fbpx

Združenje novinarjev in publicistov o Bratuškovi nameri pregona desnih medijev seznanilo vse evropske politične stranke

Alenka Bratušek (sta)

“Medtem ko spremljate svobodo medijev v Sloveniji, bi vas vljudno opozorili na izjavo parlamentarne opozicijske stranke SAB, objavljeno na družbenih omrežjih. Predsednica stranke Alenka Bratušek je sporočila, da odšteva dneve do volitev, saj bo zagotovo prišel čas za pregon “lažnih novic”. Kot “lažne novice” je navedla medije na desnem spektru slovenske politične sfere, in sicer Nova24TV, Demokracija, Požareport in številne druge, ki ne sodijo v izraz “mainstream mediji”, tako se uvodoma glasi pismo, ki ga je Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) naslovil na vse evropske politične stranke, med njimi tudi evropsko skupino liberalcev in demokratov ALDE. 

Namen Stranke Alenke Bratušek je namreč prvovrsten napad na demokratične standarde z očitno namero podrediti si slovenski medijski prostor. Z Bratuškovim planom je sedaj obveščena tudi mednarodna javnost, evropske politične stranke in tudi ALDE, ki naj razmisli, ali je SAB s svojimi napovedmi o lomastenju v medijih še primerna, da ostaja znotraj skupine, ki vsaj v svojih programskih načelih podpira liberalne vrednote in pluralnost medijev.

“Gre za ugrabitev demokracije, ki zahteva enotno in takojšnjo obsodbo civilne družbe, strokovnih organizacij in vseh, ki iskreno mislijo, da pluralizem medijskega prostora prispeva k demokraciji slovenske družbe. V združenju smo presenečeni tudi nad molkom strokovnih organizacij in medijev, kar bi lahko pomenilo, da se strinjajo s tem, kar se dogaja,” so v pismu še zapisali.

Stranka SAB bi po komunistično utišala neljube medije in novinarje, ki opozarjajo na njene napake. (Foto: Twitter)

Kaj je namen pisma?
V Združenju novinarjev in publicistov so tako ostro obsodili vsakršne napovedi cenzure in pritiskov na medijev, kakršne v tem primeru napoveduje stranka SAB, če bo po volitvah postala del izvršilne veje oblasti. “Očitno je, da je del medijev za del politike levega političnega spektra, v katerega sodi tudi SAB, moteč, zato ga je treba poskušati demonizirati in ustrahovati,” so dejali in dodali, da upajo, da bodo  volivci obrnili hrbet takšni ekstremni politiki in stranke SAB ne bodo izvolili v Državni zbor.

“Namen pisma je evropsko politično ALDE in odgovorne za svobodo medijev v EU obvestiti o neprimernem odnosu in nasprotju do medijskega pluralizma v Sloveniji, ki ogroža demokracijo,” so zapisali v pismu.

Alenka Bratušek na zaslišanju za evropsko komisarko

Spomnili so jih tudi na Bratuškin sramoten nastop
V pismu so ZNP evropske politične stranke tudi spomnili na to, kdo Alenka Bratušek sploh je. Od sramotnega nastopa na zaslišanju za evropsko komisarko do sumov, da je njeno magistrsko delo plagiat. “Glede na razumevanje, da je Bratuškova kontroverzna političarka, se veselimo vašega razumevanja in odziva,” so zaključili.

Sara Kovač