fbpx

Zavajanje: Vsak od dveh mercedesov je vlado stal 816.543 evrov, BMW pa vsak 192.499 evrov

Eden od blindiranih mercedesov S600 guard v vrednosti od 600 do 700 tisoč evrov, parkiran pred vladno palačo. (Vir: Finance)

Vlada je lani po tihem kupila dva precej draga blindirana mercedesa in še dve nekaj cenejši terenski vozili BMW. Časopis Finance, ki je nakup razkril, ocenjuje, da naj bi mercedesa stala do 700.000 evrov. Podobne vsote navajajo drugi mediji. Preverjanje pa pokaže, da je ocena poslovnega časopisa najbrž precej prenizka. Vsak od mercedesov je namreč stal 816.543 evrov, vsak BMW pa 192.449 evrov. V vladi naj bi kupili dve terenski vozili BMW X5 in dva mercedesa S600. Vse skupaj je stalo dobra dva milijona evrov za štiri avtomobile. Iz proračuna ni mogoče razbrati, da bi bil denar za to. A to je splošna značilnost v zadnjih letih, da parlament izdatkov ne potrjuje več transparentno, poslanci ne vedo, o čem odločajo, ljudje pa iz proračuna tudi ne moremo ugotoviti, za kaj bo denar potrošen. Tudi pri milijonskih nakupih ne.

Podatkov o tem, koliko je stalo in kaj točno so kupili, iz notranjega ministrstva – vozili sta bili kupljeni za potrebe policije – tudi danes ni mogoče dobiti. Nakup je bil izpeljan, so mi povedali, po zaupnem postopku. Te trditve so, ko gre za ceno in proračunski denar, precej smešne. Podobne skrivanju cene kupovanje žičnate ograje prejšnje vlade Mira Cerarja. Povrhu pa je podatke, tako se zdi, mogoče preprosto izbrskati. Avtomobile Mercedes v Sloveniji prodaja podjetje Avtocommerce, aplikacija Erar za spremljanje poti javnega denarja pa pokaže, da je notranje ministrstvo plačalo dva precej visoka računa novembra lani. Vsak je znašal 816.543 evrov. Toliko je torej stal vsak od mercedesov. Takole je videti podatek:

Vir: spletnicasopis.eu

Težko si je zamisliti, kaj drugega bi MNZ novembra lani kupil za tako visoko ceno. Posel je v zgodovini nakupov MNZ pri Avtocommmerceu precej neobičajen. Takšnih nakupov po letu 2003, odkar so dostopni podatki, še ni bilo:

Vir: spletnicasopis.eu

Hkrati so kupili še dve vozili BMW, pri čemer pa spet ni težko ugotoviti, koliko sta vlado stali. Avtomobile BMW prodaja AC-cosmos, posli novembra in decembra lani pa so bili takšni:

Vir: spletnicasopis.eu

MNZ je torej kupil še dva blindirana BMW-ja, vsak je stal, kot lahko sklepamo iz Erarja, 192.498,92 evra.

Uradno so iz policije nakupe medijem pojasnili tako:

Vir: spletnicasopis.eu

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu