fbpx

Združenje novinarjev in publicistov poziva k profesionalnemu in uravnoteženemu poročanju medijev v času volilne kampanje

Zaradi kandidature na volitvah se je z mesta predsednika poslovil Tino Mamić. (Foto: Demokracija)

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ob začetku volilne kampanje vsem javnim medijem in medijem, ki so v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom, priporoča, da v času do volitev še posebno skrbnost posvetijo profesionalnemu, nepristranskemu in uravnoteženemu poročanju ter tako zagotovijo enakopravno tekmo vsem listam, ki se potegujejo za izvolitev v državni zbor. Obveza profesionalnega in poštenega poročanja v času volilne kampanje sicer velja tudi za vse preostale medije, a imajo mediji v lasti države in podjetij z večinskim državnim lastništvom pri tem še posebno odgovornost, poudarjajo v ZNP.

V Združenju novinarjev in publicistov pozivajo, da se morajo mediji in novinarji zavedati, da je naše delo ključnega pomena za razvoj demokratične in pluralne družbe, kar je še posebej pomembno v času volitev, ko se volivci odločajo, kdo bo vodil državo v naslednjih letih.

“Takrat morajo zlasti novinarji javnih medijev in medijev v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom zagotoviti enakopravno  in uravnoteženo predstavitev vseh strank in list ter tako svojim bralcem in gledalcem omogočiti, da se seznanijo z vsemi spektri družbenih pogledov.”

Poziv zlasti velja za RTV ter STA
Zato v ZNP vse omenjene medije pozivajo, naj v prihodnjem mesecu zagotovijo kar se da objektivno in uravnoteženo poročanje, in to ne samo v običajnih predvolilnih predstavitvenih rubrikah, ampak v celotnem dnevnoinformativnem programu.

Foto: STA

Poziv velja Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in Slovenski tiskovni agenciji (STA) ter Siolu in Planet TV, medijema, ki sta v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom. Zlasti RTVS (tako radio kot televizija) po mnenju ZNP pogosto ni zgled za objektivno predstavljanje različnih stališč.

C. Š.