fbpx

Zdaj je jasno: V državnem zboru imamo 42 podpornikov kršitve ustave!

Marjan Šarec in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Državni zbor je z 42 glasovi podpore sprejel protiustavne spremembe zakona glede financiranja javnih šol, ki niso v državni lasti, proti pa je glasovalo 36 poslancev. Glede na novelo bo država financirala le obvezni del javnega programa, razširjenega programa pa ne.

Kot kaže, imamo v državnem zboru 42 podpornikov kršitve ustave, toliko poslancev je namreč podprlo spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ta predvideva financiranje le obveznega dela javnega programa v nevladnih šolah, razširjenega dela pa ne, kar je po mnenju mnogih v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, ki je naložilo izenačitev financiranja. Poslanci, ki podpirajo kršenje ustave, prihajajo iz Liste Marjana Šarca, stranke Socialni demokrati, DeSUS, Stranke Alenke Bratušek in nadkoalicijske skrajne Levice. Spremembam so nasprotovali le v Slovenski demokratski stranki, NSi in v Slovenski nacionalni stranki, v Stranki modernega centra pa so se pri glasovanju vzdržali.

V primeru veta državnega sveta bodo spremembe padle!
Levica, ki niti slučajno ne podpira več denarja za otroke na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja in je kvečjemu za še bolj radikalno kršitev ustave, se bo morala odločiti in bo najbrž podprla predlog Jerneja Pikala iz konkurenčne SD, ki je že prepričal LMŠ, SAB, DeSUS. A Šarcu celo Levica brez SMC ne zagotavlja večine. Če jo danes celo nekako doseže, je skoraj gotovo, da bo v tednu dni glasovanje državnega sveta o vetu. Veto pa pomeni, da bi za veljavo zakona Pikalo in Šarec morala zbrati 46 glasov, česar pa brez glasov SDS, SMC, NSi in SNS niti teoretično ne moreta doseči. Razmerja moči so takšna:

Vir: spletnicasopis.eu

Vlada bo, ker ravna neustavno in nepravično, če bo izglasovan veto, nenadoma prvič res manjšinska in morda poražena, je zapisal Peter Jančič pri Spletnem časopisu.

Rok Krajnc