Združenje novinarjev in publicistov kritično do dela Ambrožičeve, Carlove in Društva novinarjev Slovenije

Manica Janežič Ambrožič in Eugenija Carl. (Foto: STA, FB)

“Hkrati očitno nekritično favoriziranje teroristične organizacije Hamas ostaja poudarjena usmeritev RTV Slovenija, ko gre za izraelsko palestinski konflikt. Sramota za uredniško politiko nekega javnega medija, kar RTV Slovenija je. Dodatno protestiramo, ker vodstvo tega javnega zavoda ne obsodi in s tem spodbuja javne napade in žalitve na novinarja Krevsa, kakršne si je med drugim na družbenem omrežju Facebook privoščila novinarka TV Eugenija Carl, ki je, mimogrede, najbolj “zaslužna”, da je verodostojnost RTV Slovenija zaradi neprofesionalnega poročanja o izobrazbi poslanca Branka Simonoviča, še dodatno načeta,” so se v javnem pismu na zadnje škandalozne poteze vodstva informativnega programa na javni RTV Slovenija odzvali v Združenju novinarjev in publicistov Slovenije. Prav tako so omenili Društvo novinarjev Slovenije, ki ob tem ni zavzelo nobenega stališča.

V alternativnih medijih smo se v preteklem tednu kritično odzivali na poteze odgovorne urednice Informativnega programa RTV Slovenije Manice Ambrožič. Škandal je slovenski javnosti razkril novinar javne televizije Nejc Krevs. Le ta je dobil nalogo od urednika informativne oddaje Odmevi, nekdanjega dolgoletnega poročevalca iz vojnih prizorišč Valentina Areha, da pripravi kratki intervju z veleposlanikom Izraela za Slovenijo Eyalom Selo, ki pa je bil na koncu dodobra izrezan, saj urednica Ambrožičeva ni dopustila celotnega predvajanja.

Vendar RTV Slovenija v tem konfliktu ne zastopa politike, da bi obema stranema omogočila enakovredno podajanje informacij. Še več, teroristično skupino Hamas imenujejo gibanje in ga prijateljsko promovirajo v svojih informativnih oddajah. Po hudih pritiskih javnosti je Ambrožičeva dovolila, da se je novica naslednji dan pokazala na spletni strani MMC RTV Slovenija.

Eugenija Carl je svojega kolega novinarja Nejca Krevsa označila za mlečnozobca. (Foto: Facebook)

Eugenija Carl svojega sodelavca Nejca Krevsa označila za smrkavca in mlečnozobca
Po razkriti aferi se je hitro oglasila primadona informativnega programa RTV SLO, novinarka Eugenija Carl, ki pa je svojega novinarskega kolega na svojem Facebooku označila za mlečnozobca. “Kakor koli, škoda je narejena. Da sem jaz urednik, bi šmrkavec eno leto tolkel ankete, krajšal agencijske in policijske novice,” je med drugim zapisala Carlova. Je pa na svojem družbenem omrežju podprla dokumentarni film svoje novinarske kolegice Vanje Kovač, ki je promovirala ilegalne prehode migrantov  preko Bosne, Hrvaške v Slovenijo.

Na potezo Carlove so opomnili v javnem pismu tudi v ZNP. Sprašujejo jo, če se je zaradi veredostojnosti RTV Slovenija omenjena novinarka že opravičila poslancu DeSUS Branku Simonoviču o njegovi ponarejeni diplomi. Več dni ga je namreč lažnivo obtoževala, da Simonovič nima diplome. Vse se je razblinilo, ko je Simonovič dokazal, da je diplomiral na eni izmed takratnih fakultet v Zagrebu. Še več, Carlova še naprej vztraja pri svoji izmišljeni zgodbi.

ZNP ostro poudari, da je nedopustno, da je Ambrožičeva preprečila pogovor z veleposlanikom Selo v Odmevih. “Gre za klasično ideološko cenzuro, ki se na TV Slovenija ni zgodila prvič,” so ob koncu zapisali v omenjenem novinarskem združenju. Še enkrat so se z molkom izkazali v največjem novinarskem združenju Društvo novinarjev Slovenije, kjer enako kot RTV Slovenija promovirajo teroristično skupino Hamas. Nič, raje izvažajo umetne afere o diktaturi in koncu medijske svobode v tujino in se delajo jokave žrtve sedanje vlade ter škodujejo ugledu Slovenije v tujini. A nič zato, vse to so pripeljali do takšne absurdne situacije, da tem pravljicam v osrednjih medijih verjame le še redki državljan naše države.

Celotno pismo ZNP si lahko ogledate spodaj:

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja cenzuro prispevka, ki ga je novinar informativnega programa TV Slovenija Nejc Krevs pripravil za informativno oddajo TV Odmeve. Odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič je namreč ostro posegla tako v novinarjevo kot v avtonomijo urednika Odmevov in avtoritarno preprečila, da bi bil v omenjeni oddaji objavljen pogovor z izraelskim veleposlanikom. Nedopustno je, da urednica prepreči objavo pogovora, ki je bil z novinarjem vnaprej dogovorjen, posebej če je odločitev sprejeta brez strinjanja novinarja, kar se je zgodilo v tem primeru. Gre za klasično ideološko cenzuro, ki se na TV Slovenija ni zgodila prvič.

Hkrati očitno nekritično favoriziranje teroristične organizacije Hamas ostaja poudarjena usmeritev RTV Slovenija, ko gre za izraelsko palestinski konflikt. Sramota za uredniško politiko nekega javnega medija, kar RTV Slovenija je.

Dodatno protestiramo, ker vodstvo tega javnega zavoda ne obsodi in s tem spodbuja javne napade in žalitve na novinarja Krevsa, kakršne si je med drugim na družbenem omrežju Facebook privoščila novinarka Tv Evgenija Carl, ki je, mimogrede, najbolj “zaslužna”, da je verodostojnost RTV Slovenija zaradi neprofesionalnega poročanja o izobrazbi poslanca Branka Simonoviča, še dodatno načeta.

Luka Perš