fbpx

Zaupno: Američani omejili vojaško sodelovanje zaradi škodljivih potez ministra Erjavca!

Foto: STA

Ameriška vojska je prejšnji mesec omejila sodelovanje s slovenskim obrambnim ministrstvom. To so storili, ker je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) nenadoma razglasil, da je zaradi političnih razlogov, da bi ugodil simpatizerjem v Postojni in po državi, prepoveduje vsa nočna streljanja na vadbišču Poček. Ob vajah, ki so jih vojske več držav že izvajale, pa se je celo vprašal, ali bodo naslednjič streljali po Postojni.

Skoraj hkrati je Erjavec zamenjal še poveljnika sil slovenske vojske Miho Škerbinca. Škerbinc velja za oficirja, ki je izrazito usmerjen k zahodnemu zavezništvu Nato in je tudi avtor opozoril in študij o hibridnem vojskovanju Rusije.

Kaj točno je Rano povedal Erjavcu?
Karlu Erjavcu so iz ameriške ambasade na uradnem srečanju sporočili, da naj na Počku ne računa na ameriško vojsko. To se je zgodilo na srečanju maja med delegacijama, ki ju je za ZDA vodil odpravnik poslov veleposlanika ZDA Gautamo A. Rano, na naši strani pa obrambni minister Karl Erjavec. Ker gre za pomemben dogodek za državo, sem uradno zahteval zabeležko vsebine tega pogovora.

Neuradno je sicer znano, da so iz ZDA Erjavcu sporočili, da potrebujejo gotov in predvidljiv dostop do vadišč, kjer lahko enote izvajajo posebne zmogljivosti, potrebne za operativno pripravljenost, ki vključujejo nočno streljanje, kar je Erjavec muhavo onemogočil. Iz ZDA so javnost opozorili tudi, da Erjavčeve najnovejše smernice izključujejo možnost uprizoritve resničnega bojnega okolja za namen in bodo zato določene aktivnosti v zvezi s tekočimi usposabljanji “na žalost okrnjene”.

Vadišče Poček (Foto: Facebook)

Natančna vsebine umika vojske ZDA iz načrtovanih vaj v Sloveniji, ki je zapisana v zabeležki pogovora Erjavca z odpravnikov poslov, pa je zaupne narave, so me uradno odločbo obvestili iz obrambnega ministrstva. To so storili tako:

Ministrstvo mi je moralo odgovoriti, ker sem zabeležko pogovora zahteval po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Podoben zakon poznajo tudi v ZDA. Njihov Freedom od information act je nastal veliko prej in je bil vzor tudi za našo ureditev.

To bi škodilo dobrim odnosom
Z ministrstva za obrambo so me pričakovano zavrnili. Podobnosti o umiku vojske ZDA iz vaj na Počku ne smejo razkriti, ker je dokument označen z oznako interno in bi razkritje vsebine lahko škodovalo delovanju obrambnega ministrstva, bilateralnim odnosom z ZDA in razvoju skupnega sodelovanja, so me obvestili.

Zdi se sicer, da je dobre odnose z ZDA bolj ogrozil minister Erjavec kot novinarska zahteva za informacije, kašne bodo posledice nenavadnega dogajanja in celo menjav pomembnih generalov. Celoten zavrnilni odgovor ministrstva za obrambo, da ne smemo izvedeti, kaj je ministru Erjavcu povedal odpravnik poslov veleposlanika ZDA, si lahko preberete tukaj. Podobno, a precej krajše, da ne razkrivajo vsebine diplomatskih zabeležk, ker so zaupne narave, so mi odgovorili tudi iz ambasade ZDA.

Peter Jančič, Spletni časopis