fbpx

Želi Golob s kolobocijo okoli prehrane taktično prikriti resnejše težave?

Premier Robert Golob (Foto: STA)

“Tole je Golob vrhunsko izpeljal. Cela država se zdaj ukvarja z mesom namesto menjavami na policiji, pospravljanjem kriminalističnih map v predale, raznimi varnostnimi strokovnjaki itd. Pozornost javnega mnenja (še posebej na desni) se da res trivialno preusmerjati na banalije,” je povedno zapisal podatkovni znanstvenik Peter Keše. 

V včerajšnjih Odmevih smo lahko spremljali pričakovano samozavesten in samovšečen nastop premierja Roberta Goloba, ki je med drugim dejal: “Hrana je področje, ki si zasluži največjo možno pozornost, pa se temu izogibamo. Zdrava prehrana, okoljsko sprejemljiva in cenovno dostopna prehrana so tisti cilji, ki jih bo strateški svet zasledoval.” Čeprav se mu pred očmi sesuva zdravstveni sistem, mnogi ostareli ostajajo brez urejene dolgotrajne oskrbe, policijo pretresa kadrovski cunami, odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar in zapleteno dogajanje okoli spornega bivšega direktorja NPU Darka Muženiča (Več tukaj), še vedno ni rešeno vprašanje skrivnostnega varovanja pod taktirko Miloša Njegoslava Milovića itd.

500 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja se je potrošilo za krpanje luknje v HSE, pestita nas energetska in migrantska kriza itd. Toda kljub vsemu Golob ostaja neomajen. Zdi se, da mu nič ne pride do živega. Je pravi “superman” slovenske politike. Celo svoj zadnji nastop v EU parlamentu je porabil predvsem za samohvalo … Zagotovo mu je ob ekskluzivni medijski podpori (naklonjenem poročanju večinskih medijev) morda v pomoč tudi cirkus okoli novega strateškega foruma za prehrano, ki dejansko postaja “komuna veganov”, o čemer smo že pisali. Kot je znano, več kot polovico tega foruma sestavljajo zapriseženi vegani, po drugi strani pa ni nobenega strokovnjaka za področje kmetijstva ali živilske industrije. Več tukaj.

Anže Logar je za N1 Slovenija dejal, da Golob morda ne bo zdržal do konca mandata. (Foto: posnetek zaslona)

Človek si to lahko razlaga kot Golobovo kaprico in pomanjkanje strokovnosti, kot prekomeren vpliv nevladnih organizacij na delo vladajočih … Ali pa kot načrtno potezo z namenom ustvarjanja zdrahe in odvračanja pozornosti od bolj ključnih, perečih problemov, ki nas ta trenutek pestijo. Politike zagotovo ne gre spremljati površinsko. “Nič ni tako, kot se zdi” (film Shutter Island) bi rekli malce bolj umetniško. Spomnimo, kaj je ob izstopu Marte Kos iz Gibanja Svobode zapisal Janša: “Eno je medijska slika. Realnost pa nekoliko bolj zapletena. Slavko Koroš je namreč eden ključnih ljudi Draga Kosa in vzporedni mehanizem v policiji.”

“Golob je prehodni pojav, ki mora biti pod nadzorom”
“Zanje je predsednik vlade Robert Golob prehodni pojav, ki mora biti pod nadzorom. Bobnarjeva je z odstopom uspešno zaščitila Kosov klan.” Da se Golobu dejansko maje premierski stolček in da verjetno ne bo preživel celotnega mandata, pa je nedavno v oddaji na N1 Slovenija potrdil bivši predsedniški kandidat in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Kot opaža, ni nujno, da bo trenutna vlada svoj mandat zaključila z istim predsednikom vlade, s katerim ga je začela. Več tukaj. Za konec: prav mogoče je, da se skuša s kolobocijami okoli prehrane prikriti razprtije in napetosti znotraj vladne koalicije.

 Domen Mezeg