fbpx

Zdravstvena mafija vrača udarec – vlada ukinja urad za cenovno evidenco medicinskih pripomočkov

Foto: STA

Janševa vlada se je korupcije v zdravstvu lotila pri izvoru – pri problematiki dogovorjenih cen med ponudniki in javnimi naročniki, kjer je nešteto obvodov in finančnih črnih lukenj, kamor denar davkoplačevalcev nenadzorovano odteka. V ta namen je vlada ustanovila posebni centralni urad za evidenco cen medicinskih pripomočkov. Golobova vlada urad zdaj ukinja, saj centralna evidenca cen očitno moti nekatere posvečene zasebne družbe, ki že desetletja z državo sklepajo donosne posle. Na Twitterju sta se ostro odzvala tudi poslanka SDS Jelka Godec in predsednik stranke SDS Janez Janša. 

Državni zbor je na pobudo vlade Janeza Janše januarja sprejel novelo zakona o javnem naročanju, ki med drugim predvideva določitev referenčnih cen medicinskih pripomočkov in opreme na podlagi primerljivih v drugih državah EU. Določeno je bilo, da bo za določanje referenčnih cen, ki bodo osnova za določanje cen javnih naročil, pristojen nov vladni urad. Na podlagi zakona  je marca letos z odlokom ustanovila urad za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in opreme.

Šlo je za izpolnitev zaveze, da bodo z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen za javna naročila zajezili korupcijo v zdravstvu. Medicinskim botrom, ki so eni izmed soustanoviteljev novega levo-liberalnega natega z imenom Gibanje Svoboda, gre to očitno hudo v nos. Zato nameravajo z interventnim zakonom urad ukiniti. Hkrati pa »Šabedrov« urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu dobi nalogo nadzornika članov svetov zavodov.

Vlada je namreč včeraj na dopisni seji na predlog ministrstva za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loderan, podala soglasje k aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest na Uradu RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, kjer urad dobi nove pristojnosti, in sicer strateško načrtovanje, spremljanje in nadziranje nabavnih postopkov v javnih zdravstvenih zavodih in izvajanje pregledov nad javnimi naročili in javnimi razpisi.

Pomembno je poudariti, da je Aleš Šabeder član svetov zavodov Onkološki inštitut Ljubljana in UKC Maribor, hkrati pa po novem vodi tudi urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. To pomeni, da bo Šabeder defacto in dejure nadziral sam sebe in prek urada povedal, katere cene medicinskih pripomočkov so primerne in katere ne. Gre za šolski primer navzkrižja interesov in prikaz, kako zelo rokohitrsko se sedanja oblast trudi, da bi nazaj pridobila čim več fevdov, ki jih je z bojem prejšnje vlade proti korupciji izgubila.

Andrej Žitnik