fbpx

Zdravniki pozivajo poslanca Kordiša, da se javno opraviči za podel napad na zasebnike! Bo naslednja stopnja linč?!

Poslanec radikalne Levice Miha Kordiš. (Foto: STA)

Kljub vsemu se lahko vprašamo, kje so meje dopustnega. Bo naslednja stopnja poziv k linču zdravnikov zasebnikov in vseh zdravnikov, ki si prizadevajo za široko dostopno javno zdravstvo po vzoru tistih v razvitih državah Evropske unije?“, javnost sprašujejo ugledni zdravniki in od poslanca Mihe Kordiša zahtevajo, da se opraviči za izjavo, ko je zdravnike zasebnike označil za mazače.

Poslanec radikalne Levice Miha Kordiš je v Državnem zboru veliko skupino zasebnih zdravnic in zdravnikov javno označil za mazače. Zgodilo se je na seji Odbora za zdravstvo, na kateri so obravnavali del petega protikoronskega paketa, ki vsebuje razpis za skrajšanje čakalnih dob, na katerem lahko sodelujejo vsi izvajalci zdravstvenih storitev. Preko portala Zdravstvo.si zdravniki javnosti sporočajo, da so zdravnice in zdravniki vestni in odgovorni pri opravljanju svojega dela, ne glede na to, kje in kako svoje delo opravljajo. Svoje bolnike zdravijo enako ne glede na njihovo politično opredelitev ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Pod izjavo so se podpisali Beltram Matej, Brecelj Erik, Kalan Gorazd, Kališnik Matija, Krkovič Matija, Mrevlje Blaž, Noč Marko, Muževič Igor, Podnar Simon, Vesel Samo, Vranič Andrej, Zevnik Krištof.

“Očitno pa niso vsi zdravniki enaki za nekatere politike, ki z zagovarjanjem obstoječega preživelega državnega zdravstva omogočajo korupcijo, tiho privatizacijo in nepoštene zaslužke peščici posameznikov, na škodo bolnikov in zdravstvenih delavcev, kar se dogaja že 30 let,” so še zapisali. Vsem apologetom zlaganega javnega zdravstva sporočajo, da njihovih sprevrženih dejanj bolniki in zdravniki ne bodo pozabili. Zdravniki so še poudarili, da bodo na blatenje njihove strokovnosti zdravniki znali odgovoriti s svojim delom za bolnike in še poudarjajo, da prav zavoljo njihovih bolnikov potrebujemo prav vsem dostopno javno zdravstvo.

Foto: STA

Zdravniki se zaradi nastale situacije v Odboru za zdravstvo sprašujejo, kje so meje dopustnega. Bojijo se, da bo naslednja stopnja takšnih dejanj doprinesla k pozivu za linč zdravnikov zasebnikov in vseh zdravnikov, ki si prizadevajo za široko dostopno javno zdravstvo po vzoru tistih v razvitih državah Evropske unije.

Kordiš naj se opraviči
Izjavo Kordiša skupnost ostro obsoja in pozivajo poslanca, da se kolegicam in kolegom, zdravnicam in zdravnikom, od katerih so marsikateri v težkih časih pandemije tudi v prvih bojnih vrstah, drugi pa se v spremenjenih razmerah trudijo za zdravje in mnogokrat za življenja sodržavljank in sodržavljanov brez koronavirusa, javno opraviči. Zdravniške organizacije in pristojne institucije v državi pa pozivajo, da zdravnike in druge zdravstvene delavce zaščitijo pred nedostojnimi in nedopustnimi obtožbami, ki so v preteklosti tudi že privedle do tragične smrti zdravnika.

Skupnost prav tako poziva predsednika stranke Levica Luko Mesca, naj državljanom, ki so za stranko Levica namenili svoje glasove in nemalo sredstev pove, kaj na področju zdravstva so uresničili iz svojega predvolilnega programa. Nenazadnje so podpirali prejšnjo vlado in so imeli za uresničitev vse možnosti.

Stranko Levica javno pozivajo, da odgovori zdravnikom ter slovenskim državljankam in državljanom na naslednja vprašanja:

– Kako in za koliko ste skrajšali čakalne vrste v zdravstvu v tem mandatu?
– Kako ste zaustavili korupcijo s strani dobaviteljev? Katerega dobavitelja ste javno napadli tako, kot ste danes zdravnike? Kam ste ga prijavili?
– Kako ste zaščitili zdravnike, ki so javno opozarjali na korupcijo? Koga konkretno?
– Ali boste prevzeli odgovornost za to, da imamo še vedno dopolnilno “zavarovanje”, za katerega državljani ne dobijo nič?

Poslanca Luko Mesca, ne Kordiša prosimo, da nam javno odgovori na ta vprašanja.

Skupnost še javno sprašuje Kordiša, če morda ve za zdravnike, ki bi bili mazači in če je že katerega kam tudi prijavil. Kot še pravijo, je mazaštvo kaznivo dejanje, ki ga je dolžan prijaviti vsak, še posebej pa se to pričakuje od predstavnika zakonodajne veje oblasti.

Sara Rančigaj