Žiga Turk: 41 Golobovih poslancev je prišlo v parlament po helikopterskem – vzporednem mehanizmu!

dr. Žiga Turk (Foto: STA)

Podobno je kot s helikopterjem v slovenski parlament prišlo 41 Golobovih poslancev. 41 od 90 poslancev ni prišlo v parlament po običajnem demokratičnem mehanizmu – na podlagi večletnega tekmovanja med političnimi strankami. V parlament so prišli po vzporednem, helikopterskem mehanizmu,” je dr. Žiga Turk zapisal v kolumni za Siol.

Politični komentator, intelektualec in profesor gradbeništva dr. Žiga Turk je v kolumni za Siol opisal značilnosti slovenske demokracije in jo poimenoval za tako imenovano “helikoptersko demokracijo”, saj je 41 poslancev padlo dobesedno iz neba, kar pa ni znak zdrave demokracije, temveč je alarm, da je z našo demokracijo nekaj hudo narobe.

Pri tem omeni, da obstajajo tudi demokracije, ki so videti kot demokracije, obredujejo kot demokracije, imajo parlament, stranke in prirejajo volitve. Vsebinsko pa demokracije nimajo. Taka demokracija je Rusija. Da bi Putin lahko demokratično vladal, si je dal ustvariti stranko Združena Rusija, ki zmaguje na volitvah in v Dumi potrjuje njegove ukrepe.

Novi obrazi uspevajo v deželah vzporednega mehanizma
Kadar v parlament vsi pridejo iz helikopterja ali z ulice ali iz vojašnic, po mnenju Turka to ni demokracija, ampak revolucija. Če jih pride polovica, sta to polovična revolucija in polovična demokracija. Demokracija ni samo to, da pač vsake štiri leta za nekoga glasuješ, ampak moraš tudi vedeti, za kaj si glasoval. Volivci SDS, NSi, SD ali Levice so dosti bolje vedeli, za kaj so glasovali, kot volivci dr. Goloba, in se bodo tega tudi dlje in bolje spominjali. Turk poudari, da iz helikopterja “pade” skoraj polovica poslancev samo v demokracijah, kjer so obstoječe stranke prešibke, kjer političnega boja nimajo v svojih rokah, kjer ne pozicija ne opozicija nimata oblasti, ampak je moč nekje drugje, kjer obstaja vzporedni mehanizem političnega boja.

Bo Gibanje Svoboda ostalo hitlerjansko gibanje?
Tako smo dobili velikansko poslansko skupino, ki nima lastnosti politične stranke, kot jih poznamo v parlamentarnih demokracijah. Turk napoveduje naslednje scenarije.

Prvič, da niti ne poskuša postati stranka, ampak ostaja gibanje. To pomeni, da zavrača parlamentarno demokracijo in je gibanje v smislu dučejevega, Hitlerjevega, Putinovega ipd. Politični boj se še naprej odvija po vzporednih, ne po parlamentarnih mehanizmih.”

Druga možnost je, da se pretvarjajo, da so stranka, kot so se pretvarjali Cerar, Šarec, Bratuškova in podobni. Dokler bodo koristni za tiste, ki so jih nastavili, bodo OK, ko bodo iztrošeni, se jim bo zgodila nova helikopterska stranka.”

Lahko pa postane Golob zadnji novi obraz, in sicer tako: “Iz gibanja mora nastati profilirana liberalna stranka, taka, ki se zaveda, da je treba denar najprej zaslužiti, potem ga šele deliti, taka, ki podpira NATO, ki zmore trpeti katoliške osnovne šole, neodvisne univerze in zasebne izvajalce javnih zdravstvenih uslug. Drugi pogoj je, da demontira vzporedni demokratični mehanizem, ki mu je pomagal na oblast.

Peter Truden