fbpx

Zdravnik dr. Igor Muževič Dušanu Kebru in javni RTV pojasnil v poduk: “Obrazec sam po sebi ni problematičen! Slovenija je pod črto dobro prišla skozi to krizo!”

Foto: Printscreen

Javna hiša RTV Slovenija je v četrtkovi Tarči z namenom diskreditacije aktualne oblasti skonstruirala “afero” o vložnih listih v domovih za starejše po Sloveniji, katerim naj bi se odreklo zdravljenje v bolnišnicah zaradi okužbe z novim koronavirusom, pri čemer je vladi očitala, da naj bi sestavljala tako imenovane sezname smrti. Seveda so zamolčali dejstvo, da vložni list služi oceni zdravstvenega stanja oskrbovanca v domu, ko ta še ni okužen. Glede na to, da se zdravniki v domu menjajo, je takšna ocena v pomoč zdravniku, ko se bo odločal, kako bolnika, ki se je nato okužil, zdraviti. Ne določa pa vnaprej, kakšno bo njegovo zdravljenje, če zboli. Več kot očitno je, da so na RTV Slovenija to zamolčali, saj so želeli s pomočjo nekdanjega zdravstvenega ministra Dušana Kebra in velikega zaslužkarja v času levih vlad, ki sicer velja za vnetega zagovornika evtanazije, prikazati, kako naj bi bila vlada kriva za smrti starostnikov.

Priznani kardiolog dr. Blaž Mrevlje je že pred samo Tarčo dal vedeti, da tukaj ne gre za nikakršno sestavljanje smrtonosnih seznamov. “Tako politikantsko nabijanje je zavržno in primitivno ter žaljivo za medicinsko osebje v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše, kakor tudi nepietetno do starostnikov/bolnikov, ki so predmet tako pritlehnega nabiranja političnih točk.” Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je v odzivu na neutemeljene obtožbe zagotovil, da na ministrstvu za zdravje niso sestavljali nobenih seznamov smrti. “Krivično pa je, imam tak občutek, da nekdo dela v politične namene.” 

V oddaji Tarča je minister Gantar vnovič poudaril, da obrazca, ki je dostopen na uradni strani ministrstva za zdravje, nikakor ni mogoče označevati kot seznama smrti. “Obrazec je pripravila koordinatorka Republike Slovenije za paliativo, po ministrovem mnenju pa bi moral biti v vsakem zdravniškem kartonu oskrbovanca. Vsebuje podatke o oskrbovancu v optimalnem stanju, ki so uporabni, če do akutno obolelega pride zdravnik, s tem dobi nujne podatke in sprejme odločitev.” Pri tem je minister poudarjal, da bi morali biti v skladu z njihovimi navodili o zdravljenju starostnikov obveščeni tudi njihovi svojci, zato je izpostavil, da bodo preverili, če so koordinatorji to upoštevali. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj  je prav tako dal vedeti, da sta z ministrom Gantarjem ves čas skrbela, da je komunikacija med zdravstvenim in socialnim delom oskrbe potekala nemoteno. Bil je odgovoren predvsem za to, da so priporočila in navodila medicinske stroke kar najbolje upoštevali in izvajali. “Tu ni bilo govora, kot je že minister Gantar povedal, o nobenih seznamih,” je zatrdil.

Gantar je med drugim  izpostavil dejstvo, da je letos v domovih za ostarele umrlo manj ljudi kot lani. “Od skoraj 19 tisoč oskrbovancev jih je bilo okuženih 1,7 odstotka, in od tega je umrlo 0,5 odstotka tistih, ki so imeli okužbo z novim koronavirusom.” Pri tem pa je še poudaril, da ni nujno, da so vsi umrli zaradi Covida-19, ampak morda s Covidom.

Keber zlil svoj gnev in krivdo zvalil na politiko
Očitno so na RTV Slovenija celotno zgodbo zgradili okrog mnenja Dušana Kebra, ki je med drugim izjavil: “Če bi to (tako imenovani seznami) bila zgolj napaka, bi jo priznali in danes rekli, da gre za tragično zmoto. Ker pa je to odločitev na ravni ministrstva, na ravni politike, ker na koncu politika vedno odloča, stroka pa daje mišljenje, je to grozljivo. To je nestrokovno, nezakonito in neetično.” Ob tem je zatrdil, da nima časa pojasnjevati vsebine zakonov. “Ni res, da imajo starejši, ki obolijo za Covidom-19, enake možnosti kot mlajši, ker so desetkrat bolj ogroženi, ker desetkrat prej umrejo, jim pripada več pravic. Iz tega izhaja, da je WHO že sredi marca priporočil, naj se vsi oboleli starejši zdravijo v bolnišnicah.”

V nadaljevanju je Keber izrazil prepričanje, da smo se v Sloveniji problematike lotili najbolj drastično. “Imamo 81 odstotkov vseh ljudi, ki so umrli zaradi covida, ki spadajo v kategorijo starejših. Predstavljajte si, da bi bili ti domovi kot tiste izolirane ladje na Japonskem in v pristaniščih v Ameriki, kjer so se starejši ljudje množično okuževali, dokler jih niso razselili. Mi smo imeli v Sloveniji 102 ladji izolirani od okolja, pri čemer niso bile luksuzne z opremo in kadri, kar ste dobro prikazali,” je še dodal v podporo zgodbe javni RTV.

Foto: Printscreen

Zdravnik nikoli ne poslušal politika, kako naj zdravi!
Gantar je kot zdravnik na očitke Kebra, da sta politika in stroka želeli, da se sistematično zmanjša pritisk na bolnišnice z zadrževanjem oskrbovancev v domovih, poudaril, da ni politika, ki bi lahko prepričal zdravnika, ki zdravi pacienta, naj odloča na podlagi njegovega navodila, ali naj nekoga hospitalizira ali ne. “Odločitev je vedno na strani tistega, ki prevzema odgovornost, zdravnik pa je v tem primeru kazensko odgovoren,” je dal vedeti. Ob tem je na očitke Kebra, da so bile bolnišnice napol prazne, poudaril, da je bilo stanje tako na račun reorganizacije zdravstvenega sistema, s čimer smo bili pripravljeni na morebitni italijanski in španski scenarij. “Podatek o prazni postelji ni ključen, je izpostavil in dodal, da je pomemben podatek, ali je bila medicinska indikacija za sprejem.” 

Zdravnik Muževič prepričan, da obrazec ni problematičen 
Da obrazec sam po sebi nikakor ni problematičen je v Tarči dal vedeti zdravnik dr. Igor Muževič, ki je sicer zavrnil izpolnjevanje obrazca, ker je v samem naslovu napisano, da gre za paliativni načrt, kar pa to ni bil. Paliativni načrt je namreč po njegovih besedah nemogoče pripraviti tako hitro, ampak v enem ali dveh letih. Dal je vedeti, da v kar 31 domovih od 33 v osrednjeslovenski regiji niso izpolnjevali obrazcev iz tega razloga. Ko so povprašali za dodatna pojasnila, so ugotovili, da je šlo za nesporazum. “Lahko povem, da tisti, ki so to delali, niso delali paliativnih načrtov. Vse, kar je bilo v kartoteki, so samo dali na list papirja, da bi morebitni dežurni zdravnik lahko dobil približno sliko, za kakšnega bolnika gre. Tako sem tudi dobil korespondenco, ko so bile nejasnosti in zdravniki niso razumeli teh navodil. In od avtorice so dobili pojasnilo, da ne gre za paliativne načrte, ampak da je treba vsako tako zadevo nujno skomunicirati z zdravnikom in s svojci.” Muženič je poudaril, da je jasno obrazec sam po sebi ni problematičen, v primeru, da pa se v nasprotju z obrazcem, kje svojcev ni obveščalo, je po njegovo potrebna izvedba strokovnega nadzora.

dr. Igor Muževič (Foto: Printscreen)

Strokovnjakom se godi velika krivica
Gantar je poudaril, da ga pri teh razpravah močno me skrbi (predvsem zaupam vsem strokovnim ekipam, ki so dale vse od sebe), da bo ekipe zelo težko prepričali v sodelovanje na enak način pri morebitnem drugem valu. “Strokovnjakom se godi velika krivica. Poznam svoje kolege zdravnike, in vem, da ni politike, ki bi prepričala zdravnika, da odloči ali bo nekdo šel v bolnišnico ali ne. Medicinska indikacija je namreč tista, ki je odločilna za to ali bo nekdo šel v bolnišnico,” je prepričan Gantar.

Samo pošiljanje v bolnišnico pri nekomu, ki mu ne bi pomagala bolnišnična oskrba, bi lahko prineslo težave v sami bolnišnici. “Tudi tam lahko prihaja do težav. Če se pogovarjamo o kakršnih koli resničnih listah za odpis, jih imamo že par desetletij v Sloveniji, namreč najbolj ranljive in krhke skupine starostnikov, imajo toliko premalo časa,” je prepričan Muževič. Normativi so namreč po njegovih besedah takšni, da jih celostno ne moremo obravnavati, bodisi doma, bodisi v skupnosti socialnih zavodov. “Zakaj je Avstrija tako uspešna? Saj ste slišali, imajo čisto drugi standard. Bolj so ločeni, več kadra imajo in kljub temu, da je prišlo do vnosa virusa, so širjenje lahko zajezili. Slovenija je pod črto dobro prišla skozi to krizo. Saj v prvem valu je bilo tako in samo upamo lahko, da ne bo prišlo do ponovitve.” 

Foto: Ministrstvo za zdravje

Kot lahko vidimo na RTV Slovenija vedno znova pozabljajo, da je Šarčeva vlada tista, ki je omogočila vnos virusa v domove za ostarele. Glede na to, da je bila nova vlada primorana praktično čez noč pričeti s sprejemanjem ukrepov za zajezitev virusa, zdravstveno osebje, pa se je bilo primorano z virusom boriti v prvih bojnih linijah, je naravnost neokusno, da si drznejo dvomiti v delo tistih, ki so delali vse kar je v njihovi moči in so se pri svojem delu opirali na stroko. Očitno pa je v prvem planu lansiranje afer, torej delanje zgodb, kjer jih ni. Seveda ne čudi, da kritik na račun oddaje ni manjkalo, saj sta ministra in zdravnik Muževič jasno dokazali, da gre za laži. Poleg tega pa je bilo očitno videti, kako je voditeljica vseskozi prekinjala ministra Gantarja, ko pa je govoril Keber je bila seveda zgodba povsem drugačna.

Hana Murn