fbpx

Zavoženi etični standardi: Nova direktorica celjske bolnišnice je nekdanja poslanka SMC in državna sekretarka Margareta Guček Zakošek

Margareta Guček Zakošek (Foto: STA)

Svet zavoda celjske bolnišnice je na današnji seji za direktorico imenoval nekdanjo poslanko SMC in sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Margareto Guček Zakošek. S tem je Cerarjeva vlada znova prekršila obljubo, da bo kadrovala po strokovnih kriterijih, saj je Gučkova vidna politična oseba, brez potrebnih izkušenj v tako zapletenih organizacijskih sistemih, kot je vodenje bolnice, s tolikšnim številom zaposlenih. 

Da je vlada, ki imenuje člane v svete javnih zavodov, povsem izgubila kompas, priča današnje imenovanje nekdanje poslanke SMC in državne sekretarke pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Če je predsednik vlade Miro Cerar pred volitvami napovedoval, da bodo kadrovali izključno po strokovnih kompetencah, v številnih primerih lahko vidimo, da je besedo prelomil že nič kolikokrat.

Svet zavoda celjske bolnišnice je tako na mesto, ki zahteva zelo dobro poznavanje medicine in vodenja tako kompleksnega sistema, kot je bolnišnica z več sto zaposlenimi, imenoval povsem politično osebo, brez izkušenj dela v zdravstvu ali podobnih organizacijskih sistemov.

Marjan Ferjanc (foto: STA)

Pred njo je bolnišnico vodil Marjan Ferjanc, proti kateremu je Cerarjeva vlada, kljub uspešnemu vodenju in podpori zaposlenih, že od vsega začetka vodila postopke za njegovo odstavitev. Spontano se je organizirala tudi civilna iniciativa, ki je s celotnega celjskega območja zbrala 5 tisoč podpisov proti njegovi odstavitvi.

C. Š.