fbpx

Zdravstvo po Šabedrovo: Zaradi dolgih čakalnih vrst – le zaradi bolniških odsotnosti v letu 2019 izpuhtelo 400 milijonov!

Minister za zdravje Aleš Šabeder (Foto:STA)

Minister za zdravje Aleš Šabeder (Foto:STA)

“Nove” težave v slovenskem zdravstvu. Zaradi nedopustnih čakalnih vrst iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje izpuhti 400 milijonov evrov samo zaradi bolniškega nadomestila. Zdravstveni minister Aleš Šabeder pa podobno kot njegova predhodnica iz Cerarjeve vlade Milojka Kolar Celar veliko govori in obljublja, rezultatov pa še vedno ni. Javna uprava pa je zopet zgodba zase, saj so zaposleni na povprečje na zaposlenega več doma kot v službi. Manjkajo kar 26 koledarskih dni.

Zavod za zdravstveno zavarovanje je žrtev lastnega delovanja in katastrofalnega dela na ministrstvu za zdravje v preteklih desetih letih. Čakalne vrste ostajajo rak rana slovenskega zdravstvenega sistema. Posledica pa slovenskih solidarnostih socialnih vlad v preteklem desetletju. Vsak zaposleni, kateri je na bolniški odsotnosti več kot 30 dni gre na breme in stroške ZZZS. Velikokrat pa so vzrok nedopustne čakalne vrste zaradi nekaterih pregledov in operacij poškodovanih zaposlenih. Številka je alarmantna. ZZZS zaradi čakalnih vrst na leto izgubi do 400 milijonov evrov na leto. V zadnjih petih letih so se izdatki za bolniška nadomestila povečali za 71 odstotkov. Zaposleni v javnem sektorju pa izgubijo 26 koledarski dni na zaposlenega.

Poglejmo najbolj alarmantne številke zaradi čakalnih vrst nekaterih operacij in zdravniških pregledov. Čakalne vrste uradnih podatkov Nacionalnega instituta za javno zdravje iz dne 1.8.2019 so sledeči: 1o40 dni za operacijo hrbtenice (spondiloleza), 625 dni za operacijo gležnja in stopala, 538 dni na endroprotezo kolena, 412 dni na operacijo hernije diska, 401 dni za za endroprotezo kolka, 348 dni za artroskopijo kolena, 302 dni za ortopedsko operacijo rame, 289 dni na endroprotezo rame, 177 dni na prvi ortopedski pregled.

Stroški so narasli že na 400 milijonov evrov. Ukrepi koalicije pa napisani v štirih alinejah v koalicijski pogodbi. (Foto: NIJZ/Finance)

Stroški so narasli že na 400 milijonov evrov. Ukrepi koalicije pa napisani v štirih alinejah v koalicijski pogodbi. (Foto: NIJZ/Finance)

Na prvi ortopedski pregled čaka 17.768 pacientov čakajočih za prvi ortopedski pregled. Od tega jih 8480 pacientov oziroma 48 odstotkov čaka nad dopustno čakalno vrsto. 11.189 pacientov je čakajočih na devet ortopedskih operacij.

Izven dopustne čakalne vrste jih čaka 3296 pacientov oziroma 30 odstotkov vseh čakajočih pacientov. Bolniške odsotnosti zaposlenih zaradi čakalnih vrst pa so najbolj nedopustne ortopediji, dermatologiji, nevrologiji, kardiologiji in revmatologiji.

Škandalozne številke čakalnih vrst za različne operacije in preglede (Foto: NIJZ/Finance)

Škandalozne številke čakalnih vrst za različne operacije in preglede (Foto: NIJZ/Finance)

Vlada Marjana Šarca je enemu najbolj alarmantnih problemov slovenskega zdravstva v koalicijski pogodbi namenila štiri kratke alineje
Glede na delovanje vlade in aktualnega ministra Aleša Šabedra ne kaže, da se bo situacija v prihodnosti spremenila. Večini slovenskih državljanov se neposredno kršijo njihove pravice, ki so zapisane o zakonu v pacientovih pravicah. Kljub temu, da imamo v Sloveniji zastopnike in varuhe pacientovih pravic se stanje večini slovenskih državljanov ne spremeni. Trpi pa slovensko gospodarstvo zaradi manjše produktivnosti. Vprašamo se lahko, komu je v interesu, da bi namesto zmanjševal obseg finančnih obveznosti ZZZS je v zadnjih petih letih iz 250 milijonov strošek narasel na 400 milijonov evrov. Statistika pa kaže, da se bo številka v prihodnosti samo še povečevala. Ali zato država ukinja dodatno dopolnilno zdravstveno zavarovanje treh zavarovalnic in bo s tem denarja krila novo finančno luknjo, katero povzročajo čakalne vrste?

Luka Perš