Židanovi Socialni demokrati izrazili trdno podporo globalnemu dogovoru ZN o migracijah! Poglejte, kako lažejo!

Foto: STA

Predsedstvo SD je včeraj sprejelo sklep o jasni podpori globalnemu dogovoru Združenih narodov za varne, učinkovite in dolgoročne migracije (GSM), ki ga nameravajo sprejeti v okviru ZN decembra v Marakešu. V SD pričakujejo, da bo Slovenija v Maroku zastopana na visoki politični ravni. V nadaljevanju objavljamo demanti na vse laži, ki so jih ob tem lansirali v javnost.

Socialni demokrati so v sporočilu za javnost po sestanku v Ljubljani, kot poroča STA, izpostavili, da vztrajajo, “da lahko globalne izzive rešujemo samo skupaj”. Ob predpostavki, da se to skupno reševanje nanaša na meddržavno sodelovanje, se moramo strinjati. Problem je v tem, da se pristopi razlikujejo.

Pristop, ki ga zagovarja vsak človek, ki premore vsaj ščepec zdrave pameti, je, da res skupaj v sodelovanju z drugimi državami naslovimo problem, ki ga predstavljajo nenadzorovane migracije. Začenši z zavarovanjem schengenske meje ter nato nudenjem humanitarne pomoči državam, iz katerih prihajajo migranti. Nikakor pa ni rešitev migrantske krize in ilegalnih migracij, da enostavno sprejmemo vse migrante. S tem nismo rešili problema, samo povečali smo ga.

Zavajanje Socialnih demokratov
Na tej točki so v SD začeli z namernim zavajanjem, ali pa dokumenta kljub temu, da je že nekaj časa dostopen na spletu, še vedno niso prebrali. Zatrdili so, da GSM “ne odpira vrat za migracijo, ne izenačuje migrantov in beguncev ter ne prinaša ničesar, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom, evropskim in slovenskim pravnim redom ali suverenostjo držav”. Ob tem so še dodali, da ostro zavračajo in smatrajo za nedopustno “vsakršno manipulacijo glede vsebine dokumenta, zavajanje javnosti in neodgovorno ustrahovanje desne politike“.

Res je nastopil čas, da se v SD pogledajo v ogledalo. Začnimo na začetku. Prva trditev je, da GDC ne odpira vrat za migracijo. Očitno niso prebrali niti naslova GSM (GLOBAL COMPACT FOR SAFE, ORDERLY AND REGULAR MIGRATION), ki že sam vključuje dolgoročne oziroma redne migracije. Prevodi se razlikujejo. A da ne bo ostalo pri naslovu, 11. točka, na 3. strani GSM jasno pove: “Ta globalni sporazum nudi vsestranski pogled na mednarodne migracije in prepozna potrebo po celovitem pristopu za optimizacijo koristi migracij na splošno.” In nadaljuje: “S tem celovitim pristopom želimo zagotoviti varne, urejene in dolgoročne migracije, medtem ko bi zmanjšali stopnjo in negativni vpliv nerednih migracij.” Naj gospoda iz SD blagovoli pojasniti, kako ta dogovor ne odpira vrat za migracijo.

Globalni sporazum izenačuje migrante in begunce
Naslednja trditev, da dogovor ne izenačuje migrantov in beguncev, ravno tako ne drži. Na 2. strani, 4. točka: “Begunci in migranti so upravičeni do enakih univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki morajo biti spoštovane, ščitene in izpolnjevane ves čas.” Sledi odstavek, kako so samo begunci upravičeni do določenih mednarodnih zaščit, a bistvo je bilo že zajeto. Migranti in begunci so enakovredni.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

To nas pripelje tudi do naslednje točke, kjer v SD trdijo, da GSM “ne prinaša ničesar, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom, evropskim in slovenskim pravnim redom ali suverenostjo držav”. Pa se ustavimo še tu za trenutek. Če morajo biti univerzalne človekove pravice in temeljne svoboščine migrantov ves čas v polnosti spoštovane, potem to pomeni, da je država že izgubila svojo suverenost, saj ilegalnih migrantov, ki kršijo zakon, ne sme pripreti, ker bi jim s tem kršila njihovo pravico do svobode. Ne sme jih zadržati ali izgnati, ker bi s tem kršila njihove temeljne pravice in svoboščine. Kako lahko na tej točki sploh še govorimo o pravnem redu, ko pa ga ta dogovor tepta na celi črti?

In zatem si pri SD še drznejo blatiti desno politiko in govoriti o manipulacijah in zavajanju, medtem ko zavajajo sami. GSM res določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen ter zakonit pretok ljudi. A ravno to je problem. Izgleda, da med globalisti ni nobenega uvida, da bi lahko dojeli, da si ljudje ne želijo več migracij ali več legalnih migracij. Ljudje hočejo varnost. In kot so pokazale izkušnje drugih držav, največ varnosti prinaša ravno prenehanje z migracijami, ne pa njihova krepitev.

Nasprotovanje migracijam vedno močnejše
Iz tega razloga ZDA sploh niso želele sodelovati pri formiranju marakeške deklaracije, zavedali so se namreč, da bi se s tem odrekli lastni suverenosti in odločanju, koga in na kakšen način sprejmejo v svojo državo. Pogoje bi jim diktirali ZN. Iz tega razloga so od sprejetja marakeške deklaracije odstopili Madžari. Iz tega razloga so odločen NE sprejetju GSM napovedali v Avstriji, na Poljskem in Češkem. Pričakovati je, da se bo v kratkem pridružila še Italija. Iz tega razloga so opozicijske stranke SDS, NSi in SNS zahtevale sklic izredne seje DZ o sprejetju GSM in vlado pozvale k njegovi zavrnitvi.

Foto: STA

Premier Marjan Šarec se ni želel izjasniti glede podpore GMS. Povedal je zgolj, da se mednarodne konference v Marakešu ne namerava udeležiti, in nalogo prevalil na zunanje ministrstvo pod taktirko Mira Cerarja, čigar vlada v odstopu je podprla sprejetje marakeške deklaracije 2. maja 2018.

Šarčevo izmikanje je še toliko bolj obsojanja vredno, saj smo od hrvaške evroposlanke HDZ Dubravke Šuica izvedeli, da visokim predstavnikom sploh ni potrebno prisostvovati, saj lahko vlada da soglasje, da EU odloča v njihovem imenu. Zdaj naj bi Cerar ocenil, ali se je zaradi spremenjenih okoliščin stališče Šarčeve vlade o odločitvi glede GSM z ZN spremenilo ali ostalo isto.

Ivan Šokić