fbpx

Zdravstvena mafija je varna – kirurg Mrevlje razkriva, kako v UKC Ljubljana pokradejo vsako leto 50 milijonov davkoplačevalskega denarja

Aleš Šabeder. (Foto: Twitter)

“Ste res, spoštovane sodržavljanke in sodržavljani, prepričani, da zato hodite v službo in plačujete ene največjih davkov na svetu, da si nekaj posameznikov, članov zdravniško-dobaviteljske mafije ter paradržava, privoščijo megalomanski luksuz, medtem ko vi komaj skrpate mesec z mesecem,” izjavlja borec proti korupciji v zdravstvu kardiolog in kirurg Blaž Mrevlje. Med drugim tudi pove, da se v UKC Ljubljana na leto pokrade 50 milijonov evrov zaradi dobaviteljske nabavne mafije.

Kardiolog Blaž Mrevlje razkriva kruto resnico o Alešu Šabedru, ko je pozival kot direktor UKC Ljubljana za znižanje nabavnega material. “Prvič, da se zaveda, da so zdravila, pripomočki, naprave, potrošni material in storitve v UKC Ljubljana preplačane in drugič, če bi cene lahko znižali za 10%, bi jih lahko tudi za 20%, to pa bi pomenilo 40 milijonov evrov letno, kar je blizu moje ocene, da se v UKC Ljubljana zaradi preplačevanja vsega (razen plač delavcev, seveda) skozi okno vrže, beri pokrade, najmanj 50 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja vsako leto,” razkriva kruto resnico o kraji slovenskega davkoplačevalskega denarja Mrevlje.

“Plenjenje davkoplačevalskega denarja lahko nemoteno poteka na tako masoven način, je prišlo do treh fenomenov: oblikovalo se je pet stebrov za zagotavljanje statusa quo plenjenja, prišlo je do obrata vrednot in prišlo je do negativne selekcije,” opisuje srčiko problema slovenskega zdravstvenega sistema kardiolog in kirurg Blaž Mrevlje.

Bivša zdravstvena ministrica MIlojka Kolar Celarc je bila med najpomembnejšimi zaščitniki nabavne mafije v zdravstvu.Foto: STA

Mrevlje izpostavi pet stebrov nedelovanja slovenskega zdravstva
Pet stebrov razdeli Mrevlje na različna področja. Prvi steber predstavlja monopolna slovenska zdravstvena zavarovalnica ZZZS. Drugi steber nefunkcionalno ministrstvo za zdrave. Tretji steber po mnenju Mrevljeta predstavljajo državne zdravstvene ustanove oz. črpalke, kjer konkretno poteka organiziran kriminal. Četrti steber predstavlja ne delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada. Peti steber pa predstavlja po besedah Mrevljeta kontrolirano impotentno Specializirano državno tožilstvo. Blaž Mrevlje je eden večjih kritikov slovenskega zdravstvena sistema. Očita mu korupcijsko naravnanost. Po njegovih ocenah vsako leto izgubimo najmanj 400 milijonov evrov. “Nikjer ni idealno, vendar pa v normalnih evropskih državah nista glavna problema javnega zdravstva organiziran kriminal in sistemska korupcija. Pri nas sta.”

V intervjuju za spletno stran Arrevija je med drugim opisal monopolni položaj ZZZS v Sloveniji. “ZZZS – je garancija, da se večina denarja zbere na enem mestu, da je ta količina predvidljiva in da se jo da obvladljivo razdeliti med deležnike. Vsaka konkurenčna zavarovalnica bi začela glede stroškov postavljati neprijetna vprašanja, zato je, v izrojenem sistemu kakršen je, bolje, da konkurenčnih zavarovalnic sploh ni.”

Blaž Mrevlje v intervjuju za Arrevija razkriva nove zlorabe v slovenskem zdravstvenem sistemu. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Milojka Kolar Celarc in Aleš Šabeder sta garancija za katastrofalno stanje v slovenskem zdravstvu
V intervjuju se je kritično opredelil do dela bivše zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc in zdajšnjega Aleša Šabedra. “V svojem mandatu Milojke Kolar Celarc in Aleša Šabedra lahko lepo videli, da skrbita izključno za zdravniško-dobaviteljsko mafijo in ne za bolnike. Milojka Kolar Celarc je denimo za poplačilo dolgov do dobaviteljev preplačanega medicinskega materiala spisala čez noč interventni zakon, ki je zdravniško-dobaviteljski mafiji vrgel 136 milijonov davkoplačevalskih evrov. Niti trenila ni z očmi. Je morda trenutni minister Šabeder priredil kakšen javni razpis na katerem bi znižal ceno enega samega zdravila, pripomočka, naprave, potrošnega materiala ali storitve v zdravstvu na nivo referenčnih cen v EU? ,” ugotavlja Blaž Mrevlje.

Šef Nacionalnega preiskovalnega urada pametuje o korupciji v zdravstvu, a ničesar ne ukrepa
V zadnjih intervjujih se je direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič izpostavljal, kako se bodo pod njegovim vodstvom hitreje in učinkovito lotevali raziskovanja kriminalnih in korupcijskih dejanj v slovenskem zdravstvu. Mrevlje je kritičen do besed šefa NPU. “Poročilo o mega aferi z žilnimi opornicami, ki so jih bolnišnice na nivoju države preplačevale za 3,5 milijona evrov letno in ga imajo v predalu že več kot dve leti in nič ne naredijo, pa govori drugače. Masovnega ropa v zdravstvu ne smejo preiskovati. Izgovarjajo pa se, da jih bi moralo usmerjati Specializirano državno tožilstvo in da jih ne. Morda v zdravstvu res ni nedotakljivih, so pa očitno taki, ki se jih ne upajo dotakniti,” je na novo hinavsko delovanje NPU-a opozoril Mrevlje.

Harij Furlan (Foto: STA)

Brat Harija Furlana ujet med kriminalnim dejanjem, a za Furlana to ni problema
Harij Furlan je do nedavnega bil vodja Specializiranega državnega tožilstva. Njegov brat se je ujel v afero, da je imel podjetje, ki je po enakem principu prodajalo preplačane umetne kolke eni od slovenskih bolnišnic. “Bo brat preiskoval brata? Bi v Nemčiji ob razkritju na javni televiziji, da brat šefa Specializiranega državnega tožilstva preprodaja bolnišnicam preplačane kolke v okviru splošno znane korupcije v zdravstvu (če bi ta bila enaka kot pri nas) po takem prispevku še lahko bil šef nemškega Specializiranega državnega tožilstva? Seveda ne. Pri nas pa Furlan mirno v kamero potrdi, da nima s tem nobenega problema. Vidite kje je problem,”  razkriva kirurg Blaž Mrevlje.

Janez Zemljarič (vir: twitter)

UDBA svojo vladavino izvaja skoz procese slovenskega zdravstva
Blaž Mrevlje pa opozarja, da si je UDBA podredila slovenski zdravstveni sistem. Prvi direktor UKC Ljubljana ni bil nihče kot Janez Zemljarič. Kljub svoji starosti Zemljarič še danes velja za glavnega igralca v ozadju v slovenskem zdravstvenem sistemu. ” Na vodilnih mestih v slovenskem zdravstvu boste našli zanimivo veliko potomcev generalov ali tožilcev jugoslovanske narodne armije in bivše službe državne varnosti ali Udbe. Slučaj? Prvi direktor UKC Ljubljana je bil Janez Zemljarič. Njegova naslednja služba je bila šef Službe državne varnosti ali Udbe. Rabota za paradržavo, ki poteka še danes je bila postavljena in zastavljena že v sredini 70-ih let prejšnjega stoletja, teče nemoteno še danes naprej in po enakih principih. Tudi denar se še vedno prečrpava na njene račune v davčnih oazah v tujini. Vaš trdo zasluženi denar,” razkriva šokantne povezave starih Udbovskih kadrov v slovenskem zdravstvu kardiolog Blaž Mrevlje.

Zelo zanimiv in obsežen intervju  si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš