fbpx

Zdravnik odgovarja Šarcu: V tem trenutku potrebujemo enotnost in zdravo pamet, boj za oblast lahko počaka!

Specializant infektologije Federico V. Potočnik in Marjan Šarec. (Foto: FB, STA)

Nobena vlada (ali opozicija) ne ustavlja virusa. Ustavljamo jo ljudje z osnovnimi ukrepi: higiena rok, kašlja, maska in distanca. V tem trenutku potrebujemo enotnost in zdravo pamet, boj za oblast lahko malo počaka,” odgovarja specializant infektologije Federico V. Potočnik Marjanu Šarcu, ki v najtežjih časih izrablja situacijo za politični boj, namesto iskanja enotnosti. V tem trenutku bi morala biti prioriteta celotne politike boj proti epidemiji, leva opozicija pa v tem času ni predlagala nobenega konstruktivnega predloga, da bi lažje prebrodili krizo.

Premier Marjan Šarec, ki je odstopil tik pred eskalacijo koronavirusa v Sloveniji, tokrat pravi, da se vlada ne zna soočati s koronavirusom in zato naj bi krivila vse druge. Nasprotno je bil namen vlade v drugem valu ta, da bi zagotovila čim manj omejevalnih ukrepov, za preprečitev širjenja virusa pa bi bili odgovorni v prvi vrsti sami. Medtem pa v drugem valu virus eskalira po vseh državah EU, veliko držav pa poroča o novih rekordih okužb.

Vse kar je premogla takratna koalicija med razglasitvijo epidemije je bilo navodilo kašljanja v rokav ter podobne dezinformacije, medtem ko so smo iz Italije prejemali že grozovite informacije zaradi epidemije koronavirusa. Šarec je takrat odstopil s položaja predsednika vlade in ljudstvu sporočil jasno, da se z nastalo situacijo ne želi soočiti.

Odgovorno obnašanje je naloga vsakega posameznika
Vlada je pred drugim valom pričakovala, da so se državljani skozi prvi val nekaj naučili. S pomočjo mehkejših ukrepov in brez izvajanja “represije” so želeli opozoriti državljane, da se izogibajo tesnejšim stikom, nosijo maske in razkužujejo roke. Kljub temu pa so prihajale informacije, da so ljudje predvsem v smislu druženja ukrepe premalo upoštevali in nadaljevali s praznovanji, predvsem na zasebnih zemljiščih, da ne omenjamo tudi petkovih protestov, ki so plod levice.

“Nobena vlada ali opozicija ne ustavlja virusa. Ustavljamo ga ljudje z osnovnimi ukrepi: higiena rok, kašlja, maska in distanca. V tem trenutku potrebujemo enotnost in zdravo pamet, boj za oblast lahko malo počaka,” je zapisal na Twitterju zdravnik in specializant infektologije v Splošni bolnišnici Celje Federico V. Potočnik.

Podobnega mnenja je tudi nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, saj pravi, da nobena vlada na svetu ne more sama ustaviti virusa. Vlada je tako lahko brez represivnih ukrepov  uspešna le, če državljani dosledno spoštujejo ukrepe.

Epidemija več kot očitno postaja igralno polje opozicije, s katerimi bi želela priti po neuspelem vladanja priti nazaj. Boj za oblast v času izrednih razmer še dodatno destabilizira stanje v državi, kar pa je na koncu koncev najbolj na škodo državljanov.

Sara Rančigaj