fbpx

Zbor za republiko: Gre za načrtovan in usklajen neutemeljen napad na aktualno vlado

Foto: STA

Del političnih strank, ki so bile na oblasti zadnji dve leti in njim naklonjena civilna družba v zadnjih treh tednih na kolesih protestirajo proti sedanji vladi predvsem iz ideoloških razlogov in nepreverjenih domnevnih koruptivnih dejanj članov vlade, odgovornih za nabavo zaščitnih sredstev. Na žalost so tem obtožbam v veliki meri botrovali tudi mediji, ki so ustvarili afero “maske”, izničili trud vseh vladnih in drugih služb ter v družbi dodatno povzročili ostro ideološko polarizacijo, opozarjajo pri Zboru za republiko.

Zbor za republiko je civilna organizacija, ki združuje svobodno in demokratično misleče posameznike, med katerimi so takšni, ki so bili žrtve totalitarnega komunističnega sistema, drugi, ki so igrali pomembno vlogo pri nastajanju demokratičnega družbenega reda pred tridesetimi leti in kasneje, ter mlajši, ki se zavedajo, da je demokratična, svobodna in pluralna družba proces v nastajanju.

Nekateri ugledni evropski mediji posredovali informacije, ki ne ustrezajo resničnemu stanju v Sloveniji
Člani Zbora za republiko s presenečenjem in zaskrbljenostjo ugotavljajo, da so nekateri ugledni evropski mediji (Deutsche Welle, hrvaški Nacional, italijanski L’Espresso in britanski Guardian, Economist) v času pandemije COVID-19 posredovali javnosti informacije o slovenski vladi in njenem predsedniku Janezu Janši, ki ne ustrezajo resničnemu stanju v Sloveniji. “Zaradi razpada koalicijske levo-liberalne vlade tik pred izbruhom pandemije je slovenska politika bila pred odločitvijo, ali predčasne volitve ali nova koalicijska vlada pod vodstvom relativnega zmagovalca zadnjih volitev stranke SDS, ki jo vodi Janša. Zmagala sta razum in odgovornost do nastale situacije in nova vlada je prevzela vsa pooblastila, ko so se pojavile prve resne okužbe z virusom.”

Foto: STA

“Vlada je v nekaj tednih organizacijsko, zdravstveno, zakonodajno in z ukrepi na področju gospodarstva situacijo popolnoma obvladala in postavila Slovenijo na vrh lestvice tistih, ki so se s pandemijo uspešno soočili, kar ji je priznal diplomatski zbor, ki živi in deluje v Sloveniji,” izpostavljajo v Zboru za republiko in ob tem dodajajo, da je vlada epidemijo zajezila brez razglašanja vojnega ali izrednega stanja, brez uvedbe policijske ure ali prepovedi izhodov iz domov. Uporabila je namreč najmilejše možne ukrepe, ki pa jih je uvajala pravočasno. “Parlament je ves čas deloval in sprejemal potrebne odločitve. Vsi ključni zakoni za spopad z epidemijo so bili sprejeti z več kot dvotretjinsko večino navzočih poslancev, nekateri celo brez glasu proti. Vlada je delovala na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil sprejet že pred 14 leti.”

“Tako je toliko bolj nerazumljivo in daleč od resnice, da vlada izkorišča pandemijo za vzpostavljanje avtokratskega sistema, da krati medijsko svobodo in da je pri nabavi zaščitnih sredstev proti COVID-19 ravnala koruptivno, ko vsa svetovna javnost ve, kakšen boj se je bil za ta sredstva na svetovnem tržišču,” so prepričani. Podobno kot druge države tudi slovenska vlada postopoma sprošča ukrepe, s katerimi je bilo omejeno gibanje in delovanje državljanov od sredine marca naprej. Vsi ukrepi in njihovo sproščanje so popolnoma primerljivi z drugimi sosednjimi in evropskimi državami.

Vlada in vsi ožji sodelavci vlade, ki so pomagali pri premagovanju koronakrize. (Foto: Twitter)

Obtožbam v veliki meri botrovali tudi mediji, ki so ustvarili afero “maske”
V zadnjih treh tednih del političnih strank, ki so bile na oblasti zadnji dve leti in njim naklonjena civilna družba na kolesih protestirajo proti sedanji vladi predvsem iz ideoloških razlogov in nepreverjenih domnevnih koruptivnih dejanj članov vlade, odgovornih za nabavo zaščitnih sredstev. “Na žalost so tem obtožbam v veliki meri botrovali tudi mediji, ki so ustvarili afero “maske”, izničili trud vseh vladnih in drugih služb ter v družbi dodatno povzročili ostro ideološko polarizacijo. Številni kritični opazovalci in del civilne družbe se ob nastali situaciji ne moremo znebiti vtisa, da gre za načrtovan in usklajen neutemeljen napad na aktualno vlado, ki se je pričel z orkestriranim medijskim napadom doma in z objavo člankov v tujih medijih, podprt s strani določene akademske javnosti in razširjen na ulične proteste na kolesih, kljub prepovedi zborovanja.”

Petkov protest na kolesih (Foto: STA)

Člani Zbora za republiko se zavedajoč demokratičnih standardov v Evropski uniji želijo, da bi se obravnavanje in predstavljanje slovenske politične situacije v tujini dogajalo na celovit in pošten način. S hvaležnostjo se spominjajo, kako je Deutsche Welle v nekdanjih totalitarnih časih predstavljal redek glas resnice o takratni Titovi Jugoslaviji. “Pred tridesetimi leti smo bili veseli, da so demokratične procese v Sloveniji razumeli in podprli ključni evropski mediji in politiki. Za dobro razumevanje med državami in narodi v Evropi menimo, da je ključno, da se tudi danes politična situacija v vsakokratni državi obravnava večplastno in celovito. Pri tem pa ne moremo mimo dejstva, da so v tranzicijskih državah še ostanki stare miselnosti in načini delovanja. Za to je težko sprejeti poizkuse, da bi nekdanji zagovorniki totalitarnega sistema, lahko danes bili branitelji demokracije. Na žalost so ti poizkusi prisotni tako v slovenskem medijskem, akademskem, nevladnem in seveda političnem prostoru.”

Evropske medijske in politične odločevalce zato v Zboru za republiko pozivajo, da znotraj EU v dialogu s prizadetimi stranmi in ob upoštevanju vseh partnerjev raziščejo in proučijo zapletene politične položaje v posameznih državah, preden se ustvarijo predsodki in očitki, ali na račun posameznikov ali vlad in njihovih protagonistov. “Prepričani smo, da je to edina prava pot za tvorno in solidarno sobivanje v EU, ki si ga vsak iskren in pošten demokrat želi. V tem duhu smo se čutili poklicani, da reagiramo in vas pozdravljamo.”

Hana Murn