fbpx

Zdravniška stavka že hromi zdravstveni sistem, nekatere operacije so že bile prestavljene

Plakat Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) pred napovedano zdravniško stavko, s katerim želijo državljane "spodbuditi k razmisleku o današnjem položaju zdravnikov in zobozdravnikov". (Foto: STA)

Stavka, ki so jo ta teden začeli zdravniki, še ne vpliva na stanje po bolnišnicah, vendar nekatere od njih že napovedujejo večje obremenitve naslednji teden. Podpirajo jo v Slovenskem zdravniškem društvu, kjer upajo, da bodo s tem dosegli strokovno varnost bolnikov in zdravnikov ter zdravstveno reformo.

Prvi teden ne bo bistvenih sprememb za bolnike, ambulante tečejo normalno,” je povedala vodja Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenka Stanković. Podpora stavki je namreč visoka in težave se bodo pokazale prihodnji teden, ko bo prišlo do prenaročil, ko bodo zbirali bolnike glede na napotnice, diagnoze in starost.

Iz društva so sporočili, da zdravniki “doživljamo notranji etični konflikt, ko tehtamo odločitev za ali proti stavki. Naše zahteve so namreč zahteve za boljši zdravstveni sistem, za sodobne evropske normative, za več časa, ki bi ga zdravnik namenil bolniku, ter pošteno plačilo“.

V nekaj tednih lahko pride do kolapsa
Stavka se v Zdravstvenem domu Ljubljana še ne pozna,” je poročal direktor Rudi Dolšak, saj delo v vseh ambulantah poteka nemoteno. “Če bo stavka trajala nekaj tednov, se bodo bolniki začeli koncentrirati v zdravstvenih domovih, na urgencah in v bolnišnicah. In če se bodo začeli bolniki kopičiti na teh treh vstopnih točkah, bo začel zdravstveni sistem kolapsirati in ga bo zelo težko uravnavati,” je še opozoril Dolšak.

V UKC Maribor pričakujejo nemoteno delo, ki pa se zna obrniti negativno, če bo trajalo več tednov. Odvisno je tudi, kakšen bo finančni učinek za UKC Maribor. Vsi naročeni bolniki bodo o zmanjšani dejavnosti pravočasno obveščeni. V UKC Maribor so poročali še, da trenutno stavka okoli 300 zdravnikov, kar predstavlja kar 75 odstotkov vseh zaposlenih v tem kliničnem centru.

Preglede opravljajo po naročilih, časa za stavkovne zbore ni
Mateja Grat
, predsednica stavkovnega odbora celjske bolnišnice, je povedala, da delo poteka po običajnem programu, vodstvo pa se je na stavko ustrezno pripravilo. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pa so zaradi pomanjkanja anesteziologov opravili le dve od skupno petih operacij, ki predstavljajo nenujne operacije. Nujne posege in preglede opravljajo po naročilih, nenujne pa prenaročajo. Predsednik Fidesa v bolnišnici Aleksander Bilić je povedal, da časa za stavkovne zbore ni.

V dolenjskih zdravstvenih ustanovah bo delo po napovedih potekalo bolj ali manj brez težav, v primeru nadaljnje stavke pa bodo pričeli s prenaročanjem. V okviru 40-urnega delovnika bi naj po napovedih novomeške Splošne bolnišnice, zdržali do konca tedna. Ker trenutno ni motenj pri oskrbi bolnikov pa bo več motenj prišlo, ko se bo stavka “vpeljala” in bodo zdravniki po doseženi kvoti delovnih ur odšli domov.

Iz Slovenskega zdravniškega društva so povedali, da želijo dolgoročno zagotoviti uravnotežene delovne pogoje in opozarjajo, da zdravniki potrebujejo minimalne standarde in časovne normative, ki so kljub sodobnim diagnostičnim in terapevtskih pristopom nujni za strokovno varnost. Dodajajo še, da kljub stavki skrb za bolnike ostaja na prvem mestu.

K. Ž., STA