fbpx

Želijo na RTV še več smrtnih žrtev? Vsaj tako je sklepati iz njihovega poročanja!

Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl (Foto: Twitter)

Nacionalna RTV Slovenija je v eni izmed svojih informativnih oddaj poročala, da je v Sloveniji padla smrtnost glede na enako obdobju lani. Žal je bilo slišati v njihovih besedah več grenkobe kot navdušenja. “Neverjetno! RTV Slovenija skuša zanikati uspešnost Slovenije v boju s covid-19 celo s primerjavo smrtnosti glede na lani. Pa kaj bi radi? Da bi bila umrljivost visoka? Da bi lahko rekli, da vlada RS ni uspešna? Priznajte že! Smo nadpovprečno dobri. Zahvaljujoč ukrepom vlade RS,” je na nov spodrsljaj javne RTV Slovenija opozorila evropska poslanka Romana Tomc.

RTV Slovenija je javni medij, ki ga mesečno plačuje skoraj vsako slovensko gospodinjstvo. A kljub svoji nepristranskosti so zavzeli pozicijo opozicijskega medija v rokah levih opozicijskih strank, radikalnih nevladnih organizacij in bojevitih sindikatov. Zaradi naštetega hudo trpi objektivnost poročanja ter informiranja s pravimi informacijami, novinarji pa vse bolj spominjajo na politične aktiviste, ki iščejo dlako v jajcu samo zato, ker oblast ni “njihova”.

Takšen zdrs so si privoščili pri primerjavi uspešnosti Slovenije v boju proti koronavirusu covid-19 in šli tako daleč, da so primerjali smrtnost med lanskim in letošnjim letom, ko je državo in cel svet zajela pandemija – vse z namenom, da bi našli še tako bizaren razlog, da bi na kakršenkoli način diskreditirali ter izničili vso trdo delo vlade in njene ukrepe, za katere je iz dneva v dan bolj vidno da so pripravljeni v pravi smeri in delujejo. Če ukrepi ne bi delovali in bi država zašla še v večjo krizo, kjer bi mrtve Slovence iz prenatrpanih bolnic vozili v krstah, naloženih na vojaške tovornjake, kar smo lahko videli nedaleč stran, bi s strani medijev doživljali še hujšo kritiko. In vse to je bil zelo možen scenarij, čisto blizu njega smo bili, če nekdo ne bi potegnil ročne zavore. Ker je ta nekdo znan, je narobe, da rešuje življenja, oziroma že ni on tisti, ki je pripomogel k normalizaciji stanja – očitno bo hvaležnost na vrsto prišla šele s časom ali pa nikoli.

Odgovorni urednik nacionalne radijske postaje Val 202 Nejc Jemec problematiziral vladne tiskovne konference
Novo nagajivost si je privoščil odgovorni urednik Val 202 Nejc Jemec. Radikalni medijski delavci delajo problem iz tega, da ne morejo v živo zastaviti vprašanj vladnim predstavnikom na njihovih tiskovnih konferencah. Zaradi varnosti novinarjev v času korona krize so v vladi organizirali, da se novinarji lahko nahajajo v enem izmed studijev na RTV Slovenija in od tam zastavljajo vprašanja vladnim uradnikom.

Za odgovornega urednika Val 202 Nejca Jemca predstavlja gromozansko težavo, da mora stopiti preko ceste, da lahko on in novinarji javnega medija opravljajo svojo dolžnost. “Zanima me, kdaj boste novinarjem omogočili fizično prisotnost na novinarskih konferencah? Seveda v dovolj velikem prostoru, ki pa jih v prestolnici ne manjka. Razlogov, da bi pri dosedanji praksi na daljavo vztrajali, namreč, moram priznati, ne vidim,” je zapisal Jemec. Potožil je, da se je v živo možno bolj učinkovito soočiti z nastopajočim, saj mu lahko postavijo tudi podvprašanja.

“Pozdravljeni, vi in vaši novinarji se pa res lahko potrudite čez cesto v poslopje TVS. Od tam nas lahko sprašujete vse kar vas zanima, tudi podvprašanja… Za 200 m vašega sprehoda gre. V tem primeru nam lahko pogledate celo v oči, saj se vidimo z vsemi novinarji/kami v TVS,” je na Jemčeve težave odgovoril Jelko Kacin.

Vendar se je tudi ta poziv izkazal za novo nagajanje aktualni vladni ekipi. Novinarji bi lahko vprašanja zastavljali, kolikor bi želeli, vendar kot je razkril novinar Nove24TV Luka Svetina, večinoma sameva v tistem studiu. “Ko je vlada RS ukinila prisotnost novinarjev na tiskovkah, sem se strinjal s pozivi Društva novinarjev Slovenije, da vprašanja prek elektronske pošte niso dovolj in naj se najde tehnična rešitev. Zato me čudi, zakaj na RTV, kjer lahko prek videokonference vsak dan direktno postavljamo vprašanja, praktično samevam,” izpostavlja Svetina.

Vse več uporabnikov nasprotuje prisilnemu plačevanju RTV prispevka, vzpostavila se je tudi civilna iniciativa GLASNO
RTV Slovenija se v zadnjih dneh ne počuti vsemogočno, saj je veliko njenih uporabnikov nezadovoljnih z njenim programom in vodenjem javnega medija. Tako smo v našem mediju velikokrat razkrili zavajajoče poročanje radijskih in televizijskih novinarjev, posebej glede slovenske politične desnice.  V zadnjih dneh si lahko vsa neresnična dejstva RTV Slovenija ogledate v oddaji Kdo vam laže vsak večer na Nova24TV.

V civilni inciativi Glasno so predstavili razliko v prikazovanju bivšega predsednika vlade Marjana Šarca in aktualnega predsednika vlade Janeza Janše. (foto: Glasno)

V javnosti so vedno glasnejši pozivi tistih, ki zagovarjajo, da bi vsako slovensko gospodinjstvo prostovoljno plačevalo mesečni prispevek za RTV Slovenija. Oblikovala se je tudi civilna iniciativa GLASNO, ki je nastavila realno sliko nacionalni televiziji. Primer kritike evropske poslanke Romane Tomc in pobalinsko obnašanje Nejca Jemca pa tej tezi o RTV Slovenija samo pritrjujeta.

Luka Perš