hana Murn