fbpx

Zdravko Počivalšek v Temi dneva: “Sem minister v tretji vladi in moram priznati, da tako operativno, strokovno in efektivno nismo delali še v nobeni!”

Zdravko Počivalšek (Foto: Zajem zaslona)

Danes je v Sloveniji z vladnim odlokom začela veljati delna zaustavitev javnega življenja, ki naj bi trajala vsaj teden dni, vendar pa se v javnosti poraja nekaj dvomov, ali bo v tem relativno kratkem obdobju sploh mogoče učinkovito zamejiti širjenje novega koronavirusa. Po drugi strani pa si gospodarstvo kaj več od tedna zaprtja dejavnosti bolj težko privošči. V načrtu je sicer šesti protikoronski paket, ki naj bi omilil ekonomske posledice zaprtja, vendar pa je ta šele v začetni fazi priprave. Vsem  bo treba zagotoviti, da bodo čimprej lahko spet normalno živeli naprej, je v pogovoru za Temo dneva povedal podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek.

Ukrepe se je v drugem valu epidemije sprejemalo postopoma, in sicer v želji, da ostrejši ukrepi morda niti ne bi bili potrebni. Vendar pa je naraščanje števila okužb vlado prisililo prav v to, da se je morala odločiti za delno zaprtje, zaradi česar ne delujejo številne dejavnosti in obrati. Začasno je tako prepovedana prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, v gostinskih, kozmetičnih in frizerskih dejavnostih, v welnessih, fitnesih, kinematografih, avtopralnicah in kulturnih ustanovah. Je pa tudi nekaj izjem, in sicer prodajalne z živili, kmetijskimi pridelki, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki, drogerije, tržnice, trgovine z gradbenim materialom, drevesnice, trgovine za živali, bencinske črpalke, mehanične delavnice, banke, pošte in trafike. Med 6. in 21. uro je tudi dovoljen prevzem blaga in seveda prodaja na daljavo.

“Odločitve smo sprejeli v tehtanju med zahtevami zdravstva, med našim ciljem da zamejimo širjenje koronavirusa in med potrebami gospodarstva”, je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. “Imamo izkušnjo že iz spomladanskega vala in verjamem, da smo zdaj ta odlok o prepovedih in izjemah pripravili na bazi tega vedenja, tako da so ukrepi dogovorjeni z vsemi zborničnimi sistemi. Nismo zadovoljni, vendar pa je v tem trenutku treba vse podrediti zamejevanju širjenja virusa. Odloke moramo dosledno spoštovati, da bomo prišli do boljših rezultatov in da daljše obdobje delnega lockdowna ne bi bilo potrebno,” je minister še pozval k sodelovanju.

Tema dneva (foto: zajetje zaslona)

Vlada se bo tudi tokrat hitro in ustrezno odzvala
Koliko takih tedenskih zaprtij lahko gospodarstvo lahko še zdrži, je Počivalška izzval voditelj Luka Svetina, potem ko je vodja posvetovalne skupine dr. Bojana Beović ocenila, da bi se nam lahko do spomladi zgodilo več takšnih tedenskih lockdownov. Minister je odgovoril, da si bodo vsi prizadevali za čim manj takih zaprtij. Vsako zaprtje namreč prizadene gospodarstvo in potrebe po finančni intervenciji države bodo vsakič večje.

Naredimo vse, da se ta zgodba, z našim aktivnim pristopom, čim prej pripelje v bolj mirne vode,” je Počivalšek apeliral tudi na javnost.  Glede turističnih bonov pa je Počivalšek povedal, da so v okviru PKP5 predvideli možnost podaljšanja njihove veljavnosti, in sicer največ do konca naslednjega leta. Za koliko časa se bo dejansko podaljšala veljavnost bonov, pa se bo še pretehtalo. Skupaj s svetovalno skupino za to področje se sedaj pripravlja tudi PKP6, tiste, ki so sedaj najbolj prizadeti, bo treba nasloviti z ustreznimi ukrepi, je povedal. “Verjemite, da se bo vlada tudi tokrat hitro in ustrezno odzvala zato da bomo omogočili gospodarstvu, da dela naprej,” je zagotovil gospodarski minister.

SMC ni na prodaj, usmerjena je v prihodnost in se ukvarja z resnimi temami
Opozicija je v sredo ponovno pozvala vlado, naj se ukvarja izključno z epidemijo in ustavi vse ostale zadeve, vključno z združevanjem agencij, je s pogovorom nadaljeval Svetina, besedo pa je prevzel minister in dejal, da ima opozicija pravico biti kritična, vendar pa je tudi optimizacija dela regulatornih agencij eden izmed projektov koalicijske pogodbi, v poglavju debirokratizacije.  Težav pri potrjevanju v Državnem zboru Počivalšek ne pričakuje, saj je vsebina dogovorjena znotraj koalicijske pogodbe. Počivalšek pričakuje, da bodo to, kar so v koaliciji zapisali, tudi realizirali.

Svetino je zanimalo tudi, ali so se v stranki SMC pripravljeni pogovarjati o sodelovanju s t.i. “Koalicijo ustavnega loka”. “Jaz sem zdaj minister v tretji vladi in moram priznati, da tako operativno, strokovno in efektivno  nismo delali v nobeni od prejšnjih vlad,” je zatrdil Počivalšek in misel še razčlenil z razlago, da so se lahko že lansko leto in na začetku tega leta prepričali o tem, kaj je možno narediti v omenjeni združbi. “Ko je prejšnja zgodba propadla, ko so se eni odločili, da se v tem koalicijskem smislu ne mislijo več ukvarjati z odgovornim vodenjem države, smo se mi odločili, da je v obdobju, ko je več kot polovica mandata do konca, nujno potrebno – iz odgovornosti do volivcev in do države –  oblikovati vlado, ki bo naslovila vsa pomembna vprašanja, zato, da bomo v Sloveniji bolje živeli.

V tem trenutku se mu zdi neodgovorno razmišljati o nekih novih opcijah, “danes pa je čas, da se lotimo boja proti koronavirusu, da je vsem  treba zagotoviti, da bodo lahko spet normalno živeli naprej.  Danes ni čas za politične igrice”.

Sara Bertoncelj