Zgodilo se je – Prvič v tem mandatu večina Slovencev ne podpira Vlade Marjana Šarca, kaže najnovejša javnomnenjska raziskava

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Lista Marjana Šarca kljub vsem zadnjim aferam še vedno zadržuje prvo mesto med političnimi strankami v Sloveniji. Vendar jim podpora že drugi mesec zapored nezadržno pada, kaže zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je za Televizijo Nova24TV izvedla agencija Parsifal. Stranki LMŠ z majhnim zaostankom sledi Slovenska demokratska stranka. Na tretjem mestu se nahaja Levica. Tako so odgovorili tisti, ki se bodo volitev zagotovo udeležili. Padla pa je tudi podpora vladi Marjana Šarca, sploh prvič je pod 50 odstotki, podpira jo le še 45,6 odstotkov vprašanih. 

V nedavni javnomnenjski raziskavi mnenjske agencije Parsifal smo merili utrip podpore med slovenskimi političnimi strankami med slovenskimi državljani. Tisti, ki se bodo nedvomno udeležili volitev, lahko vidimo sledeče rezultate; v vodstvu z minimalno prednostjo je Lista Marjana Šarca s 25,9 odstotkov. Sledi Slovenska demokratska stranka s 24,8 odstotka glasov. Tretje mesto zaseda Levica s 8,9 odsotki glasov. Za njimi se nahajajo Socialni demokrati 6,6 odstotki glasov. Peto mesto zaseda presenetljivo Slovenska ljudska stranka s 3,6 odstotki glasov, kar nakazuje na lepe možnosti za vrnitev v parlament.

Sledi še ena parlamentarna stranka, Nova Slovenija, s 3,5 odstotka glasov. Na lestvici sta še Slovenska nacionalna stranka in Demokratična stranka upokojencev Slovenije s po 2,1 odstotka glasov. Javnomnenjska podpora pa se kljub menjavi predsednika ne dvigne v Stranki modernega centra, saj dosegajo le 1,9 odstotka glasov. Še slabše kaže Stranki Alenke Bratušek s 1,1 odstotki glasov. V anketi je sicer sodelovalo 705 anketirancev.

Vir: Parsifal

Vir: Parsifal

Zelo zanimivo je videti tudi graf nihanja podpore političnim strankam. Stranki Lista Marjana Šarca po zadnjih razkritih aferah pade podpora že drugi mesec zapored. Največji parlamentarni stranki Slovenski demokratki stranki pa podpora že drugi mesec zaporedoma narašča. Podpora je padla tudi strankama SD in Nsi, ob zadnjem medijskem iskanju pozornosti pa je narasla tudi Levici.

Vir: Parsifal

Vir: Parsifal

Vladi Marjana Šarca pada podpora že drugi mesec zapored
Marjan Šarec, ki se je zapletel v serijo afer, ki jih koalicijskih partnerji zaenkrat ne želijo komentirati, ima velike skrbi. Zaupa mu vse manj državljanov, pozna se tudi pasivnost te vlade. Prvič ji je podpora padla pod 50 odstotkov, čeprav so mainstream mediji spomladi merili rekordno visoke odstotke podpore. Aktualne slovenske vlade ne podpira 47,1 odstotka anketirancev. Podpira jo le še 45,7 odstotka anketirancev. Ostali se niso opredelili.

Vir: Parsifal

Vir: Parsifal

V primerjavi z zadnji oktobrskim merjenjem je podpora vladi občutno padla (iz 54,4 % na 45,7 %).

Vir: Parsifal

Vir: Parsifal

Raziskava, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, temelji na telefonskem anketiranju, del vzorca pa na spletnem anketiranju, in sicer v obdobju med 4. in 7. novembrom 2019. V telefonsko raziskavo je bilo zajetih 705 anketirancev, od tega 51,2 odstotka žensk, pri mešani metodologiji (telefon in splet) pa je bilo zajetih 911 anketirancev, od tega 51 odstotkov žensk. Povprečna starost v telefonski raziskavi je bila 52,4 leta, standardni odklon pa 16,4 leta. Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,1 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (25,7 %), 23,3 % anketirancev ima poklicno šolo in 17,9 % anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,7 %), sledita Podravska (15,5 %) in Savinjska (12,3 %) regija.

Zelo dobro analizo vzrokov za padec podpore vladi je že v sredini Temi dneva z voditeljem Luko Svetino predstavil bivši predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič, ki meni, da bi za ohranitev političnega stanja anti Janez Janša koalicije lahko zadostovala nova stranka novih obrazov z bodočo podporo okrog 10-15 odstotkov glasov. Marjan Šarec bo očitno kmalu passe.

Luka Perš