fbpx

Zavod 8. marec ves čas v minusu – so jim iz tujine plačali kampanje?

Inštitut Nike Kovač se financira iz tujine. (Foto: STA)

Inštitut 8. marec, vodi ga Nika Kovač, v medijih pa se pojavlja kot vodilna sila vladne kampanja pred tremi referendumi, je zadnja tri leta posloval brez enega samega zaposlenega in ves čas v rdečih številkah, čeprav je iz tujine prejel precejšnjo vsoto denarja. V letu 2021 jim je Guerrilla Foundation iz Berlina nakazala 30.000 evrov.

Zakon prepoveduje financiranje volilnih in referendumskih kampanj iz tujine. Zasebnemu zavodu 8. marec je Guerrilla Foundation, kot so sami zapisali, nakazala 30.000 evrov, ker so “koordinirali dejavnosti za nacionalni referendum o dopolnilih zakona o vodah, ki so ogrožale pitno vodo in vodne vire, zbrali 40.000 podpisov in potem dosegli zgodovinsko zmago”.

30.000 evrov je Zavod Nike Kovač dobil, tako navaja tuja fundacija, ko pojasnjuje nakazilo, tudi za organizacijo protestov proti prejšnji vladi. Ti protesti so bili del kampanje levosredinskih strank pred aprilskimi volitvami poslancev. Za pomoč v kampanji sta se po volitvah z osebnimi sprejemi Nike Kovač zahvalila premier Robert Golob (Gibanje Svoboda) in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda).

Nika Kovač in Urška Klakočar Zupančič 18. avgusta 2022 (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Podatki o zasebnih zavodih javno niso preprosto dostopni. Ajpes jih ne objavlja na svojem portalu. Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec je leta 2016 ustanovil Simon Maljevac, ki je na volitvah v preteklosti kandidiral za Levico Luke Mesca, danes pa je Maljevac vladni funkcionar. Za direktorico je takoj po ustanovitvi imenoval Niko Kovač, ki je bila takrat tudi vsaj sodelavka te politične skupine. Podatke o poslovanju zasebnih zavodov je z nekaj truda mogoče pridobiti. Za bilance je zaprosil Blaž Babič in iz Ajpesa so mu jih poslali. Ti podatki kažejo, da je Nika Kovač zadnja tri leta ves čas poslovala v minusu, zadnji dve leti pa z izgubo tudi na letni ravni. V letih 2020 in 2021 je porabila več denarja, kot ga je zbrala. Pa čeprav v tem času ni imela zaposlenih in nobenih stroškov “dela”. Podatki so takšni:

Foto: zajem zaslona

Številke v preglednici so črpane iz uradnih dokumentov Ajpesa o Inštitutu 8. marec za leti 2020 in 2021. Iz finančnih letnih poročil je mogoče razbrati, da je zavod posloval brez zaposlenega in stroškov za delo, da ni imel prihodkov od prodaje. Ni pa iz teh dokumentov mogoče razbrati, od kod je zavod dobival denar. Podatki na internetu pa kažejo, da so se jim v lanskem letu prihodki najbrž zelo povečali zaradi donacije iz tujine organizacije Guerrilla Foundation, ki je znesek nakazila razkrila tako:

Foto: zajem zaslona

Inštitut 8. marec je denar, kot so pojasnili v tem skladu, dobil tudi zaradi organizacije kampanje pred referendumom o vodah in zaradi protivladnih protestov, ki jih je pomagal organizirati proti vladi Janeza Janše (SDS) skupaj s strankami, ki so bile takrat v opoziciji: Levico, SD, SAB, LMŠ. Med drugim pri pojasnjevanju dodelitve 30.000 evrov tuja fundacija pojasnjuje, da je 8. marec koordiniral dejavnosti za nacionalni referendum o dopolnilih zakona o vodah, ki so ogrožale pitno vodo in vodne vire, zbral 40.000 podpisov in potem dosegel zgodovinsko zmago. Tako je to zapisano:

Foto: zajem zaslona

Zakon o volilni in referendumski kampanji vsako financiranje referendumskih kampanj iz tujine (z izjemo evropskih volitev) prepoveduje tako: “Organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb.”

Če je z denarjem iz tujine Nika Kovač poplačala kakršne koli stroške, povezane z lanskim referendumom, in bo s tem denarjem poravnala stroške kampanj ob letošnjih referendumih, je to kršitev zakona. A za Niko Kovač in njen zasebni zavod posebnih tveganj ni, ker njihovega poslovanja nihče resno ne preverja. Računsko sodišče to počne le pri strankah.

Guerrilla Foundation pojasnjuje, da so denar zasebnemu zavodu Nike Kovač nakazali tudi zaradi organizacije protestov proti prejšnji vladi, ki je bila del volilne kampanje, s katero so levosredinske stranke zmagale na volitvah. V pojasnilih o donaciji je celo izrecno zapisano, da je denar namenjen za dodatno usposabljanje za izvedbo kampanj.

Foto: zajem zaslona

Finančna poročila Zavoda 8. marec si lahko preberete tukaj:

Institut-8.-marec_2020

Peter Jančič, Spletni časopis