fbpx

Združenje novinarjev in publicistov o ZRTV – Priča smo doslej najbrutalnejšemu posegu politike v medije

Predsednik ZNP Matevž Tomšič (Foto: STA)

Medtem ko glasovalni buldožer slovenskih Svobodnjakov in socialistov melje dalje in je na včerajšnjem kolegiju predsednice državnega zbora pričakovano odločil, da se bo predlog novele zakona o RTV absurdno obravnaval po nujnem postopku, se je oglasilo Združenje novinarjev in publicistov, ki je politični poseg v medije, ki se pravkar dogaja, označilo za brutalnega.

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije doslej še nismo bili priča. Koalicija se je namreč na včerajšnjem kolegiju predsednice DZ odločila, da bo po nujnem postopku sprejemala novelo zakona o RTV Slovenija, ki med drugim predvideva takojšnjo odstavitev direktorja RTVS, direktorja televizije in direktorja radia, vseh programskih svetnikov in celotnega nadzornega sveta RTVS,” so zapisali v sporočilu.

Društvo novinarjev Slovenije sodeluje v predstavi za javnost
ZNP je tako edino združenje novinarjev pri nas, ki je opozorilo na politične zlorabe javnega medija, medtem ko v Društvu novinarjev Slovenije povsem sodelujejo v vladni predstavi za javnost o t. i. “depolitizaciji”.

Pri ZNP opozarjajo, da bi spremembe, ki se pripravljajo, terjale vsaj nekajmesečno razpravo in razmislek, vlada Roberta Goloba pa jih namerava sprejemati po postopku, ki je predviden za primer vojne, naravne nesreče ali preprečevanje hudih posledic za države.

Prepričani so, da želi koalicija zakon spremeniti še pred parlamentarnimi počitnicami, kar pomeni, da si želi zagotoviti politični vpliv na RTVS še pred jesenskimi lokalnimi in predsedniškimi volitvami.

“Gre za brutalen in do zdaj še ne viden politični poseg politike v javni medij, in to politike, ki se je pred volitvami razglašala, da bo poskrbela za strokovna in ne politična imenovanja v javnih zavodih. ZNP bo o dogajanju v Sloveniji obvestila mednarodne inštitucije,” zaključujejo.

Spomnimo, da je takratna opozicija in leva civilna družba na čelu z glavnim agitatorjem za tokratno novelo zakona, samooklicanim strokovnjakom za medije Markom Milosavljevićem, ostro protestirala, ko je prejšnja vlada leta 2020 – zaradi birokratske pomote uradnikov – omejila rok javne razprave novih zakonov iz sklopa medijske zakonodaje (med njimi ZRTV) na en teden. Takrat vlada ni niti omenjala sprejema po hitrem postopku – postopek je bil reden. Motilo jih je že to, da javna razprava ni trajala dlje. Zdaj isti agitatorji v vlogah akademikov in medijskih strokovnjakov razlagajo, da je sprejem po nujnem postopku primeren. Gre za očitno zaroto levih akademikov, medijev, napolnjenih z novinarji, ki so jih ti akademiki ustvarili, in leve politike, ki oboje obvladuje.

Andrej Žitnik