fbpx

Goljuf Kordiš bi moral odstopiti kot poslanec in predsedniški kandidat

Miha Kordiš, Levica

Miha Kordiš (Foto: Facebook Miha Kordiš)

Koalicijska stranka Levica skuša v javnosti ustvariti vtis, kako naj bi se poskušalo njihovega kandidata za predsednika države Miho Kordiša napadati na račun Kordiševega zavoda NDP TOZD, katerega cilj naj bi bil, da postane samooskrbna zadruga. A dejstvo je, da je Kordiš s svojimi izjavami, ki jih je izrekel v četrtkovi Tarči na javni RTVS, dokazal, da je svoje socialno podjetje ustanovil s figo v žepu, saj ni nameraval nikogar zaposliti, čeprav je tedaj veljavna zakonodaja to zahtevala. Temu primerno so mu tako pritekla tudi finančna sredstva. Čeprav je nato prišlo do spremembe zakonodaje, je dejstvo, da je zadeva zrela za odstop od predsedniške tekme, če ne celo z mesta poslanca. 

Spomnimo. “Vi imate v bistvu NDP TOZD, zavod oziroma njivo, kjer prostovoljci delajo zastonj. V enem letu so opravili 800 ur dela, niste pa še nikomur zagotovili delovnega mesta, čeprav imate v aktu to zapisano, da boste do tega trenutka zaposlili tri. Zakaj niste nikogar zaposlili in zakaj niste nikogar spustili v upravljanje, sami ste tam …?,” je Erika Žnidaršič povprašala Miho Kordiša. Kordiš je pojasnil, da so bili to formalni pogoji zaposlitve, da so sploh lahko dobili status socialnega podjetja. Čeprav Žnidaršičeva ni pretirano vrtala naprej, so bili Kordiševi odgovori dovolj zgovorni, da se je v konkretnem primeru v ustanovitvenem aktu državo le zavajalo, da bo resnično prišlo do zaposlovanja.

Poslanec Miha Kordiš je leta 2017 ustanovil zavod NPD TOZD, katerega prostovoljci so na njivi, ki ga ima zavod v lasti, v roku enega leta opravili 800 ur. Za to delo niso bili plačani. V ustanovnem aktu je bilo sicer zapisano, kako bo roku 12 mesecev zaposlil najmanj eno osebo, v naslednjem letu pa vsaj dve. Nič od tega se ni zgodilo. Zavod je med letoma 2019 in 2022 od ministrstva za kmetijstvo prejel preko 8 tisoč evrov, razkriva Erar.

Vir: Erar

Požvižga se na spoštovanje pravil
Kordiš je v oddaji na POP TV zatrdil, kako naj bi bila zadeva zakonita. “Cela zadeva je zakonita od začetka do konca,” je dejal, čeprav mu je voditeljica Maja Sodja dejala, da je zaposlitev pogoj za ustanovitev socialnega podjetja. Tega Kordiš ni želel priznati in ji je odvrnil, da to ne drži ter jo pozval, da naj preveri veljavno zakonodajo.

Čeprav mu je voditeljica odgovorila, da naj ne skrbi, da so tudi sami preverili zakonodajo, je Kordiš brezbrižno nadaljeval: “Očitno ne. Mislim pa, da je na mestu, da tukaj razložim, kaj sploh delamo. Mi imamo skupinsko njivo, kjer si kolektivno pridelujemo zelenjavo, ki jo porabljamo doma v svojih gospodinjstvih. Presežke odprodamo po prijateljskih vezeh, medsosedskih vezeh in tako naprej. Kar dobimo iz tega, nam pokriva stroške semen, sadik, protiinsektnih mrež itn. To ni nek biznis. Mi gradimo skupnost na tej njivi.” S svojo izjavo je dal vedeti, da se ne strinja z navedbo, da je glavni namen socialnega podjetništva zaposlitev dolgotrajno brezposelnih ljudi.

Čeprav je Kordiš med tistimi, ki se najglasneje zavzema za pravice delavskega razreda, sam deluje po svoje in se požvižga na izpolnjevanje pogojev, ki jih je celo sam ob ustanovitvi zavoda zapisal v ustanovitveni akt, torej v tem primeru zaposlitve delavcev. Sam v svoje opravičilo pravi, da je delavskemu razredu iz svojega žepa omogočil, da sami pridelajo zelenjavo za svoje lastne potrebe brez kakršnih koli stroškov. “Vem, da je to težko sprocesirati. Verjamem, da pri politiki nismo navajeni, da je nekdo pripravljen nekomu dati njivo,” vztraja Kordiš in trdi, kako sam verjame v samooskrbo. Očitno pa Kordiš kot poslanec Državnega zbora RS ne verjame v spoštovanje pravil in svojega ustanovnega akta. Morda bi si moral prebrati, kaj vse imajo sploh napisano na lastni spletni strani.

“Kolega Kordiš se tako rad dela norca iz delodajalcev in kritizira “esteblišment”. Pravzaprav pa zanika, kako ravno on krati delavske pravice, saj bi moral v dveh letih redno zaposliti dva pridelovalca na svoji njivi, ki je de facto proizvodna halav njegovem zavodu. Pa jih ni,” je glede Kordiša kritično komentiral poslanec stranke SDS Andrej Hoivik. Ko je novica o Kordiševih praksah odjeknila, se je pojavil kup kritičnih komentarjev, med drugim: “Kordiš. Kazenski zakonik 257.a člen Oškodovanje javnih sredstev Uradna oseba, javni uslužbenec ali druga pooblaščena oseba uporabnika javnih sredstev, ki pri … razpolaganju z njimi, zavestno krši predpis … se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let in z denarno kaznijo!”; “Popolnoma neprimeren za predsednika republike Slovenije, krši zakon, ne upošteva predpisov”.

Leta 2018 je prišlo do spremembe zakonodaje
Pred 2018 je v zakonu pisalo, da socialno podjetje mora zaposlovati ljudi, na začetku leta 2018 (natančneje 15. februarja 2018) pa je bil sprejet nov zakon o socialnem podjetništvu, ki je med drugim umaknil zahteva o zaposlenih v socialnem podjetju. Ker je bil TOZD ustanovljen avgusta leta 2017, je moralo temu primerno torej pisati, da bo zaposloval ljudi. Več kot očitno torej je, da je Kordiš socialno podjetje ustanovil s prevaro, s figo v žepu. V resnici ni nameraval nikogar zaposliti. Tako je namreč rekel. To je očitno obljubil le zaradi formalnih zahtev. Še dobro, da ga je rešila pred tem novela Zakona o socialnem podjetništvu.

Poslanec in predsedniški kandidat Miha Kordiš na svoji “njivi” (Foto: Facebook)

Ker predsednik države velja za najvišjo moralno avtoriteto, marsikdo upravičeno meni, da Kordiš nedvomno ni primeren za predsednika republike, saj bi moral predstavljati vzor, ne pa javno izreči, da je nekaj v ustanovitveni akt zapisal pač, ker je bilo tako zahtevano. Neupoštevanje lastnega akta je neprimerno, še posebej, ko se razglašaš za nekoga, ki bo v prvi liniji branil delavstvo, čeprav si sicer celo podprl dohodninsko novelo, ki prinaša nižje plače.

Na stranko Levica smo naslovili novinarsko vprašanje in jih povprašali, ali bodo Kordiša pozvali, da se odstrani iz predsedniške tekme in odstopi z mesta poslanca. Odgovorov še nismo prejeli.

Sara Kovač