fbpx

Zgodovinska sramota v hramu demokracije: Levičarska večina povsem povozila ustavo in zavrnila predlog za izenačitev financiranja vseh javno veljavnih osnovnošolskih programov

Foto: STA

V državnem zboru se je je zgodil sramoten precedens, ki zanika vladavino prava, ustavo in spoštovanje odločb ustavnega sodišča. Odbor za izobraževanje je danes zavrnil oba člena predloga novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero je SDS želela, da se določi 100-odstotno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah in s tem uresniči odločbo ustavnega sodišča. S tem se je zakonodajni postopek za novelo končal že na odboru.

Kot je uvodoma povedala poslanka SDS Jelka Godec, novelo predlagajo, ker odločba ustavnega sodišča, s katero je to konec leta 2014 določilo, da mora država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati v celoti, po več kot treh letih in štirih poskusih še vedno ni uresničena. “Morali bi biti toliko odgovorni, da sledimo odločbi ustavnega sodišča. Predvsem to pričakujemo od koalicije,” je dejala in dodala, da ne razume “tega zavlačevanja z odpravo neustavnosti”.

Škandalozno: Neustavno stanje podpirajo vlada, državni zbor in vse leve stranke
Vlada po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreje Barle Lakota novele ne podpira, saj da ne ureja celovito področja zasebnih osnovnih šol ter razmerja med njimi in javnimi šolami, poroča STA. Tudi zakonodajno-pravna služba DZ je ocenila, da novela ustrezno sledi odločbi ustavnega sodišča in odpravlja neustavnost zakona.

Bojana Muršič iz stranke SD je pritrdila stališču Godčeve, da je treba odločbe ustavnega sodišča spoštovati, a slednje po njenih besedah zakonodajalcu tudi ne odreka možnosti, da namesto uresničitve odločbe spremeni ustavo. Spremembo ustave so med drugim predlagali tudi poslanci SD, kar se Muršičevi zdi tudi edina prava pot za ureditev tega vprašanja.

SMC obtožila stranko SDS, ker ni podprla protiustavnega zakona
Tomaž Lisec 
iz SDS je napovedal, da bo koalicija glasovala proti ustavnemu redu, če bo glasovala proti zakonu, na kar se je odzval Saša Tabaković (SMC). “Uresničitev odločbe ustavnega sodišča je z novelo želela zagotoviti tudi vlada, a novela ni bila sprejeta, ker za to ni bilo politične volje, med drugim niti v SDS. In zdaj naj bi poslušali litanije o spoštovanju prava,” je dejal poslanec in dodal, da delnih rešitev ne more podpreti.

“Predloga nismo podprli, ker ni sledil odločbi ustavnega sodišča,” mu je odgovorila Godčeva. Spomnila je, da se je proti vladni noveli, kot je bila oblikovana po sprejetem dopolnilu DeSUS, izrekla tudi zakonodajno-pravna služba DZ, ki je opozorila, da bi lahko bila neustavna.

C. Š.