fbpx

Zdravniška zbornica: Vlada niti zdravnikom ni zagotovila dovolj opreme za soočanje s COVID-19!

Foto: posnetek zaslona

V Zdravniški zbornici Slovenije so v stiku z zdravniki, ki so okuženi z novim koronavirusom. Vedno več zdravnikov jim sporoča, da bi se na delovnih mestih, ko so v stiku z bolniki, želeli zaščititi, a da za vse ni dovolj zaščitne opreme. V težavah so zlasti tisti, ki jim narava dela ne dopušča, da bi bolnika lahko obravnavali z večje razdalje.

Kako nepripravljena je država dočakala izbruh nevarnega koronavirusa COVID-19, pove podatek Zdravniške zbornice Slovenije, da niso našli ustreznih navodil za zaposlene, niti dovolj zaščitne opreme.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je v izjavi za medije dejala, da se nanje obračajo številni zdravniki z vprašanji, kako naj ravnajo na delovnih mestih, da ne bodo sami nosilci in prenašalci novega koronavirusa, pa tudi, kako naj se zaščitijo, da se sami ne bi okužili med delom.

Sprva ni bilo navodil, manjka zaščitna oprema
Po njenih besedah so iskali navodila za zaposlene, a jih niso našli. Zato so danes na ministrstvo za zdravje poslali povezavo do navodil, ki so jih konec februarja pripravili za zdravstvene delavce v Združenem kraljestvu. Ministrstvo prosijo, naj se do teh navodil opredeli in sporoči, ali jih lahko zbornica priporoča svojim članom.

Zdenka Čebašek-Travnik (Foto: STA)

Pri svojem delu bi po njenih besedah morali imeti na razpolago zaščitno opremo predvsem tisti zdravniki in zaposleni v zdravstvu, ki zaradi narave dela in specialnosti ne morejo držati razdalje do bolnika, ki se priporoča za preprečitev prenosa virusa. Gre zlasti za zobozdravnike, okuliste, otorinolaringologe itd.

Čebašek-Travnikova je tudi pojasnila, da je govorila s strokovno vodjo Zdravstvenega doma v Metliki, kjer danes opravljajo samo administrativna opravila. To nekateri bolniki razumejo, nekateri ne, položaj pa je večkrat neprijeten, je dejala. Tako so se dogovorili z okoliškimi zdravstvenimi enotami, da jim pomagajo v tem času, ko v Metliki nimajo aktivnih zdravnikov.

Pomoč za zdravnike v težkem položaju
Zdravniki in na zbornici prejemajo tudi neprijetna sporočila, tudi zmerljivke, ko se na zdravnike vali odgovornost, da so bolniki zboleli. Ob tem je poudarila, da so vsi zdravniki, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, delovali v skladu z navodili, ki so jim bila sporočena. V stiku z bolniki so bili do takrat, ko niso še imeli bolezenskih znakov. Zdravnikom, ki so se znašli v težkem položaju, ko so po forumih deležni obtožb, bodo prek telefonov zagotovili svetovalce, da se bodo lažje spopadali s tem pritiskom. Kot je dejala, si prizadevajo, da bi članom nudili vso oporo.

Foto: iStock

Na zbornici so tudi odpovedali vse dogodke, ki so jih imeli predvidene v njihovih dvoranah. Prestavili so vse sestanke, seje zborničnih odborov. Izjema bodo izobraževanja glede koronavirusa. “Noben si ne želi ponoviti italijanske zgodbe, v kateri vsi izgubljamo,” je dejala predsednica zbornice.

Pomembno: Če imate težave dihal in ste naročeni k zobozdravniku, termin prestavite
Predsednik odbora za zobozdravstvo pri zbornici Krunoslav Pavlović pa je pozval vse bolnike, ki so naročeni pri zobozdravniku in kažejo znake okužbe zgornjih dihal, naj svojega zobozdravnika pokličejo in prestavijo termin obiska. Tisti, ki so bolni in imajo hkrati hude bolečine zoba in oteklino, pa naj najprej pokličejo ambulanto ali jih kontaktirajo prek elektronske pošte ter počakajo na nadaljnja navodila. Nikakor pa naj ne obiščejo ambulante ali vstopajo v čakalnice brez predhodne najave ali pogovora z zobozdravnikom.

Pavlović je opozoril, da v zobozdravstvu opravljajo storitve, ki predstavljajo največji riziko za prenos okužb. Izpostavljeni so namreč aerosolu, ko so kapljice iz ustne votline pomešane z zrakom. Ambulante povečini ne razpolagajo z ustrezno zaščitno opremo, po priporočilih pa bi bilo treba po obravnavi takega bolnika površine v prostoru razkužiti z razkužilnimi robčki, opremo pa sterilizirati.

Stroški materialov in postopkov za dezinfekcijo in sterilizacijo pa so sedaj zelo poskočili, medtem zavarovalnica trenutno ne zagotavlja dodatnih sredstev za ta namen, je dodal. Na Ministrstvo za zdravje so poslali predlog protokola dela zobozdravstvenih ambulant, da bi nujna zobozdravstvena stanja opravljali v sedmih dežurnih ambulantah. V teh ambulantah bi lahko zagotovili tudi vso potrebno zaščitno opremo. Glede na to, da bo država za blažitev posledic koronavirusa na gospodarstvo zagotovila skoraj milijardo evrov, pa Pavlović sprašuje, ali bo ta pomoč namenjena tudi za izpad dela in prihodkov ter kritje stroškov s preventivni materiali zobozdravnikom zasebnikom, še poroča STA.

Rok Krajnc