Zbirajmo denar za pomoči potrebne otroke in ne za elito

Foto: Facebook

Medtem, ko bi se lahko na primer raje zbiralo donacije za pomoči potrebne otroke, se v Sloveniji – predvsem na levi strani, raje zbira sredstva za državno agencijo – STA. Seveda ne zato, ker bi bila zares v težavah, pač pa zgolj v namene političnega boja proti aktualni vladi – saga s STA je po pol leta sprenevedanja direktorja Bojana Veselinovića postala že, milo rečeno, precej dolgočasna. Mimogrede, prejemnik donacije je Društvo novinarjev Slovenije, ki ni humanitarno društvo – kar pa je v navzkrižju s pogoji Telekoma. Vsekakor bi naredili veliko več dobrega, če bi denar zbirali za tiste, ki ga res rabijo, na primer za 22-letna dvojčka, ki sta ostala brez družine, zdaj pa jima grozi, da bosta ostala še brez svojega doma.

Prejšnji teden smo poročali, da so dokumenti nadzornega sveta STA pokazali, da je agencija v minulem letu poslovala pozitivno, celo bolje, kot leto pred tem – v letu 2020 je namreč ustvarila 67 odstotkov več dobička, kot leta 2019. Pravzaprav so delovali tako uspešno, da je nadzorni svet za direktorja STA Bojana Veselinovića predlagal nagrado, in sicer v višini dveh njegovih plač, kar naj bi pomenilo okoli 16 tisoč evrov. Nagradili naj bi nekatere novinarje, vendar pa naj bi v njihovem primero menda šlo le za pičlih 300 evrov na osebo, če bodo v resnici do njih sploh prišli. Kakorkoli, nič ne kaže, da bi bila tiskovna agencija tik pred propadom, glede na to, da imajo več kot očitno dovolj denarja za finančne nagrade – sploh z Veselinovićevo. A ta se seveda na vse pretege trudi prikazati, da želi država namenoma STA spraviti na boben, obenem pa ga prav nič ne zanima, kako njegovo ravnanje vpliva na novinarje, ki so tam zaposleni. Ko se nam je prejšnji teden zazdelo, da smo, kar se tiče STA, doživeli že vse, pa se je izkazalo da ni tako. Včeraj so namreč pričeli zbirati donacije, češ da STA drugače nikakor ne bo preživela oziroma “obSTAla” – če uporabimo aktualno besedno igro.

22-letna dvojčka Eva in Mihael  Satler, ki živita v majhni štajerski vasi, sta v roku dobrih dveh let izgubila vso družino. Sedaj jima grozi, da bosta ostala še brez hiše. Njuna zgodba je srceparajoča – najprej je bitko z rakom je leta 2015 izgubila njuna mama. Nedolgo za tem je za rakom zbolel še njun dedek, ki je prav tako umrl. In kot da še to ni bilo dovolj, sta potem izgubila še očeta. Tako sta z bratom ostala sama z babico in s precejšnjim dolgom, ki ga je za sabo pustil oče, ki je povsem nepričakovano umrl. Dvojčka in babico bremenijo dolgovi po očetu, saj so se vsi trije kot solastniki nepremičnine, v skupnem deležu treh četrtin, zavezali kot poroki in plačniki k plačilu kreditnih obveznosti po pogodbi, zaradi katere so nato sklenili še notarski zapis sporazuma o zavarovanju denarne terjatve. Zaradi nezmožnosti odplačila hipotekarnega kredita jim je banka Sparkasse poslala zadnji opomin pred odpovedjo kreditne pogodbe, tako jim grozi, da bodo izgubili edino stvar, ki jo še imajo – svoj dom. In posledično verjetno tudi babico, ki pravi, da živi še samo zaradi njiju. To je samo ena izmed tragičnih zgodb, v Sloveniji je prav gotovo še nekaj takih, ki bi denarno pomoč rabili veliko bolj kot Veselinović oziroma STA. A seveda je bolj priročno nabirati denar v ta namen – ki pravzaprav ni prav nič dobrodelen, pač pa gre zgolj za del političnega boja proti aktualni vladi.

Prejemnik donacije je Društvo novinarjev Slovenije, ki ni humanitarno društvo
V pogojih za storitev SMS-donacije, ki so veljavni od 1. januarja 2021 in objavljenih na spletni strani Telekoma Slovenije lahko preberemo, da: “SMS-donacije lahko izvaja organizacija, društvo ali ustanova, ki opravlja splošnokoristne, humanitarne ali dobrodelne dejavnosti.” Katero od teh dejavnosti torej opravlja STA, glede na to, da lahko SMS-donacije izvaja le nevladna organizacija s statusom v javnem interesu, ki ji ga dodeli ministrstvo, pristojno za področje, na katerem organizacija deluje?

Vir: Telekom.si

Donacije za dvojčka
Kdor se ne bo odločil donirati STA-ju, lahko še vedno pomaga zgoraj omenjeni družini,  ki v trenutni situaciji ni zmožna odplačati dolga, da bi lahko obdržali streho nad svojo glavo.  Dobrodošla je vsakršna pomoč, najbolj nujna pa je pomoč za poplačilo kredita. Pomagate jim lahko tako, da darujete na tekoči račun Zveze prijateljev mladine Slovenije SI56 0400 1004 9903 191, sklic SI00 07-2021-2, namen: Za dvojčka. Na številko 1919 pa lahko pošljete SMS TEDNIK ali TEDNIK5 in prispevali boste en ali pet evrov.

Sara Bertoncelj