Zdravstvo po Šabedrovo: Zaradi dolgih čakalnih vrst – le zaradi bolniških odsotnosti v letu 2019 izpuhtelo 400 milijonov!

Minister za zdravje Aleš Šabeder (Foto:STA)

Minister za zdravje Aleš Šabeder (Foto:STA)

“Nove” težave v slovenskem zdravstvu. Zaradi nedopustnih čakalnih vrst iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje izpuhti 400 milijonov evrov samo zaradi bolniškega nadomestila. Zdravstveni minister Aleš Šabeder pa podobno kot njegova predhodnica iz Cerarjeve vlade Milojka Kolar Celar veliko govori in obljublja, rezultatov pa še vedno ni. Javna uprava pa je zopet zgodba zase, saj so zaposleni na povprečje na zaposlenega več doma kot v službi. Manjkajo kar 26 koledarskih dni.

Zavod za zdravstveno zavarovanje je žrtev lastnega delovanja in katastrofalnega dela na ministrstvu za zdravje v preteklih desetih letih. Čakalne vrste ostajajo rak rana slovenskega zdravstvenega sistema. Posledica pa slovenskih solidarnostih socialnih vlad v preteklem desetletju. Vsak zaposleni, kateri je na bolniški odsotnosti več kot 30 dni gre na breme in stroške ZZZS. Velikokrat pa so vzrok nedopustne čakalne vrste zaradi nekaterih pregledov in operacij poškodovanih zaposlenih. Številka je alarmantna. ZZZS zaradi čakalnih vrst na leto izgubi do 400 milijonov evrov na leto. V zadnjih petih letih so se izdatki za bolniška nadomestila povečali za 71 odstotkov. Zaposleni v javnem sektorju pa izgubijo 26 koledarski dni na zaposlenega.

Poglejmo najbolj alarmantne številke zaradi čakalnih vrst nekaterih operacij in zdravniških pregledov. Čakalne vrste uradnih podatkov Nacionalnega instituta za javno zdravje iz dne 1.8.2019 so sledeči: 1o40 dni za operacijo hrbtenice (spondiloleza), 625 dni za operacijo gležnja in stopala, 538 dni na endroprotezo kolena, 412 dni na operacijo hernije diska, 401 dni za za endroprotezo kolka, 348 dni za artroskopijo kolena, 302 dni za ortopedsko operacijo rame, 289 dni na endroprotezo rame, 177 dni na prvi ortopedski pregled.

Stroški so narasli že na 400 milijonov evrov. Ukrepi koalicije pa napisani v štirih alinejah v koalicijski pogodbi. (Foto: NIJZ/Finance)

Stroški so narasli že na 400 milijonov evrov. Ukrepi koalicije pa napisani v štirih alinejah v koalicijski pogodbi. (Foto: NIJZ/Finance)

Na prvi ortopedski pregled čaka 17.768 pacientov čakajočih za prvi ortopedski pregled. Od tega jih 8480 pacientov oziroma 48 odstotkov čaka nad dopustno čakalno vrsto. 11.189 pacientov je čakajočih na devet ortopedskih operacij.

Izven dopustne čakalne vrste jih čaka 3296 pacientov oziroma 30 odstotkov vseh čakajočih pacientov. Bolniške odsotnosti zaposlenih zaradi čakalnih vrst pa so najbolj nedopustne ortopediji, dermatologiji, nevrologiji, kardiologiji in revmatologiji.

Škandalozne številke čakalnih vrst za različne operacije in preglede (Foto: NIJZ/Finance)

Škandalozne številke čakalnih vrst za različne operacije in preglede (Foto: NIJZ/Finance)

Vlada Marjana Šarca je enemu najbolj alarmantnih problemov slovenskega zdravstva v koalicijski pogodbi namenila štiri kratke alineje
Glede na delovanje vlade in aktualnega ministra Aleša Šabedra ne kaže, da se bo situacija v prihodnosti spremenila. Večini slovenskih državljanov se neposredno kršijo njihove pravice, ki so zapisane o zakonu v pacientovih pravicah. Kljub temu, da imamo v Sloveniji zastopnike in varuhe pacientovih pravic se stanje večini slovenskih državljanov ne spremeni. Trpi pa slovensko gospodarstvo zaradi manjše produktivnosti. Vprašamo se lahko, komu je v interesu, da bi namesto zmanjševal obseg finančnih obveznosti ZZZS je v zadnjih petih letih iz 250 milijonov strošek narasel na 400 milijonov evrov. Statistika pa kaže, da se bo številka v prihodnosti samo še povečevala. Ali zato država ukinja dodatno dopolnilno zdravstveno zavarovanje treh zavarovalnic in bo s tem denarja krila novo finančno luknjo, katero povzročajo čakalne vrste?

Luka Perš

 • Novakec1

  Da so mi očistili zastrupljeno rano na nogi sem moral priti trikrat zapored na polikliniko, 3x po 100km, trikrat po 20€ za parkhaus itd, pa še tretjič je komaj šlo. Vsakič od 7 do ene 15 ure na dan, za lažje čakanje pa še vsakič tešč. Organizacija za posrat, pokuzlat itd…in kar je še takega.

  • SIMON ROZIC

   …sem rekel prijatelju, ki se mu je grdo vnelo oko in je imel velike
   bolečine in ni prišel na vrsto za urgentni pregled 5 ur, naj si zabije
   v oko vsaj 15 cm žebelj, da bo viden na daleč in da bojo njegovo
   stokanje mogoče celo slišali….
   Koga še zanima naš človek in njegove pravice? Nikogar!

   • Novakec1

    Si v zmoti, za naše vse naredijo, za ostale se jim pa hebe.

 • šmentanamuha

  Zakaj nismo presenečeni?

 • Olga101

  Zato pa rabijo denar od dodatnega zdravstvenega zavarovanja, da nahranijo udbomafijo!
  Zakaj so ljudje tako dolgo v bolniškem staležu? Zaradi anarhije, ki so jo povzročile levičarske marionetne vlade!

 • pesjanar

  Če je minster bivši trgovec z semeni se ni čudit da je tako tudi v zdravstvu,kupil si seme za motovilec zrastla pa ti je “lepa “trava sicer pa je ta minister podoben posušenem listu radiča kakšnega so prodajali v semenarni.

 • RATATA

  V Bolnici Franji ni čakalnih vrst. Navali narod.

 • tohuvabohu

  Še manj kot nadomestila v breme zdravstvene kase jih brigajo nadomestila v breme delodajalca. 30 delovnih dni pomeni okoli 42 koledarskih dni in to so grozljivi denarci. Potem pa “kapitalistom” nabijajo še čedalje večje prispevke in davke.

 • Unikatna

  Vi, ki nič ne delate, ne potrebujete bolniške! Raja je izgorela, predvsem med. sestre! Kako je lahko med. sestra, ki dela po 12 ur (ob vikendih), v ponedeljek spet dodeljena v dopoldansko izmeno brez prostega dneva? Zdravstvo je na dnu, kar se tiče vrst…Če ne more niti en minister urediti čakalnih vrst, si ne zasluži biti minister…ta oblast je katastrofalna…

 • Stajerka

  Javna uprava pa je zopet zgodba zase, saj so zaposleni na povprečje na zaposlenega več doma kot v službi.

  ….tukaj je potrebno opozorit, da gre iz PRORAČUNA že od 1. ure boleznine naprej……ne tako kot v gospodarstvu, ko mora delodajalec krit do 30. delovnega dne, šele nato ZZZS……torej je 400 mio za najmanj 30% prenizka ocena…….

 • Rožle

  Koliko je vredno naše življenje? … Ja, za rezervne dele bomo še dobri ..
  , če ne pa sam še za u kanto z organskimi odpadki ..

 • joza joza13

  Aleš Šabeder … vedno se nasmejem, ko ga vidim, ali slišim zanj.
  Ali si ga kdo predstavlja kot skinheada? Hahaha – pa je v mladosti on to bil! Vsa leta srednjega šolanja je tip hodil v šolo v dolgem, črnem, usnjenem plašču, pa bulerjih, pa … špičastim nosom hehehe.

  Zapomniti si pa velja eno zlato pravilo!
  Ko slišiš za priimek Šabeder, se primi za denarnico!
  Ne moreš verjeti, kako je ta rodbina bolana na denar! Bolana tako zelo, da je on kr zdr. minister postal hehehehe…

 • Black_hawk

  V parlamentu bi rabili tablo kjer bi pisalo prepovedano šalebajzerstvo kot sem videl nekje v eni firmi..

 • Miha

  Koliko škode, stroškov imajo potem dodatno še delodajalci za izplačilo bolniških odsotnosti do 30 delovnih dni zaradi čakalnih vrst na specialistične preglede ?

 • Slovenec

  Sramota in kriminal brez primere. Pa še nihče ni odgovarjal.

 • Vero Beguin

  POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 urah

  Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
  soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
  finančnih, ki izzovejo banke, ponudbe resnih posojil, pošteno potrdijo in hitro se gibljejo od 2000 € do 10.000.000 € za čas odplačevanja od 2 let do 25 let, naša stopnja se giblje od 2%.
  Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila.
  Moj e-poštni naslov: [email protected]
  WhatsApp: +33757910768
  ZELO DINAMIČNI TIM DO NALOGE

 • Andrej

  Zdaj bo Šarec še kakih 500 milijonov iz proračuna namenil za skrajševanje čakalnih vrst. Popravni lesar nikoli ne bo mogel dojeti, da čakalnih vrst ne rešuje dodaten denar, ampak sistemska reorganizacija. Te pa ni sposoben.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!