Zavajanja SD: Oni so tisti, ki so ukinili brezplačen obrok! 6. protikoronski paket bo brezplačen obrok zagotavljal pomoči potrebnim osnovnošolcem in dijakom!

Igor Lukšič in Tanja Fajon. (Foto: STA)

Koalicijski poslanci so ravnokar zavrnili predlog zakona, ki bi vsem osnovnošolcem v času izobraževanja na daljavo zagotovi topel obrok,” je na Twitterju sporočila stranka SD, voditeljica stranke pa je pripomnila “žalostno.” Spomin pri opoziciji očitno ni lastnost, s katero bi se lahko pohvalili. Popolnoma brezplačno malico je namreč ukinila že vlada Boruta Pahorja, ko je ministroval Igor Lukšič. Torej stranka SD.

Včeraj so poslanci v Državnem zboru obravnavali predlog novele Zakona o šolski prehrani. Ta določa, da se otrokom tudi za čas izobraževanja na daljavo zaradi epidemioloških razmer ali drugih izrednih okoliščin zagotovi šolsko kosilo na način osebnega prevzema kosila na šoli. V noveli Zakona so tudi predlagali, da bi lahko lokalne skupnosti po lastni presoji, v primeru nezmožnosti osebnega prevzema kosila, organizirale dostavo šolskega kosila na dom, stroške pa bi v primeru dostave kosila otrokom, upravičenih do subvencioniranega kosila, povrnila država. Koalicijske stranke so glasovale proti predlogu in novelo zakona zavrnili.

Topel brezplačen obrok za vse dijake je pred leti uvedla – spomnimo, vlada Janeza Janše in takratni minister za šolstvo Milan Zver. Potem pa je popolnoma brezplačno malico ukinila že vlada Boruta Pahorja, ko je ministroval Igor Lukšič, torej stranka SD. Ta je razdelila otroke na dve kategoriji: na tiste, ki imajo nekoliko subvencionirano malico, in tiste, ki imajo v celoti subvencionirano malico. Vendar pa je na to zgleda pozabil tudi Lukšič, ki je na Twitterju zapisal: “Prava pot bi bila sprejeti.” Razlog je seveda zgolj to, da opoziciji pride prav čisto vsaka stvar, da le lahko kritizira delovanje koalicije oziroma vlade. Tako so ob vseh obtožbah seveda pozabili omeniti, da se naslednji teden sprejema PKP-6, v katerem je tudi zakon, ki bo nahranil pomoči potrebne osnovnošolce, pa tudi dijake, na katere so v opoziciji pozabili.

Poslanke in poslanci SD, Levice, LMŠ in SAB so skupaj s predlagateljema predloga, Matjažem Hanom in Željkom Ciglerjem, v zakonodajno proceduro vložili predlog novele Zakona o šolski prehrani. Ta določa, da se otrokom tudi za čas izobraževanja na daljavo zaradi epidemioloških razmer ali drugih izrednih okoliščin zagotovi šolsko kosilo na način osebnega prevzema kosila na šoli. V noveli Zakona tudi predlagajo, da lahko lokalne skupnosti po lastni presoji, v primeru nezmožnosti osebnega prevzema kosila, organizirajo dostavo šolskega kosila na dom, stroške pa bo v primeru dostave kosila otrokom, upravičenih do subvencioniranega kosila, povrnila država. Mojca Škrinjar se je na očitke zaradi zavrnitve novele zakona odzvala z zapisom, da je zakon, ki ga je predlagala opozicija nedodelan in neizvedljiv, da pa je v parlamentu že šesti zakonodajni paket koalicije, ki odlično rešuje problem oskrbe šolarjev z obroki med covid krizo. Poslanci  koalicije imajo namreč vložen 134. člen zakona PKP-6, ki dodeljuje vsem socialno ogroženim učencem in dijakom topel obrok. Na dijake so v opoziciji sicer pozabili.

Opozicijska pobuda je bila sistemsko nepopolna in neizvedljiva
Namen predlagateljev je bil tako prek lokalnih skupnosti zagotoviti šolsko prehrano vsem otrokom, ki se na to prijavijo. Topel obrok bi lahko prevzeli v šoli ali pa jim bi ga dostavili na dom, strošek prehrane in prevoza pa bi krila država. Na ministrstvu za izobraževanje so dejali, da namen predlagateljev razumejo, vendar pa je to problematiko bolj smiselno reševati v posebnem zakonu, predvsem pa s ciljem, da bi topel obrok zagotovili vsem, ki ga potrebujejo. Tomaž Lisec iz SDS je potrdil, da protikoronski sveženj v tem pogledu bolj naslavlja tiste, ki so pomoči res potrebni, Mojca Škrinjar pa je opozorila, da je opozicijska pobuda sistemsko nepopolna in neizvedljiva. Z namenom predlagateljev se je sicer strinjala in poudarila, da bi bilo v prihodnosti šolsko prehrano treba umestiti v šolski program. Branislav Rajić iz stranke SMC je pojasnil, da je predlog logistično neizvedljiv, saj bi morali v času kosila obrok dostaviti kar 160.000 osnovnošolcem. Obenem bi zbiranje otrok ob šoli ob enakem času pomenilo stike, ki bi se jih s šolo na daljavo radi izognili.

Soavtor zakona o subvencioniranju dijaške prehrane iz leta 2008, Tomaž Lisec ga je namreč pripravil skupaj s Jožetom Tankom, nam je povedal, da koalicija z zavrnitvijo predloga zakona pravzaprav ničesar ne ukinja, prej dodaja. “V PKP-6, ki bo sprejet prihodnji teden, bo s strani države plačan ne le obrok osnovnošolcem, pač pa tudi dijakom. Česar predlog opozicije ni predvideval. Pomoč bodo prejeli tisti, ki jo zares potrebujejo, ne pa kar vsi. Tak predlog bo izvedljiv tudi v praksi, ne le na papirju,” je poudaril  Lisec.

Sara Bertoncelj