fbpx

Židan popolnoma obupan tovariša Mesca v pismu roti, naj ne prekine sodelovanja in ga pozval na sestanek!

Foto: sta

V Socialnih demokratih, katerih program bolj kot na socialno demokracijo spominja na komunizem, so očitno resnično obupani, predsednik Dejan Židan je namreč vodji skrajne Levice poslal pismo, v katerem ga je pozval na sestanek, a ga je Mesec zavrnil, saj se v tako kratkem času niso bili sposobni organizirati. Pri tem je ključna današnja odločitev poslanskih skupin o predlogu skrajne Levice glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na odborih za finance in zdravstvo. Premier Marjan Šarec se sicer ne obremenjuje preveč zaradi izsiljevanja Levice, saj bi vsaj nekaj časa lahko vladal tudi brez njihove podpore in s pomočjo katere izmed opozicijskih strank, a v ozadju je najverjetneje kar šef globoke države Milan Kučan, ki ne skriva naklonjenosti do skrajne Levice. Številni se sicer strinjajo, da sta v slovenskem političnem prostoru prav SD in Levica najbolj škodljivi stranki.

Predsednik Socialnih demokratov, pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, Dejan Židan si na vsak način želi ohraniti sodelovanje s skrajno Levico, ki je imela doslej nadkoalicijski status, a v zadnjem času vse glasneje izsiljuje s prekinitvijo sodelovanja zaradi neukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zato je na koordinatorja te skrajne stranke, Luko Mesca, naslovil obupano pismo: “Kot predsednik socialnih demokratov si želim, da bi drug v drugem večkrat prepoznali zaveznika za to, da bodo rešitve v Sloveniji v korist ljudem, skupnosti in okolju. Vem, da imamo skupaj izjemen politični, intelektualni in organizacijski potencial. Krizo kapitalizma, ki jo pooseblja neoliberalna doktrina izkoriščanja človeka in narave, lahko presežemo le s strpnim in povezanim (so)delovanjem za to, da izoblikujemo politično, gospodarsko, socialno in okoljsko alternativo.” V nadaljevanju Židan Mesca, ki ga je naslovil kar kot tovariša, prepričuje v smiselnost nadaljevanja sodelovanja.

V ozadju Židanove obupane prošnje najverjetneje naklonjenost Kučana do skrajne Levice
Koalicija pod vodstvom Marjana Šarca, ki se ga režim po številnih neuspehih in aferah sicer želi po hitri poti znebiti, bi sicer vsaj še nekaj časa lahko delovala s podporo Slovenske nacionalne stranke ali “sredinske” Nove Slovenije, preden bi Šarca nadomestil nov čudežni deček globoke države. Židanovo obupano prošnjo sicer pojasni naklonjenost šefa globoke države Milana Kučana, sicer zadnjega vodjo ZKS in še vedno neformalnega predsednika SD, do skrajne Levice. Kot smo na Nova24TV že poročali, je februarja obiskal Židana, po vsej verjetnosti za to, da bi skušal sanirati takratni spor med obema “svojima” strankama. Kučan je sicer večkrat javno hvalil skrajno Levico, po drugi strani pa je v ozadju tudi ideološko ujemanje med strankama.

Foto: Nova24TV

SD in skrajna Levica sta strup za gospodarski razvoj
Delovanje SD je za Delo pred dnevi komentirala Tanja Porčnik, ki je povedala, da je ta stranka izgubila stik z volivci na slovenski levi sredini, saj je izgubila je uvid v to, kaj je nepravično in nepošteno ter katere so tiste neenakosti v družbi, ki jih je treba institucionalno odpravljati, in katere to niso: “V preteklem desetletju SD ni samo izgubila veliko volilne podpore, k čemur je primarno in najbolj prispevala razočaranost volivcev nad vlado Boruta Pahorja, temveč je izgubila tudi lastno identiteto, saj trdi, da je levosredinska stranka, medtem ko s svojimi nazori in predlogi tekmuje z Levico za volivce na repu levega ideološkega spektra.” Pred kratkim pa je za spletni portal Nova24TV tudi finančnik Blaž Vodopivec ti stranki v luči ohlajanja gospodarske rasti označil kot najbolj škodljivi: “Edina resna rešitev za to, da lahko Slovenija naslednjo krizo prebrodi brez resne bolečine, pa je oblikovanje nove koalicije, brez SD in Levice. Ti dve antikapitalistični stranki sta strup za gospodarski razvoj, tako kratkoročno kot dolgoročno.”

 

Gospodarstveniki ogorčeni nad predlogom Levice glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Danes se bo sicer na odborih odločalo o zakonu politične stranke Levica o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga zdaj ponujajo Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica. Ukinitev bi pomenila dokončno monopolizacijo zdravstvenih zavarovanj v Sloveniji, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima že zdaj monopol pri splošnem dogovoru, kar pomeni, da ni v moči ostalih zavarovalnic, da bi s pogajanji znižale ceno zdravstvenih storitev. Takšen ukrep bo prav tako še dodatno obremenil državni proračun, nikakor pa ni jasno, kje bo vlada za financiranje takšnega ukrepa vzela dodaten denar ali pa namerava na ta račun zopet ponovno obremeniti davkoplačevalce.

Če država ne naredi konca korupciji v zdravstvu, bo luknja do leta 2035 globoka za 500 milijonov evrov, opozarjajo strokovnjaki

Mesec ni imel časa organizirati sestanka v tako kratkem času
Mesec se je na Židanovo pismo odzval že včeraj in v njem poudaril, da je za nadaljnje sodelovanje ključna današnja odločitev koalicijskih poslanskih skupin na odborih za finance in zdravstvo, kjer bosta obravnavana predloga skrajne Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: “Vaša pobuda za sestanek med strankama nas veseli in smo se vsekakor pripravljeni sestati z vami, a glede na to, da smo danes v pripravah na jutrišnji obravnavi, vaše vabilo pa smo prejeli šele pred par urami, organizacija sestanka v tako kratkem času žal ni mogoča.” Mesec je še izrazil upanje, da SD njihov predlog ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja danes podpre.

Rok Krajnc