Združenje novinarjev in publicistov poziva k profesionalnemu in uravnoteženemu poročanju medijev v času volilne kampanje

Zaradi kandidature na volitvah se je z mesta predsednika poslovil Tino Mamić. (Foto: Demokracija)

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ob začetku volilne kampanje vsem javnim medijem in medijem, ki so v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom, priporoča, da v času do volitev še posebno skrbnost posvetijo profesionalnemu, nepristranskemu in uravnoteženemu poročanju ter tako zagotovijo enakopravno tekmo vsem listam, ki se potegujejo za izvolitev v državni zbor. Obveza profesionalnega in poštenega poročanja v času volilne kampanje sicer velja tudi za vse preostale medije, a imajo mediji v lasti države in podjetij z večinskim državnim lastništvom pri tem še posebno odgovornost, poudarjajo v ZNP.

V Združenju novinarjev in publicistov pozivajo, da se morajo mediji in novinarji zavedati, da je naše delo ključnega pomena za razvoj demokratične in pluralne družbe, kar je še posebej pomembno v času volitev, ko se volivci odločajo, kdo bo vodil državo v naslednjih letih.

“Takrat morajo zlasti novinarji javnih medijev in medijev v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom zagotoviti enakopravno  in uravnoteženo predstavitev vseh strank in list ter tako svojim bralcem in gledalcem omogočiti, da se seznanijo z vsemi spektri družbenih pogledov.”

Poziv zlasti velja za RTV ter STA
Zato v ZNP vse omenjene medije pozivajo, naj v prihodnjem mesecu zagotovijo kar se da objektivno in uravnoteženo poročanje, in to ne samo v običajnih predvolilnih predstavitvenih rubrikah, ampak v celotnem dnevnoinformativnem programu.

Foto: STA

Poziv velja Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in Slovenski tiskovni agenciji (STA) ter Siolu in Planet TV, medijema, ki sta v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom. Zlasti RTVS (tako radio kot televizija) po mnenju ZNP pogosto ni zgled za objektivno predstavljanje različnih stališč.

C. Š.

 • joza joza13

  Poziv pa vendarle je, da potem ne bo kateri od medijev izjavil, da tega ni vedel hehe. Profesionalizem je, ali pa ga ni. Nekateri novinarji so celo v službi za to, da niso profesionalni.

 • Peter

  Zakaj naj bi bilo med volitvami drugače (profesionalno in uravnoteženo), kot je vsak dan, no?

 • Miro

  Nore TV pa res ni treba pozivat… gre za najbolj pošten in objektiven medij na slovenskem od Trubarja naprej

 • Miro

  oleg predsednika in podpredsednika so člani upravnega sveta ZNP še Irena Zagajšek, Igor Gošte, Aleksander Kolednik, Nenad Glücks in Aleš Kocjan. Nadzorni odbor sestavljajo Zlata Krašovec, Igor Guzelj in Metod Berlec.

  Člani Častnega razsodišča ZNP so Lea Kalc Furlanič, Aleksander Kolednik, Nenad Glucks, Jože Možina in Matevž Tomšič.

  glede na to kdo so člani se ve koga bodo pozivali…..bebci bebasti

 • stajerc5

  OK, se pol ure, potem pa stoparce v roke, da vidimo kako je razdeljen cas po strankah!

 • RATATA

  Šele 73 let je od konca komunistične revolucije, kar je prekmalu, da bi začeli profesionalno in objektivno uravnoteženo poročati.
  Čez 27let morda približno.

 • Osti jarej

  …ne me yebat……v 21.stoletju je cenzura hujša ,kot v časih železnega firenka

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!