Zaupno: Česa se oblast boji pri Simoni Drenik

Simona Drenik (Foto: STA)

Zahteva Simone Drenik Bavdek, da mora predsednik DZ Dejan Židan (SD) z dnevnega reda takoj umakniti poročilo o sramoti, ki se je državi zgodila v arbitražnem sporu s Hrvaško, ni učinkovala.

Židan ni umaknil poročila komisije za nadzor obveščevalnih služb o tem, kako je hrvaška obveščevalna služba DEA snemala klepete Drenikove in arbitra Jerneja Sekolca o reševanju mejnega spora s Hrvaško po nezavarovanih telefonskih linijah, pozneje je posnetke objavil tisk na Hrvaškem in v Srbiji.

Kaj je Drenikovi le uspelo?
A deloma je Drenikovi le uspelo. Pogovor o poročilu komisije za nadzor obveščevalcev, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), bo državni zbor, tako kaže, prihodnji teden v celoti skril pred javnostjo. Drenikova je proti državnemu zboru sprožila celo spor na upravnem sodišču, v katerem opoziciji odreka pravico nadzora nad delom izvršne oblasti, katere del je bila in je še vedno. O poročilu poslanci verjetno v sredo, ko bo na dnevnem redu zadnje rede seje DZ letos, ne bodo javno govorili niti v tistem delu, ki je že javno objavljen.

Da bodo to “zaprli” celo v delu, ki je že dostopen javnosti, se je pokazalo, ko je Židan na pogovoru z vodji poslanskih skupin priznal, da bo seja najbrž v celoti zaprta, ker bo to v zaprtem delu izglasovala (koalicijska) večina. To je napovedal tako: “Ker pa je utemeljeno pričakovati, da bodo v razpravi sprožena tudi vprašanja v zvezi s podatki, ki so tajni, bom skladno s četrtim odstavkom 101. člena poslovnika zboru predlagal, da sklene, da se tudi javni del poročila obravnava na zaprti seji. Zbor bo o takem predlogu odločal na zaprti seji. Obveščam vas, da bom tak postopkovni predlog dal na glasovanje že takoj na začetku obravnave te točke dnevnega reda, da bo takoj jasno ali bo celotna točka potekala na zaprti seji ali pa bo del razprave javen.”

Dejan Židan (Foto: STA)

Dejan Židan (Foto: STA)

Razlog: Si stranke SMC, DeSUS in SD ne želijo javno razpravljati o arbitražni sramoti?
Da bi javnosti onemogočili spremljanje dogajanja, je kup interesov. Da je nekaj drugega “zadaj” in ne tajnost podatkov, pa lahko sklepamo po tem, ker za zapiraje pri tistem, kar je že objavljeno, ne more biti razlog, da je tisto tajno. Očitno ni tajno, če lahko že nekaj časa vsak prebere. Pravi razlog je morda, ker si stranke SMC, DeSUS in SD, ki so v prejšnjem mandatu vodile vlado, ne želijo javno razpravljati o sramoti, ki se jim je zgodila, ko so hrvaški in srbski mediji objavili tonske posnetke pogovorov neprevidne predstavnice slovenske oblasti na arbitražnem sodišču z arbitrom Jernejem Sekolcem. To je bila takrat Simona Drenik. Poznala sta se menda že od prej. Posledica je bila, da se je Hrvaška iz arbitraže umaknila in da arbitražne odločitve zdaj, čeprav je arbitražno sodišče odločilo, da greh ni bil tako hud in da bo odločanje nadaljevalo in so ga tudi dokončali, ne priznava.

Ovadbe za utišanje kritikov
Za prejšnjo vlado je hudo nerodno tudi, ker zaradi spodrsljaja proti nikomur ni nič ukrepala. Drenikovo pa je najverjetneje razburil ta del ugotovitev nadzora komisije, ki jo vodi Tonin.

Da se o spodrsljajih v preteklosti veliko javno govori, pa je nerodno tudi za sedanjo vlado Marjana Šarca, ki je vse akterje škandala postavila na pomembne položaje. Iz obveščevalnih služb te vlade pa že serijsko ovajajo opozicijske poslance in novinarje in preko medijev, na katere imajo vpliv, razglašajo, kako bi naj opozicija in novinarji izdajali zaupnosti vlade, čeprav ni jasno, kaj tako zelo zaupnega, kar škodi interesom države, je bilo izdano in je jasno, da lahko s tem na sodiščih le propadejo. Ovadbe, večinoma uradno proti neznanim storilcem, so vložili, ko se je razvedelo za zaposlitev Nataše Hribar v Sovi, pri obveščanju javnosti o ozadjih odstavitve poveljnika sil slovenske vojske Mihe Škerbinca in tudi ob poročilu nadzorne komisije o prisluškovanju Drenikovi in Sekolcu.

Foto: STA

Oblast obveščevalne službe uporablja, da bi utišala kritike in ne zato, da bi zaščitili državne interese
Zdi se zelo verjetno, da oblast obveščevalne službe uporablja, ker so v javnost pač prišle informacije o napakah vlade, da bi torej utišala kritike in ne zato, da bi zaščitili državne interese. Ko so pa res ogroženi interesi države, kot je bila s klepeti Drenikove in Sekolca, ki jih sploh ne bi smelo biti, pa se nihče ni odzval s kakšnimi postopki. Simona Drenik je bila celo prezaposlena na ministrstvo za pravosodje, ki ga je takrat vodil Goran Klemenčič, zdaj pa napoveduje pravne sporne, češ da poslanci niso pristojni presojati napak izvršne oblasti, za katero je delala in dela.

Tudi ta zamisel ni novost. Zadnje čase to pogosto slišimo. Iz Sove, denimo, na tak način trdijo, da opozicija ne sme preverjati zaposlitve znanke premiera Marjana Šarca, ker za preverjanje zlorab ni pristojna. Celotni javni del poročila, ki dviguje prah, in o katerem bodo poslanci kot kaže prihodnji del govorili za tesno zaprtimi vrati, je dostopen na povezavi: Javni del poročila o zaupnih klepetih Drenikove in Sekolca, ki so jih poslušali hrvaški obveščevalci.

Peter Jančič, Spletni Časopis

 • jevidel

  Kako že …. “greh se pove, grešnika pa ne”.
  Tako je veljalo včasih………. danes pa se tudi greha ne sme povedat, ……..lahko pa se greši –
  seveda ne vsakdo pa tudi ne vsi. ???

  ja, ja, ……tako je to

 • AlojzZ

  Ne slepimo se. Interesi politikov niso interesi večine.

 • janko

  X -tič: rdečkarji nas uničujejo, narodnostno, gospodarsko, ozemeljsko, vsestransko.
  Že 30 let, na 50 let podlage. Česa se oblast boji; da bi se slovencelj transformiral iz hlapca v gospodarja na svoji zemlji. Simonci so samo naročili, kaj naj dela, oni so pa samo za pred zid, samouničevalno arbitražo skenslat.

  • RATATA

   Drenikova je uradnica, ki uraduje po naročilu…. tudi jaz sem jezen nanjo, ker je imela popolnoma vse podatke o tem, kaj je pravno pravilno in prav ter v skladu s pravili in principi meddržavnega / intenacionalnega prava (pri tem pa ona ni mogla nič, tudi če bi morda želela)….

   Ljudstvo s prostim izhodom nima nič, saj je to naravna danost slovenske Dežele primorske, ki vključuje Istro in otoke.

   Vprašani smo bili, ali smo za to, da mejni spor z expandirajočim mejakom / vragom, ki že več kot sto let hlasta po ozemljih slovenskih Dežel in ob tem izvajajo genocid …. rešijo arbitri Tribunala skladno z določili sporazuma o arbitraži … !!
   Toda obrnilo se je tako, DA SO NAŠI STORILI VSE, DA BI BILO ZA NAS ČIM SLABŠE(!!!) ….
   ….. na laži / prevari ne more obstati noben dogovor, nobena pogodba.
   Ker je arbitraža postopek, ki se vodi v okviru sporazuma vpletenih strani o arbitriranju (arbitration agreement), je ključnega pomena v zvezi z tribunalovo arbitražno odločbo (arbitražni tribunal odloča, ne sodi!!), kar stranka v postopku navede kot svoje argumente v svojem memorandumu. Avtorji slovenskega memoranduma so se že na začetku grdo zlagali s trditvijo, da sta se RS in RH osamosvojili hkrati na dan 25.6.1991.
   To je notorična neresnica = nobena od teh držav se ni osamosvojila na ta datum RS na dan 26.06. 1991, RH pa 08.10.1991.
   Že samo zaradi tega je ves postopek in arbitražna odločba v celoti popolnoma nična.
   Ne obstaja. Je null and void.
   Povrhu po določbah Sporazuma o arbitraži Hrvatska sploh ne more biti stranka v postopku odločanja o poteku meje.
   Na dan, ki ga določa Sporazum (25.6.1991), RH ni obstajala.
   Pojavila se je kot subjekt 08.10.1991.
   Itak pa se RS ni osamosvojila od neke Hrvatske, marveč od SFRJ, kakor se je država, ki so jo slovenske dežele z “ujedinjenjem” s Kraljevino Srbijo ustvarile 01.12.1918, imenovala ob slovenski osamosvojitvi.
   Kakor se Lojze, če se je poročil s Pepco, ne more ločiti od Frančiške, se tudi Slovenija lahko “loči” samo od tistega subjekta, s katerim je sklenila (kot slovenske dežele – ZEMLJE države SHS!) “sveti zakon” davnega leta 1918.
   Ko je RS postala neodvisna, samostojna država, ni mogla imeti “meddržavne” meje z jugoslovansko republiko Hrvatsko, saj ta ni bila država! Imela je državno mejo s preostankom SFRJ, in to je zapisano v TUL. Ta meja je bila – in je, obstaja, ker ni bila nikoli preklicana – državna meja slovenskih dežel v trenutku “ujedinjenja” s Srbijo.
   Te meje je Zagreb maja 1941 že uradno priznal, ko je obstajala nacistična NDH.
   Ker od arbitražne sage edino Sporazum o arbitraži še vedno velja, je potrebno postopek ponoviti (upoštevaje dejstvo, da RH ni stranka v postopku določanja poteka meje! Nobena slovenska dežela nikoli ni mejila na neko Hrvatsko. Mejile so na Kraljevino Ogrsko, v Jugoslaviji pa na preostanek države.
   Ker je trenutna odločitev tribunala zaradi lažnivega memoranduma in kršitev Sporazuma v bistvenem nična in ne obstaja, tudi nov potek državne meje ni določen.
   Stoletja obstoječa, na kartah zarisana in na terenu zaznamovana državna meja še vedno obstaja.
   Op.: Sestavljalci Sporazuma o arbitraži so to vedeli.
   Zato so tribunalu naložili, da določi “potek meje”, ne da “določi mejo”.

 • Ivan Ivanovič

  Kaj skrivajo? Da je Slovenija na prodaj. Nekdo je krepko zaslužil z izdajo Slovenije.
  In česa se bojijo? Da bodo morali odgovarjati za to: moralno, politično in kazensko.

  • SIMON ROZIC

   …lepi miljončki so že v žćepih in Kučan lahko veselo trdi: “splačalo se je !”

 • rubec

  Pri njej se bojim samo eno stvar. Da bi jo sanjal.

  • fon johan

   Ko bi se zbudil bi bil cisto potennn

 • centurion

  Če bi bila ta Drenikova vsaj lepa,
  bi rekel, da je kurba.
  Tako pa….Grdoba tolsta, zamaščena.
  Ohka pa ji rečem-rdeča kurba,
  ki razprodaja Slovenijo, kot nekdaj tov.KRadelj.

  • WISKY 1000

   Tolsta pa je

  • SIMON ROZIC

   …ta je pa huda…ona trži in ne prodaja, enako kot tovarišica
   Bratovšca. in Kučanov F21, ki skrbijo, da bo Slovenija odšla
   z zemljevida EU in se vrnila na stari “dobri” udbovski Balkan.
   Vprašajte Sekolca,pa boste zvedeli…

  • milanček

   imaš prav, ampak krivi smo mi, ker po tridesetih letih na 40 podlage še vedno verjamemo in jih volimo te uničevalce slovenskega naroda! recept, državljanska nepokorščina in granitna kocka-e vzamejo” vso revmo iz telesa”! torej, adijo vsa ta golazen!!!!

 • sloustava

  Slovenska Kucanova falanga je zasustrala Slovenijo, skupaj s presstitucijo, Cerarjem, Erjavcem, Sekolcem, , zdaj bi pa ti, sokriva kriminala, tozila Slovenijo, DZ, mene, nas, narod? In tvoji mozgani so, kje? Na pasi? Ali pa jih uporablja nekdo drug?

 • črnaovca

  Hrvati so bili bolj pametni in so svojega arbitra nastanili kar na veleposlaništvu. Seveda se država boji da bodo čvekači in izdjalci povedali še več v škodo Slovenije, Janša bi tako najraje sklenil sporazum s hrvati in jim pustil mejo koder bi želeli, tudi na Karavankah samo da bi mu vrnili račune in dobavnice

  • slosin

   …računi pa dobavnice na ime JJ ….šaljivec

  • Kapodistrias

   Res si črna ovca med komentatorji.

 • karpelec

  Namesto, da bi jih ženska dobila po zadnji plati , ko se je važila kot agentka, sedaj ona drži v kleščah DZ – narobe svet. Sedaj ko je že več ali manj vse jasno, zakaj sedaj zapirat temo. Hvaležna, da je ni deržava bolj kaznivala, bi se ženska lahko zaprla v brlog, skupaj s svojim sekolcem in uživala sadove svojega dela.

 • Samorodni Križanec

  Drenikovi nič ni uspelo…njej je samo treba gobec razbiti na prafaktorje…SDS pa ji naj plača zdravljenje v tujini !!!…Kapish?

  • montyamp

   Kaj boš že svojim gobce razbijal ???
   Prav je tako , rdeči cigani med seboj .

 • rabbit

  Po Šarčevo: Komunisti s Kučanom, Cerarjem, Erjavcem in Pahorjem se bojijo da bo baba zgobcala, da so ji tako oni naročili.

 • slosin

  po moje je glavni akter za polom Sekolac, ki je za svoje pokvarjene udbovske rabote izkoristil naivno Drenikovo … on jo je z Dunaja klicaril po navadnem telefonu….

 • montyamp

  Zoofuckerji in rdečeciganski izdajalci , produkti politkomisarskih orgij , anarholiberalna sociopatska plenilska gverila brez morale in brez državotvornih vrednot , so se zažrli v slovenski prostor , ki je pred 100 leti še normalno funkcioniral .

 • lena

  Govoriti zaupne stvari po telefonu, ze pri normalnih ljudeh v telefon, je neumnost, da pa to pocne nekdo na taki funkciji, je pa idijotizem. In potem se cudimo, da drzava propada, ko se ponavljajo stare prakse iz Yuge, kjer je bilo pomembno, samo da si nas, cetudi nic ne znas in nimas sol, ali vsaj pameti in si dober. S takimi praksami bo tudi Slovenija propadla! Verjetno je to nekomu cilj, da bo z nakradenim denarjem, ki se sedaj skriva v davcnih oazah, potem kupil nepremicnine, podobno, kot sedaj umetno unicena podjetja in obogatel.

  • RATATA

   Vsebina pogovora po telefonu in pogovor sploh je bila namerna diskreditacija Republike Slovenije in njiju samih!! Namerno in škodoželjno dejanje, enako, kot memorandum k Sporazumu o arbitraži, ki so ga naši poslali arbitrom in
   enako namerno škodljivo za RS, kot je bila laž naših, da sta se ove RS in RH osamosvojili hkrati na dan 25.06.1991, pa se ni NOBENA na ta dan!!!

 • lokec

  Kje je opozicija! SDS tožite vi njo, če ste prepričani v uspeh. Če ne bo uspeha na prvi stopnji pa evropsko sodišče.
  Kritiziranje in opravljanje pa prepustite nam, ki nimamo sredstev za konkretna dejanja.

 • RATATA

  Agitacijski propagandni stroj osamosvojene socjalistične mafijske Republike Slovenije pa takole pobebavlja folk!!!! FUUUUJ LAŽNIVI AGITPROP!!!!!
  https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/arbitraza/

 • Ros

  Kaj so to neke komunjare nesposobne zlovešče na slikah!

  P.S. Jaz res preveč komentiram.

 • hribovc

  hja, česa se oblast boji ?? najbolj svoje in njene kratke pameti…

 • šmentanamuha

  Dejansko se kaže, da so pravi izdajalci države in naroda potomci komunistov, komunjare in njihovi derivati, nesposobni izdajalski kvizlingi.

  • Kosarkar Bavći

   Kar je dejstvo, da si orng neintelegentna. Se slepa kura zrno najde, tebi to ne bo nikdar uspelo.

 • Garbage man

  Prasica je prejemala za slovenske razmere astronomske zneske.Sedaj naj odgovarja za storjeno.KURBA DEBELA!

 • Kosarkar Bavći

  dr. Drenikova je predavateljica na Katoliskem Institutu. Družbo ji delajo ugledni pravniki kot je ddr. Jsklic, zakonca Zobec, dr. Sturm,….

 • Andrej

  SOVA ni za to, da bi ščitila interese Slovenije. SOVA je za to, da ščiti interese CK ZKS. Proti komu deluje komunizem je pa znano. Vedno proti lastnemu narodu in za CK ZKS.

 • JANEZ GUS

  Zdaj bo ta kadaver še izsiljeval.

 • svatne

  “…javno razpravljati o arbitražni sramoti?”
  V zadevi arbitraža ne gre za sramoto – ta sramota ni imela nobenega učinka na odločanje tirbunala o poteku meje. Tribunal je kot edini pooblaščen zadevo zbrisal z mize. A.A.! Ostaja pa KRIMINALNO DEJANJE slovenske strani, ki je v memorandumu dejansko lagala v škodo lastne džrave in v korist druge strani. To pa je kriminal, ki ne zastara. Zaradi tajnosti POSTOPKA ODLOČANJA so se laži in potvorbe v slovenskem memorandumu prikazale šele z objavo arbitražne odločbe.