Židan: “Naša koalicijska pogodba je družbeni eksperiment.” Si res želimo biti še naprej poskusni zajci v krempljih levičarjev?!

Foto: YouTube

Nova koalicijska pogodba je družbeni eksperiment. To je v ponedeljkovem Studiu City povedal novoizvoljeni predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan, sicer predsednik koalicijske stranke SD. “Delamo družbeni eksperiment, ki ima možnosti, da bo uspešen. Prvič v zgodovini Slovenije delamo manjšinsko vlado. Eksperiment bo prinesel tudi novo politično kulturo, saj bo potrebnega več dialoga,” je povedal Židan, ki je stranko SDS imenoval kot radikalno desno stranko, ob tem pa zagovarjal prepričanje, da Levica naj ne bi bila koalicijska stranka, čeprav je zakonodajno-pravna služba zatrdila drugače. 

Židan, ki je Slovenijo primerjal s Švedsko, je izpostavil: “Na Švedskem ni zmagala ekstremna desnica, podobno kot pri nas so radikalni desni stranki, ki je prišla v parlament, vse politične stranke odpovedale podporo. To je edino pravilno in edino možno. Samo na takšen način se lahko demokracija obvaruje.”

Na vprašanje, kaj bi morala storiti ta vlada, ki sedaj prihaja, da bi na naslednjih volitvah zmagala “ekstremna/radikalna desnica”, je Židan odgovoril, da če bo vlada realizirala to, kar so napisali v koalicijsko pogodbo, ki je po njegovo dobra in koristna in od katere naj bi imeli korist ljudje, prav tako pa naj bi bila tudi država bolj čvrsta. Na podlagi tega naj bi Slovenijo vodila “radikalna desnica”.

Foto: YouTube

Glede navedb Janeza Janše, ki je koalicijsko pogodbo označil kot norost, ki jo je potrebno ustaviti, je “pomembno” in poln samega sebe izjavil, da nekateri, ki ne uspejo pogumno sprejeti svojega poraza, vpijejo, a so še vedno poraženci. “Pri koalicijski pogodbi je bilo kar nekaj diskusije z gospodarstvom. Mogoče gre za nekaj nerazumevanja, generalno pa velja, da se sama koalicija zaveda, da lahko trošiš toliko, kot imaš (Očitno se je Židan pričel zgledovati po poslancu SDS dr. Anžetu Logarju, ki je Šarčevi vladi dejal v poduk: ‘Najprej je treba ustvariti, da potem lahko deliš.’). Drugič, da osnova države blaginje, ki je naš cilj v državi, potrebuje močno gospodarstvo. Brez tega je namreč ne more biti. Tisto, kar se je prav tako potrebno zavedati je, da ob tem, ko v Sloveniji zberemo vse davke in smo nekje pod povprečjem Evropske unije, so ti davki vseeno nekoliko napačno razporejeni. Ljudje smo obdavčeni preveč.” Ob tem je Židan voditelju dejal, da naj si pogleda svojo plačilno listo in razliko med neto in bruto plačo in bo kmalu ugotovil, da je večja razlika kot v Avstriji in Nemčiji. “Ljudje, ki delajo v Sloveniji, so enostavno obremenjeni preveč, to pa zato, ker nekatere postavke, ki so vezane na kapital, pa so obremenjene premalo. Mi ne govorimo o tem, da bo splošna obdavčitev v Sloveniji narasla, ker ne bo. To ni cilj vlade, ki nastaja. Govorimo pa o tem, da je kljub temu potrebno nekatere davke prestrukturirati.” 

Levica je zanj opozicijska stranka, čeprav se s tem Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora RS ne strinja
Židan je komentiral, da so v času nastajanja vlade izbruhnili upor gospodarstvenikov, afera Šiško in protesti proti postavitvi azilnih centrov v Beli krajini, ker je po njegovo obdobje, ko v resnici nismo imeli vlade s polnimi pooblastili, trajalo predolgo. Ob tem je dodal, da je očitno ta koalicijska pogodba deležna napadov, ker delajo neke vrste družbeni eksperiment, ki ima potencial, da se izkaže kot uspešen. “Prvič v zgodovini Slovenije bomo imeli od četrtka dalje opravka z manjšinsko vlado, ki ima pač dogovor z eno izmed opozicijskih strank. Jaz vem, da potem marsikdo govori, da če opozicijska stranka podpre manjšinsko vlado, da potem ni več opozicijska. Vendar, če bi to veljalo, potem nikjer v Evropi ne bi bilo manjšinske vlade. V tem trenutku je skoraj tretjina vlad manjšinskih. Torej delamo nek eksperiment, ki bo prinesel novo politično kulturo. Torej kulturo, da se je potrebno več pogovarjati, biti bolj strpen, ne nazadnje bodo rešitve bolj trajnostne. To zna biti za Slovenijo koristen eksperiment.”

Prvak SDS Janez Janša se je na besede Židana, ki je koalicijo označil kot družbeni eksperiment, odzval z naslednjimi besedami: “Pravilneje rečeno – ponavljajo eksperiment. Židanova stranka je brez zmage na volitvah že kraljevala 45 let. Rezultate še vedno izkopavamo iz morišč. Tovariš Židan obnavlja dolgo tradicijo ob izkušenih svetovalcih.”

Zmagovalko volitev označil kot radikalno desnico
“To vlado čaka, da realizira koalicijsko pogodbo,” je med drugim dejal Židan in dodal, da verjame, da bodo učinki po kakšnem letu dela te vlade vidni. “Eden prvih ciljev je, da se stabilizira stanje v zdravstvu. V tem trenutku škodi našim ljudem,” je Židan celo priznal, čeprav je bil del prejšnje vlade, in dodal, da ni res, da naj v stranki ne bi želeli prevzeti zdravstvenega resorja, saj naj bi predlagali kandidata, a naj bi se LMŠ nato odločila, da bo imela tako finančno kot zdravstveno področje pod svojim okriljem. “Nobene potrebe ni, da se ukvarjamo z radikalno desnico. Mi se moramo ukvarjati z realizacijo dobre koalicijske pogodbo, kar nam bo uspelo. Potem ko bodo vidni učinki, bomo dokazali, da tudi manjšinska vlada v Sloveniji lahko deluje. Ko to naredimo, bodo v Sloveniji boljše razmere, kot so sedaj. Ni vse narobe v Sloveniji, kot nekateri govorijo. Živimo v državi, kjer moramo biti ponosni, kjer blaginja narašča, v državi, kjer gospodarska rast omogoča, da javne podsisteme bolje financiramo, zato lahko bolje delujejo. Še bolje je mogoče živeti in v tej državi delati.”

Po prepričanju Židana je pomembno, da se ne pristane na nižanje črte, kjer so demokratične vrednote. “Ni potrebno, da se z radikalno desnico toliko ukvarjamo in ves čas o njej govorimo, ampak moramo početi koristne stvari za ljudi. Zato verjamem v koalicijsko pogodbo, ki je nastajala na težek način. Pogajanja smo uspešno pripeljali do podpisa koalicijske pogodbe. Imamo koalicijo 5 strank, nobena ni pretirano močna, kar pomeni, da bomo lahko delovali, če bomo skupaj zmagovali, ne pa se borili drug proti drugemu. Za zaprtimi vrati se bomo uskladili, ko pridemo izza teh vrat, pa bomo morali braniti skupno politiko,” je še poudaril Židan.

Židanu smo v zvezi z njegovimi trditvami v oddaji o “radikalni desnici” poslali tudi novinarsko vprašanje – tako na stranko SD, njemu osebno, kot tudi v Državni zbor RS kot predsedniku le-tega:
V oddaji Studio City ste izjavili, da so tako kot na Švedskem tudi pri nas “radikalni desni stranki, ki je prišla v parlament, vse politične stranke odpovedale podporo. To je edino pravilno in edino možno. Samo na takšen način se lahko demokracija obvaruje”, “ni strahu, da bi Slovenijo vodila radikalna desnica”, “Vlado čakajo dolga dokazovanja, da ni legitimna, da ogroža Slovenijo in rečeno je, da migrantom iz drugih civilizacijskih okolij zagotavlja nadstandard. Nobene potrebe ni, da se ukvarjamo z radikalno desnico”, “Zelo pomembno je, da ne pristanemo na nižanje črte, kjer so demokratične vrednote, od tam naprej pa je nedopustno obnašanje. Ni potrebno, da se z radikalno desnico toliko ukvarjamo in ves čas o njej govorimo, ampak moramo početi koristne stvari za ljudi”. Prosimo, da kot predsednik DZ konkretizirate primere, ko naj bi bila SDS (zelo očitno ste z radikalno desnico mislili na to stranko) tako sovražna.

Čeprav je dobil sporočilo kar na štiri elektronske naslove, ni odgovoril niti z enega do zaključka naše redakcije.

Glede na izrečene besede Židana nas je lahko upravičeno strah, kako močno se bo izjalovil eksperiment pod vodstvom Marjana Šarca. Upamo lahko le, da za Slovenijo ne bo poguben …

H. M.